Co jeść po treningu: przepis na obiad

Wymieszaj w lunchboxie quinoę, tofu, pomidory oraz parę innych produktów i stwórz idealny posiłek potreningowy. Oto szybki i smaczny przepis na obiad w wersji wegetariańskiej, który zapewni Twoim mięśniom wszystko, czego potrzebują po wysiłku.

sałatka fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Quinoa

  • Ile? 100 g ugotowanego ziarna.
  • Dlaczego? Stworzona do bycia bazą dań potreningowych, bo ma dużą ilość białka i węglowodany, a więc odbudowuje sfatygowane mięśnie i uzupełnia zapasy energii. Dawka manganu i magnezu dodatkowo wspomaga regenerację, żebyś zdążyła wypocząć przed kolejnym wyciskiem.

Zobacz więcej pomysłów na dania z komosą ryżową.

Tofu

  • Ile? 70 g
  • Dlaczego? Mało tłuszczu, dużo białka, czyli coś dla walczących o 6-pak. Do tego żelazo (i miedź, ułatwiająca jego wchłanianie) – przyda się każdej kobiecie, a zwłaszcza tym, które nie przepadają za czerwonym mięsem. Żelazo jest niezbędne, by tlen wędrował do mięśni, więc bez niego ani rusz. Dosłownie.

Pomidor

  • Ile? Jeden, pokrojony na kawałki.
  • Dlaczego? Zawarte w nich przeciwutleniacze bronią nas przed stanami zapalnymi. A potas przed skurczami.

Poznaj także nasze 10 przepisów z pomidorami.

Żółta papryka

  • Ile? Połówka, pokrojona na kawałki.
  • Dlaczego? Papryka jest jednym z najbogatszych źródeł wit. C (która dba o układ krwionośny i odporność osłabionego wysiłkiem organizmu).  
natka pietruszki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Natka pietruszki

  • Ile? Garść, posiekana.
  • Dlaczego? Oczyszcza organizm z toksyn i jest zieloną bombą witamin.

Szczypiorek

  • Ile? Dwie łyżki, posiekanego.
  • Dlaczego? Bonus dla urody: związki siarki wzmocnią włosy i paznokcie.

Jajko na twardo

  • Ile? Jedno, w plasterkach.
  • Dlaczego? Oskar w kategorii białko. 6 g najwyższej jakości protein dla pięknie zarysowanych mięśni.

Mieszanka nasion

  • Ile? Garść (np. słonecznik, dynia).
  • Dlaczego? Porcja zdrowych tłuszczów i kumulacja niezbędnych minerałów.

 

cytryna fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Dressing

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine,
  • sok z połowy cytryny,
  • czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie

Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ziarno będzie stygło, zabierz się za przygotowanie sosu. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Na koniec dodaj sos i przełóż całość do śniadaniowego pudełka. Tylko pamiętaj: najpierw trening.

ZOBACZ TEŻ: 5 patentów na szybszą regenerację po treningu

REKLAMA