[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Chudnij z apetytem: 5 przepisów z 5 produktów

Wstaw te produkty z przepisami do swojego menu i chudnij z apetytem.

5 produktów fot. Matt Rainey

Jalapeño

Papryki cenimy za smak i za kapsaicynę. To właśnie ta ostatnia odpowiada za termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła przez organizm, i spalanie kalorii.

Lubisz na ostro? Sprawdź nasze słodko-ostre przepisy z kakao i chili.

REKLAMA

Wołowina

Nie musisz przechodzić na dietę paleo, by korzystać z dobrodziejstw wołowiny. Np. takich, że już jej 100 g zawiera około 21 g budującego mięśnie białka.

Ziemniaki

Tak, tak. Nasze poczciwe ziemniaki są niskokaloryczne: w 100 g mają tylko 76 kcal, są lekkostrawne i dzięki skrobi dają energię i poczucie sytości na długi czas.

Arbuz

Dzięki cytrulinie arbuz poprawia naszą wydolność na siłowni, a duża zawartość wody sprawia, że zjadamy mniej podczas następnego posiłku.

Zielona fasolka

Pełna jest antyoksydantów, zwłaszcza katechin, które są też magicznym składnikiem zielonej herbaty. Nauka wiąże ich obecność z przyspieszaniem metabolizmu.

Sięgnij do zapasów

  • miód
  • ogórek
  • pomidorki cherry
  • śmietana kremówka
  • borówki, maliny 
  • natka pietruszki
  • limonki
  • czosnek
  • jaja
  • majonez

fot. Matt Rainey

ŚNIADANIE

Stek z salsą i jajkiem

Wymieszaj ¼ szkl. kostek arbuza, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżkę oliwy, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczkę czosnku w proszku i 1 łyżeczkę posiekanej jalapeño. 100 g mięsa usmaż na patelni razem z sadzonym jajkiem i podawaj z arbuzową salsą.

fot. Matt Rainey

LUNCH

Sałatka ziemniaczana

Ugotuj ok. 110 g małych ziemniaków, ostudź i przekrój na pół. Wymieszaj je z ¼ szkl. ugotowanej (lub z puszki) zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką posiekanej jalapeño i 1 łyżeczką soku z limonki. Dopraw. Dodaj ćwiartki jajka na twardo i posyp natką.

fot. Matt Rainey

PRZEKĄSKA

Szaszłyki

Zblenduj ½ jalapeño, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę miodu i 1 ząbek czosnku. Wymieszaj z ¼ szkl. oliwy. Na szpikulce nadziewaj naprzemiennie kostki arbuza, pomidorki cherry i półksiężyce ogórka. Szaszłyki skrop przygotowanym winegretem.

fot. Matt Rainey

KOLACJA

Pieczony stek

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Na blachę do pieczenia połóż 110 g łaty wołowej, kilka ugotowanych małych ziemniaków, fasolkę szparagową (ugotowaną lub z puszki) i kilka pomidorków cherry. Dnem szklanki lub łyżką spłaszcz ziemniaki, skrop wszystko oliwą, posól i popieprz. Wstaw na 6 minut i obróć raz w trakcie grillowania.

fot. Matt Rainey

DESER

Arbuz z bitą śmietaną

Połowę małego arbuza bez pestek obierz ze skórki i pokrój. Ubij na sztywno 1 szkl. śmietany kremówki z 1 łyżeczką miodu. Wyłóż kawałki owoca ze śmietaną na talerzyki i wstaw do lodówki. Podawaj zimne, posypane świeżymi borówkami i malinami. Wyjdzie Ci 8 porcji.

ZOBACZ TEŻ: Jak nie marnować jedzenia - recykling w kuchni.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij