Jak byś nie kombinowała, chłodnik w upalne dni to dietetyczny hit – zdrowy, smaczny i niekłopotliwy w przygotowaniu. Letnia dieta nie może się bez niego obejść. Już sama nazwa przywodzi na myśl przyjemny chłód w upalne dni.
Orzeźwiający kefir czy jogurt, świeża, wreszcie nieszklarniowa zielenina to bomba białkowo-witaminowa. Na dodatek przyrządzenie chłodnika nie wymaga umiejętności kulinarnych i nie zabiera czasu — robi się go błyskawicznie.
A korzyści jest wiele: przede wszystkim dużo zdrowia — bo chłodnik przygotowuje się bez gotowania i witaminy nie są niszczone przez wysoką temperaturę — niepowtarzalny smak kojarzony tylko z latem i wreszcie przyjemne orzeźwienie.
Jogurt to cenne źródło wapnia i białka, tolerowanych nawet przez osoby uczulone na laktozę. Kefir — naturalny regulator przemiany materii. Baza z jogurtu, kefiru czy kwaśnego mleka wpływa dodatkowo na lepsze przyswajanie witamin i soli mineralnych. Może być też chłodnik na bazie czerwonego wina. Pyszny, zdrowy i robiący wrażenie. Zatem do dzieła.
Chłodnik ogórkowy na poprawę odporności
Jego mocne strony:
- wzmacnia odporność,
- obniża ciśnienie,
- zapobiega powstawaniu zakrzepów,
- poprawia trawienie,
- przyspiesza wydalanie toksyn.
Czego potrzebujesz:
- kubek 500 ml jogurtu lub kefiru
- 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 4 orzechy włoskie
- 1 mały świeży ogórek
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego koperku
- sól, pieprz
Jak przyrządzasz:
Obierz ogórki i posiekaj w kostkę. W misce utrzyj wyciśnięty w prasce czosnek z solą, dodaj oliwę, dobrze wymieszaj, dodaj do tego łyżkę lub dwie przegotowanej wody i jogurt, roztrzep łyżką lub trzepaczką, posiekaj orzechy włoskie (możesz, ale nie musisz, sparzyć je i obrać przed posiekaniem), dodaj sól, pieprz i koperek (posiekany). Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.
- Przepis na: 2 osoby.
- Przygotowanie: ok. 10 min.
- Wartość kaloryczna: porcja – ok.117 kcal
Komentarze