Jalapeño
Papryki cenimy za smak i za kapsaicynę. To właśnie ta ostatnia odpowiada za termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła przez organizm, i spalanie kalorii.
Lubisz na ostro? Sprawdź nasze słodko-ostre przepisy z kakao i chili.
Wołowina
Nie musisz przechodzić na dietę paleo, by korzystać z dobrodziejstw wołowiny. Np. takich, że już jej 100 g zawiera około 21 g budującego mięśnie białka.
Ziemniaki
Tak, tak. Nasze poczciwe ziemniaki są niskokaloryczne: w 100 g mają tylko 76 kcal, są lekkostrawne i dzięki skrobi dają energię i poczucie sytości na długi czas.
Arbuz
Dzięki cytrulinie arbuz poprawia naszą wydolność na siłowni, a duża zawartość wody sprawia, że zjadamy mniej podczas następnego posiłku.
Zielona fasolka
Pełna jest antyoksydantów, zwłaszcza katechin, które są też magicznym składnikiem zielonej herbaty. Nauka wiąże ich obecność z przyspieszaniem metabolizmu.
Sięgnij do zapasów
- miód
- ogórek
- pomidorki cherry
- śmietana kremówka
- borówki, maliny
- natka pietruszki
- limonki
- czosnek
- jaja
- majonez

ŚNIADANIE
Stek z salsą i jajkiem
Wymieszaj ¼ szkl. kostek arbuza, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżkę oliwy, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczkę czosnku w proszku i 1 łyżeczkę posiekanej jalapeño. 100 g mięsa usmaż na patelni razem z sadzonym jajkiem i podawaj z arbuzową salsą.

LUNCH
Sałatka ziemniaczana
Ugotuj ok. 110 g małych ziemniaków, ostudź i przekrój na pół. Wymieszaj je z ¼ szkl. ugotowanej (lub z puszki) zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką posiekanej jalapeño i 1 łyżeczką soku z limonki. Dopraw. Dodaj ćwiartki jajka na twardo i posyp natką.

PRZEKĄSKA
Szaszłyki
Zblenduj ½ jalapeño, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę miodu i 1 ząbek czosnku. Wymieszaj z ¼ szkl. oliwy. Na szpikulce nadziewaj naprzemiennie kostki arbuza, pomidorki cherry i półksiężyce ogórka. Szaszłyki skrop przygotowanym winegretem.

KOLACJA
Pieczony stek
Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Na blachę do pieczenia połóż 110 g łaty wołowej, kilka ugotowanych małych ziemniaków, fasolkę szparagową (ugotowaną lub z puszki) i kilka pomidorków cherry. Dnem szklanki lub łyżką spłaszcz ziemniaki, skrop wszystko oliwą, posól i popieprz. Wstaw na 6 minut i obróć raz w trakcie grillowania.

DESER
Arbuz z bitą śmietaną
Połowę małego arbuza bez pestek obierz ze skórki i pokrój. Ubij na sztywno 1 szkl. śmietany kremówki z 1 łyżeczką miodu. Wyłóż kawałki owoca ze śmietaną na talerzyki i wstaw do lodówki. Podawaj zimne, posypane świeżymi borówkami i malinami. Wyjdzie Ci 8 porcji.
ZOBACZ TEŻ: Jak nie marnować jedzenia - recykling w kuchni.