Ciasto z rabarbarem – przepisy

Ciasto z rabarbarem niejedno na imię. Drożdżowe, kruche, z kremem, jogurtowe. ucierane, na zimno, z kruszonką i z bezą. Skorzystaj z uroków lata i postaw na pyszny wypiek z rabarbarem.

ciasto z rabarbarem fot. Shutterstock.com

Spis treści

  1. Ciasto z rabarbarem – kiedy jest sezon i jak go przedłużyć  
  2. Ciasto z rabarbarem – jak przygotować rabarbar do użycia
  3. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – przepis
  4. Ciasto kruche z rabarbarem – przepis
  5. Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis

Ciasto z rabarbarem to duet doskonały. Nic bowiem nie tworzy równie perfekcyjnej symfonii smaków, co słodkie ciasto i kwaśny, niemal wykręcający twarz rabarbar. A, że owoc ten jest produktem niezwykle wdzięcznym, z łatwością i gracją wkomponowuje się w najróżniejsze połączenia smaków. Masz ochotę na kawałek ciasta z rabarbarem? Czytaj dalej.

REKLAMA

ZOBACZ: Placuszki z rabarbarem – przepis

Ciasto z rabarbarem – kiedy jest sezon i jak go przedłużyć

Szczyt sezonu na rabarbar przypada na maj i trwa aż do połowy czerwca. Właśnie wtedy warto korzystać z dobrodziejstw tej niezwykle smacznej rośliny. Świeże łodygi są dostępne w sprzedaży przez krótką część roku, ale możesz przedłużyć ten sezon. Wystarczy, że w maju pokroisz rabarbar na niewielkie kawałki, poporcjujesz i zamrozisz. Takie pakunki możesz przechowywać w zamrażarce nawet przez 12 miesięcy, więc bez problemu dotrwasz do kolejnego rabarbarowego sezonu nie odmawiając sobie letnich wypieków. Gwarantujemy, że w środku zimy ciasto z rabarbarem smakuje jeszcze lepiej niż w środku sezonu.

Ciasto z rabarbarem – jak przygotować rabarbar do użycia

Młode łodygi rabarbaru są najprostsze w obsłudze. Nie trzeba ich obierać, gdyż nie są łykowate. Wystarczy, że odetniesz liście oraz zdrewniałe końcówki i pokroisz rabarbar na mniejsze kawałki. Starsze łodygi mogą wymagać obrania. Wystarczy, że w miejscu cięcia chwycisz nożem włókna i przeciągniesz wzdłuż. Łykowata część powinna odejść bez trudu.

Łodygi pokrojone? W zależności od tego, do jakiego przepisu będziesz używać rabarbaru, możesz użyć go na surowo lub poddać wstępnej obróbce. 

Małe kawałki rabarbaru wrzuć na rozgrzaną patelnię z cukrem lub erytrytolem (ok. 5 łyżek na 1 kg) i podsmażaj przez kilka minut. Powstały syrop odcedź i wykorzystaj do koktajlu, kompotu lub galaretki. Taka wersja rabarbaru świetnie sprawdzi się w cieście kruchym, takim z dodatkiem budyniu oraz z kruszonką.

SPRAWDŹ: Dania z truskawkami – 10 pomysłów

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – przepis

To absolutna podstawa, jeśli idzie o ciasta z rabarbarem. Delikatne i puchate ciasto drożdżowe w połączeniu z rabarbarem idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy lub jako słodki przerywnik w trakcie grilla.

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru + 1 płaska łyżka
  • 100 g masła, roztopionego
  • Na kruszonkę + wierzch:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru
  • 250 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i ciepłego (ale nie gorącego!) mleka zrób rozczyn i odstaw na ok. 15 minut, by zaczął pracować.
  2. Żółtka ubij z cukrem na białą masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj ubite żółtka i rozczyn. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym przy użyciu haka przez ok 5 minut na niskich obrotach, a następnie 5 minut na nieco wyższych. Następnie partiami dodawaj roztopione masło aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Rabarbar obierz z łykowatej skórki i pokrój na niewielkie kawałki.
  4. Składniki na kruszonkę wymieszaj do połączenia. Kruszonka powinna mieć teksturę mokrego piasku, który zlepia się w niewielkie grudki.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na średniej wielkości blaszkę lub do dwóch keksówek. Na wierzchu ułóż rabarbar i całość posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40-45 minut.

Ciasto kruche z rabarbarem – przepis

To będzie absolutnie najprostsze i najszybsze ciasto z rabarbarem, jakie możesz sobie wyobrazić. Galette, czyli rustykalna tarta, wymaga minimalnego nakładu pracy i znika w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru możesz użyć innych sezonowych owoców, np. śliwek, jabłek, truskawek, moreli lub wiśni.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 100 g masła, z lodówki
  • 50 g erytrytolu lub cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Nadzienie:
  • 350 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru lub erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć (zrób to możliwie szybko). Możesz użyć również robota kuchennego. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. 
  2. Rabarbar obierz z łukowatej skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, zasyp cukrem lub erytrytolem i odstaw na co najmniej pół godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Na środek wyłóż rabarbar pozostawiając kilka mm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zawiń do środka tak, by zabezpieczyć owoce przed wypadnięciem, a sok, który wypuszczą podczas pieczenia, przed wypłynięciem. Posmaruj je również rozkłóconym jajkiem.
  4. Gotową tartę wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika bez termoobiegu i piecz przez ok. 35 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis

Jest wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Kwaśny rabarbar idealnie kontruje słodkie ciasto. Fanki maślanego aromatu mogą dorzucić bonus w postaci kruszonki (według przepisu na ciasto drożdżowe).

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 ml oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z połówki owoca
  • 350 g mąki pszennej
  • 400 g rabarbaru + 1 czubata łyżka cukru
  • Cukier puder, do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz z łykowatej skórki, pokrój na małe kawałki, wrzuć do miski, zasyp łyżką cukru i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej wsyp resztę składników i wymieszaj krótko do połączenia.
  4. Gotowe ciasto przelej na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierz wyłóż równomiernie rabarbar. 
  5. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka. 
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy z rabarbarem

REKLAMA

REKLAMA