[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Co jeść po treningu: zdrowa sałatka

Ten przepis na sałatkę jest tak łatwy, że nawet facet by sobie z nim poradził. Wystarczy, że w pojemniku na lunch połączysz tuńczyka, awokado, pomidory, brązowy ryż i kilka innych składników. Po posiłek sięgnij wracając z siłowni, a Twoje mięśnie na pewno Ci się odwdzięczą.

sałatka fot. shutterstock.com

Brązowy ryż

  • Ile? 50 g, ugotowanego.
  • Dlaczego? Ryż to łatwo przyswajalne białko, ale przede wszystkim źródło energii, dlatego świetnie nadaje się do tego, by po treningu odbudować zapasy glikogenu, do których dobrały się mięśnie.

Do swojej diety warto również włączyć komosę ryżową. Zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z jej udziałem.

Tuńczyk w sosie własnym

  • Ile? 150 g – odsącz i podziel na kawałki.
  • Dlaczego? To szybkie (i bogate) źródło kwasów omega-3. A oprócz tego białka dla regenerujących się mięśni. Owszem, na tuńczyka padają oskarżenia o skażenie rtęcią, ale 2 puszki w miesiącu Ci nie zaszkodzą, a korzyści z jedzenia ryb przewyższają potencjalne ryzyko.

Czerwona fasola z puszki

  • Ile? 150 g, odsączonej i opłukanej.
  • Dlaczego? W kategorii białko dorównuje mięsnym kąskom. W jednym ziarenku fasoli jest więcej potrzebnych pierwiastków niż w całej garści suplementów. W tym molibden, ułatwiający absorpcję żelaza i oczyszczanie organizmu. 

Awokado

  • Ile? 1/4, pokrojone na kawałki.
  • Dlaczego? Zawiera superodżywcze i zdrowe tłuszcze. Pokrój i dodaj na końcu: może stracić kolor. 

Wypróbuj także inne przepisy z awokado.

REKLAMA

pomidory fot. shutterstock.com

Zielona papryka

  • Ile? 1/4, pokrojona na kawałki.
  • Dlaczego? Dostarcza kwasu foliowego, który poprawia działanie układu nerwowego i mózgu. Witamina C wzmocni  Twoje siły obronne w okresie przeziębień.

Pomidory

  • Ile? 2, pokrojone na kawałki.
  • Dlaczego? Zawarty w nich likopen pomaga neutralizować nadmiar wolnych rodników (bye, bye, starość!).

Papryczka chili

  • Ile? Tyle, ile lubisz. Usuń pestki i pokrój ją drobno.
  • Dlaczego? Podkręca metabolizm i ma sporo witaminy C. Chili dostarcza też kapsaicyny, która chroni serce, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo.

Dressing

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 7 sok z połowy cytryny,
  • 7 pół ząbka czosnku, wyciśniętego przez praskę.

Przygotowanie

Najpierw opłucz ryż w zimnej wodzie, a potem ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw aż do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj sos i zmieszaj pozostałe składniki.

Przełóż ryż do swojego pojemnika na lunch i równomiernie rozłóż na nim resztę połączonych składników. Przechowuj w lodówce i wyjmij z niej dopiero, gdy będziesz pakować torbę na trening.

WH 12/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij