Spis treści
- Ciasto z rabarbarem – kiedy jest sezon i jak go przedłużyć
- Ciasto z rabarbarem – jak przygotować rabarbar do użycia
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – przepis
- Ciasto kruche z rabarbarem – przepis
- Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis
Ciasto z rabarbarem to duet doskonały. Nic bowiem nie tworzy równie perfekcyjnej symfonii smaków, co słodkie ciasto i kwaśny, niemal wykręcający twarz rabarbar. A, że owoc ten jest produktem niezwykle wdzięcznym, z łatwością i gracją wkomponowuje się w najróżniejsze połączenia smaków. Masz ochotę na kawałek ciasta z rabarbarem? Czytaj dalej.
ZOBACZ: Placuszki z rabarbarem – przepis
Ciasto z rabarbarem – kiedy jest sezon i jak go przedłużyć
Szczyt sezonu na rabarbar przypada na maj i trwa aż do połowy czerwca. Właśnie wtedy warto korzystać z dobrodziejstw tej niezwykle smacznej rośliny. Świeże łodygi są dostępne w sprzedaży przez krótką część roku, ale możesz przedłużyć ten sezon. Wystarczy, że w maju pokroisz rabarbar na niewielkie kawałki, poporcjujesz i zamrozisz. Takie pakunki możesz przechowywać w zamrażarce nawet przez 12 miesięcy, więc bez problemu dotrwasz do kolejnego rabarbarowego sezonu nie odmawiając sobie letnich wypieków. Gwarantujemy, że w środku zimy ciasto z rabarbarem smakuje jeszcze lepiej niż w środku sezonu.
Ciasto z rabarbarem – jak przygotować rabarbar do użycia
Młode łodygi rabarbaru są najprostsze w obsłudze. Nie trzeba ich obierać, gdyż nie są łykowate. Wystarczy, że odetniesz liście oraz zdrewniałe końcówki i pokroisz rabarbar na mniejsze kawałki. Starsze łodygi mogą wymagać obrania. Wystarczy, że w miejscu cięcia chwycisz nożem włókna i przeciągniesz wzdłuż. Łykowata część powinna odejść bez trudu.
Łodygi pokrojone? W zależności od tego, do jakiego przepisu będziesz używać rabarbaru, możesz użyć go na surowo lub poddać wstępnej obróbce.
Małe kawałki rabarbaru wrzuć na rozgrzaną patelnię z cukrem lub erytrytolem (ok. 5 łyżek na 1 kg) i podsmażaj przez kilka minut. Powstały syrop odcedź i wykorzystaj do koktajlu, kompotu lub galaretki. Taka wersja rabarbaru świetnie sprawdzi się w cieście kruchym, takim z dodatkiem budyniu oraz z kruszonką.
SPRAWDŹ: Dania z truskawkami – 10 pomysłów
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – przepis
To absolutna podstawa, jeśli idzie o ciasta z rabarbarem. Delikatne i puchate ciasto drożdżowe w połączeniu z rabarbarem idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy lub jako słodki przerywnik w trakcie grilla.
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka 1,5%
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 4 żółtka
- 100 g cukru + 1 płaska łyżka
- 100 g masła, roztopionego
- Na kruszonkę + wierzch:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła, roztopionego
- 80 g cukru
- 250 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, 1 łyżki cukru i ciepłego (ale nie gorącego!) mleka zrób rozczyn i odstaw na ok. 15 minut, by zaczął pracować.
- Żółtka ubij z cukrem na białą masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj ubite żółtka i rozczyn. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym przy użyciu haka przez ok 5 minut na niskich obrotach, a następnie 5 minut na nieco wyższych. Następnie partiami dodawaj roztopione masło aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Rabarbar obierz z łykowatej skórki i pokrój na niewielkie kawałki.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj do połączenia. Kruszonka powinna mieć teksturę mokrego piasku, który zlepia się w niewielkie grudki.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na średniej wielkości blaszkę lub do dwóch keksówek. Na wierzchu ułóż rabarbar i całość posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40-45 minut.
Ciasto kruche z rabarbarem – przepis
To będzie absolutnie najprostsze i najszybsze ciasto z rabarbarem, jakie możesz sobie wyobrazić. Galette, czyli rustykalna tarta, wymaga minimalnego nakładu pracy i znika w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru możesz użyć innych sezonowych owoców, np. śliwek, jabłek, truskawek, moreli lub wiśni.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 100 g masła, z lodówki
- 50 g erytrytolu lub cukru pudru
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Nadzienie:
- 350 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru lub erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć (zrób to możliwie szybko). Możesz użyć również robota kuchennego. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
- Rabarbar obierz z łukowatej skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, zasyp cukrem lub erytrytolem i odstaw na co najmniej pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Na środek wyłóż rabarbar pozostawiając kilka mm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zawiń do środka tak, by zabezpieczyć owoce przed wypadnięciem, a sok, który wypuszczą podczas pieczenia, przed wypłynięciem. Posmaruj je również rozkłóconym jajkiem.
- Gotową tartę wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika bez termoobiegu i piecz przez ok. 35 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis
Jest wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Kwaśny rabarbar idealnie kontruje słodkie ciasto. Fanki maślanego aromatu mogą dorzucić bonus w postaci kruszonki (według przepisu na ciasto drożdżowe).
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 duże jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z połówki owoca
- 350 g mąki pszennej
- 400 g rabarbaru + 1 czubata łyżka cukru
- Cukier puder, do posypania
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obierz z łykowatej skórki, pokrój na małe kawałki, wrzuć do miski, zasyp łyżką cukru i odstaw na kilkanaście minut.
- Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę.
- Do masy jajecznej wsyp resztę składników i wymieszaj krótko do połączenia.
- Gotowe ciasto przelej na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierz wyłóż równomiernie rabarbar.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy z rabarbarem