[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Co czuje język? [smak umami]

Teoria, że smaki na języku są różnie odczuwane przez różne jego części powstała na początku XX wieku. Teraz wiemy, że to nieprawda. Sprawdź, czym jest i jak smakuje umami.

Powstała nawet mapa rozmieszczenia kubków smakowych na języku (która zresztą trafiła na wiele lat do podręczników biologii i do dziś pełno jej w internetach), zgodnie z którą za czucie gorzkiego smaku odpowiada nasada języka, słonego krawędzie z przodu, kwaśnego krawędzie z tyłu, a za odczuwanie słodkiego, czubek.

O istnieniu piątego smaku, umami, opartego na kwasie glutaminowym nawet się nie zająknięto, choć można było, ponieważ został odkryty przez Japończyka Kikinae Ikeda, mniej więcej w tym samym czasie – w 1908 roku.

REKLAMA

Naukowy błąd

Niemiecki naukowiec D.P. Hanig w opublikował w 1901 roku pracę, którą omówił w swoim dziele w 1942 r. ceniony, harwardzki historyk nauk psychologicznych, profesor Edwin G. Borning. Dokonał on dość nieuważnej interpretacji teorii niemieckiego naukowca, ale jego pozycja i powszechny szacunek w środowisku uczonych sprawiły, że nikt nie ośmielił się podważać jego autorytetu.

Efektem były wielokrotne przedruki i stałe miejsce w niezliczonych podręcznikach. W 1974 Virginia Collings obaliła tę fałszywą teorię, ale i tak krąży ona, jak widmo po świecie, powielając mit.

Kubki smakowe i receptory

Dzisiaj uczeni są zgodni, że mamy w ustach około 10 000 kubków smakowych, a każdy z nich zawiera od 50 do 150 receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaków.

W dodatku udowodniono, że nie istnieje coś takiego, jak specjalizacja receptorów do odczuwania jednego, konkretnego smaku. Wszystkie mogą odczuwać każdy smak i choć istnieją minimalne różnice w progu lub szybkości reakcji, to nie mają one praktycznego znaczenia.

Zastanawiasz się, jak w ogóle smakuje umami i gdzie je znaleźć? Poznaj najlepsze źródła tego składnika i wypróbuj nasze proste przepisy na dania z dużą zawartością umami.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij