Quinoa
- Ile? 100 g ugotowanego ziarna.
- Dlaczego? Stworzona do bycia bazą dań potreningowych, bo ma dużą ilość białka i węglowodany, a więc odbudowuje sfatygowane mięśnie i uzupełnia zapasy energii. Dawka manganu i magnezu dodatkowo wspomaga regenerację, żebyś zdążyła wypocząć przed kolejnym wyciskiem.
Zobacz więcej pomysłów na dania z komosą ryżową.
Tofu
- Ile? 70 g
- Dlaczego? Mało tłuszczu, dużo białka, czyli coś dla walczących o 6-pak. Do tego żelazo (i miedź, ułatwiająca jego wchłanianie) – przyda się każdej kobiecie, a zwłaszcza tym, które nie przepadają za czerwonym mięsem. Żelazo jest niezbędne, by tlen wędrował do mięśni, więc bez niego ani rusz. Dosłownie.
Pomidor
- Ile? Jeden, pokrojony na kawałki.
- Dlaczego? Zawarte w nich przeciwutleniacze bronią nas przed stanami zapalnymi. A potas przed skurczami.
Poznaj także nasze 10 przepisów z pomidorami.
Żółta papryka
- Ile? Połówka, pokrojona na kawałki.
- Dlaczego? Papryka jest jednym z najbogatszych źródeł wit. C (która dba o układ krwionośny i odporność osłabionego wysiłkiem organizmu).