Brązowy ryż
- Ile? 50 g, ugotowanego.
- Dlaczego? Ryż to łatwo przyswajalne białko, ale przede wszystkim źródło energii, dlatego świetnie nadaje się do tego, by po treningu odbudować zapasy glikogenu, do których dobrały się mięśnie.
Do swojej diety warto również włączyć komosę ryżową. Zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z jej udziałem.
Tuńczyk w sosie własnym
- Ile? 150 g – odsącz i podziel na kawałki.
- Dlaczego? To szybkie (i bogate) źródło kwasów omega-3. A oprócz tego białka dla regenerujących się mięśni. Owszem, na tuńczyka padają oskarżenia o skażenie rtęcią, ale 2 puszki w miesiącu Ci nie zaszkodzą, a korzyści z jedzenia ryb przewyższają potencjalne ryzyko.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na sałatkę nicejską
Czerwona fasola z puszki
- Ile? 150 g, odsączonej i opłukanej.
- Dlaczego? W kategorii białko dorównuje mięsnym kąskom. W jednym ziarenku fasoli jest więcej potrzebnych pierwiastków niż w całej garści suplementów. W tym molibden, ułatwiający absorpcję żelaza i oczyszczanie organizmu.
Awokado
- Ile? 1/4, pokrojone na kawałki.
- Dlaczego? Zawiera superodżywcze i zdrowe tłuszcze. Pokrój i dodaj na końcu: może stracić kolor.
Wypróbuj także inne przepisy z awokado
Komentarze
Annuszka, 2016-05-06 15:48:09
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?