Chlebek pita – 4 pyszne przepisy

Stop! Czas na pyszną przekąskę. Ten niepozorny chlebek rodem z Bliskiego Wschodu jest jak kameleon. W 4 zupełnie różnych wydaniach – w każdym wyjątkowo smaczny

chlebek pita Getty Images

Chlebek pita to płaski wypiek wywodzący się z kuchni bliskowschodniej. Najczęściej serwuje się go jako dodatek do dań mięsnych. Oryginalne placki wyrabia się z mąki pszennej, ale popularne są także chlebki pełnoziarniste. Z uwagi na niską kaloryczność śmiało można włączać je do menu nawet na diecie redukcyjnej. To idealna baza dla napakowanego warzywami kebaba, a także dodatek do hummusu lub odświeżającej sałatki.

Spis treści

Chlebek pita z bliskowschodnią sałatką Fattoush

Solidna porcja warzyw w połączeniu z pitą wypiekaną na bazie mąki żytniej to błonnikowa bomba. Wcinaj na zdrowie!

Składniki:

  • 2 czerstwe chlebki pita
  • oliwa, do polania
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 sałata rzymska, posiekana
  • 400 g pomidorków cherry
  • 8 rzodkiewek, cienko pokrojonych
  • 3⁄4 ogórka, cienko pokrojonego
  • 1 czerwona cebula, posiekana w cienkie pióra
  • 1⁄2 pęczka mięty, posiekanej
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • Na dressing:
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Chlebki pita natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika i podpiekaj przez kilka minut, aż pity będą chrupiące.
  2. Sałatę wrzuć do miski razem z pokrojonymi pomidorkami, rzodkiewkami, ogórkami i cebulą, a następnie wymieszaj. Dodaj miętę oraz zioła.
  3. W osobnej misce połącz wszystkie składniki na dressing. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotowaną sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podpieczone chlebki pita podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Serwuj od razu.

Pizza na spodzie z chlebka pita z brokułem

Oto potężna dawka antyoksydantów: witaminy A i C z brokułów oraz wspomagająca nawadnianie witamina E, pochodząca z orzechów laskowych. Innymi słowy: zestaw ratunkowy dla zmęczonej i szarej cery.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1⁄2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 chlebki pita
  • 75 g pasty pomidorowej
  • 1 gałązka oregano
  • sól i pieprz
  • 200 g różyczek brokułu
  • wegański lub zwykły ser, opcjonalnie
  • garść listków dowolnej sałaty

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włóż paprykę i piecz, aż skóra nieco się przypali. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją i pozostaw na kilka minut do ostudzenia, a następnie zdejmij skórę.
  2. Zblenduj paprykę z orzechami z wędzoną papryką, octem sherry i oliwą na gładki sos.
  3. Chlebki pita podpiecz, aż będą zagrzane, ale niezbyt chrupiące. Pastę pomidorową (coś między przecierem a koncentratem) dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Brokuły zblanszuj. Wrzuć je do gotującej się wody na 2-3 minuty, a następnie przepłucz je szybko lodowatą wodą, żeby pozostały jędrne.
  5. Każdą pitę posmaruj sosem pomidorowym, ułóż brokuły i nieco sera. Piecz 3-4 cery minuty, a następnie polej kapką sosu i posyp liśćmi sałaty. Bellissimo!

Kebab w chlebku pita z koftami z ciecierzycy i sosem jogurtowym

Dałaś sobie w kość na treningu? Zadbaj o odpowiednią podaż białka, by szybciej zregenerować zmęczone mięśnie. Kofty z tofu i ciecierzycą zapakowane z chlebek pita pomogą Ci wrócić na siłkę w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1⁄2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 1⁄2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej
  • 1⁄2 pęczka kolendry, posiekanej
  • 200 g miękkiego tofu
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • sól i pieprz
  • 200 ml jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 chlebki pita
  • piklowana czerwona kapusta, do podania
  • posiekana sałata lodowa, do podania

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Na patelni na małym ogniu podpraż wszystkie przyprawy, a następnie zblenduj je na proszek lub utrzyj na gładko w moździerzu.
  2. Ciecierzycę wyłóż na blachę i piecz przez 15-20 minut, aż całkowicie wyschnie.
  3. Upieczoną cieciorkę zblenduj na gładką masę ze świeżą kolendrą i 1 łyżką mieszanki przypraw przygotowanej wcześniej. Dodawaj tofu partiami i mieszaj, aż powstanie klejąca, gęsta pasta. Dodaj sok z cytryny, cebulę i przyprawy.
  4. Wilgotnymi dłońmi uformuj wokół patyków do szaszłyków kofty. Piecz je w 180 °C przez 15 minut. W międzyczasie połącz jogurt z sosem chili i 1 łyżeczką mieszanki przypraw.
  5. Pity podgrzej i nadziej kapustą, sałatą oraz koftami i polej jogurtowym sosem.

Buraczany hummus z warzywami, granatem i nachosami z chlebka pita

Napakowany folianami burak to Twój sprzymierzeniec, jeśli zdarza Ci się wpaść w anemię. Nie przepadasz za ziemistym smakiem? Przemyć go w hummusie!

Składniki:

  • 2 buraki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek tahini
  • 200 g zielonych warzyw sezonowych (np. szpinak lub szparagi), posiekane
  • 4 chlebki pita
  • pestki z 1 granatu

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Na blasze ułóż buraki, polej je dwiema łyżkami oliwy, posyp kuminem i piecz około 40 minut, a następnie wystudź.
  2. Gdy buraki będą zimne, obierz je ze skóry, z grubsza pokrój i zblenduj na gładko z czosnkiem i ciecierzycą. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, resztą oliwy (odrobinę zachowaj do posmarowania chlebków) i 2 łyżki tahini. Ponownie zblenduj.
  3. Zblanszuj zielone warzywa i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z grubym dnem. Podsmażaj przez chwilę, aż warzywa lekko się skarmelizują. W międzyczasie potnij chlebki na trójkąty, polej oliwą, dopraw i piecz w 180 °C około 10 minut.
  4. Hummus przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż zielone warzywa, posyp granatem i polej resztą tahini. Serwuj z chrupiącymi nachosami z pity.
REKLAMA