[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Chrupiące crumble na 4 sposoby [na słodko i na słono]

Na słono, na słodko – Ty wybierasz. Oto aromatyczne crumble na 4 sposoby.

crumble fot. Shutterstock.com

1. Korzenna śliwka

Połączenie kardamonu, cynamonu oraz śliwek wprowadzi Cię w zimowy nastrój i pomoże przeciwdziałać powstawianiu stanów zapalnych w Twoim organizmie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 340 g płatków owsianych
  • 170 g mąki owsianej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

SPOSÓB:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Każdą śliwkę pokrój na 8 kawałków. Owoce wsyp do żaroodpornego naczynia i wymieszaj z kardamonem, cynamonem oraz cukrem. Piecz przez 45 minut, mieszając co 15 min.
  2. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wsyp do miski i przy pomocy rąk wymieszaj, aż całość dobrze się połączy.
  3. Gotową kruszonkę wysyp na podpieczone śliwki. Całość piecz przez kolejnych 20-25 minut. Wyjmij i serwuj.

kcal 130 | tłuszcz 4 g | białko 3 g | węgle 23 g | porcje 12

2. Jabłko i jeżyna

Pachnie jak babcina szarlotka, dostarcza sporą dawkę błonnika oraz witaminy C i nie zrujnuje Twojej figury.

SKŁADNIKI:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 150 g jeżyn (mogą być mrożone)
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 170 g mielonych migdałów
  • 170 g mąki owsianej
  • szczypta soli

SPOSÓB:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Owoce wrzuć do rondelka, wlej 2 łyżki wody i postaw na średnim ogniu. Pamiętaj, by co kilka minut mieszać.
  2. Gdy jabłka zaczną się rozpadać (po ok. 15 minutach), dodaj syrop, cukier, 1 łyżkę wody i jeżyny. Całość gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
  3. W dużej misce przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki wymieszaj do połączenia
  4. Na owoce wysyp kruszonkę. Całość piecz przez 20-25 minut.

kcal 303 | tłuszcz 17 g | białko 9 g | węgle 30 g | porcje 10

Sprawdź także: 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

3. Bataty i dynia

Wiecznie głodna? Oto sycąca i rozgrzewająca porcja błonnika w wersji wege, która napełni Twój brzuch na długo.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 czerwone cebule, posiekane
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki harissy
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 340 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • Na kruszonkę:
  • 200 g orzechów pekan
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 g płatków komosy ryżowej
  • 6 łyżek drożdży nieaktywnych
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • skórka z 2 cytryn

SPOSÓB:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, następnie dodaj przyprawy, harissę i cukier. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj dynię, ziemniaki i pomidory.
  2. Warzywa zalej bulionem i gotuj ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. 
  3. Orzechy, płatki, drożdże i sól wrzuć do misy blendera i zblenduj na kruszonkę. Dodaj skórkę i wymieszaj do połączenia.
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie posyp kruszonką. Piecz 25-30 minut. Smacznego.

kcal 513 | tłuszcz 33 g | białko 11 g | węgle 46 g | porcje 8

4. Azjatyckie pieczarki

Połączenie dobrego dla jelit miso oraz wzmacniających odporność pieczarek wesprze Cię w walce o przetrwanie jesieni i zimy.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 kg pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżeczki drożdży nieaktywnych
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml tamari
  • 150 g orzechów brazylijskich, z grubsza posiekanych
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • Na kruszonkę:
  • 100 g pełnoziarnistych płatków żytnich
  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g sezamu, prażonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 łyżki jasnej pasty miso
  • 6 łyżek oleju kokosowego

SPOSÓB:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Na patelni rozgrzej olej. Na średnim ogniu podsmażaj ok. 10 minut pieczarki. Następnie dodaj pastę miso, drożdże, bulion i tamari. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, by sos się zredukował.
  2. Dorzuć orzechy, szczypiorek oraz natkę i wymieszaj. Gotuj dalej, a w międzyczasie przygotuj kruszonkę.
  3. Wszystkie składniki kruszonki zblenduj do połączenia.
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz przez 30 minut, aż całość lekko się zrumieni.

kcal 538 | tłuszcz 40 g | białko 13 g | węgle 29 g | porcje 8

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na cały dzień z dynią w roli głównej.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij