Zdrowie pieczywo – jedz do 3 kromek dziennie, ale bądź czujna
Nawet w czasie odchudzającej diety nie powinnaś całkowicie rezygnować z węglowodanów. „Mówi się, że tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów. Innymi słowy, potrzebuje energii, by pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej" – wyjaśnia dietetyk dr Marek Szołtysik. Chleb jest podstawowym dostawcą węglowodanów złożonych, a te – w przeciwieństwie do prostych – wolno uwalniają energię, dzięki czemu unikasz napadów głodu.
Ale jedynie pod warunkiem, że jesz pieczywo pełnoziarniste, czyli razowe. Z jednokrotnego (raz!) przemiału. Najlepiej jeść chleb do południa. Zdążysz go spalić. I kontrolować w tym dniu pozostałą ilość węglowodanów.
Do 6 kromek dziennie – tycie Cię nie ominie
6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk energii. Zwłaszcza, że węglowodany dostarczasz zwykle również z innymi produktami, jak płatki owsiane, muesli, ryż czy makaron. Przyjmując, że 1 kromka chleba ma około 80 kcal, 3 kromki (przecież z czymś!) to wartość energetyczna 1 posiłku. Zjadając więcej chleba, musisz się liczyć z tym, że zaczniesz przybierać na wadze.
Jeśli nie możesz się oprzeć, jedz ciemne pieczywo. Ma żelazo, magnez, cynk, ale głównie dużo błonnika, który z jednej strony wiąże w organizmie wodę i pozwala długo nie odczuwać głodu, a z drugiej pobudza jelita do pracy, dzięki czemu unikasz zaparć.
To nie oznacza, że białe pieczywo powinnaś wyeliminować. Istotą jedzenia jest przecież ogromna przyjemność, z której nie możesz rezygnować. Jeśli zdecydujesz się na biały chleb, ogranicz w tym dniu ilość kromek do dwóch, przy czym ta druga musi już być z razowego pieczywa.
Ponad 6 kromek dziennie – recepta na zakwaszenie organizmu
Niestety, zbyt duża ilość pierwiastków kwasotwórczych, zwłaszcza w białym chlebie, może zakwaszać organizm. Piekarze w czasie wypieku mogą stosować np. wybielacz: dwutlenek chloru, aby środek chleba był jeszcze bielszy. Zakwaszony organizm (kwasica) skutkuje bezsennością, migrenowymi bólami głowy i mdłościami.
„Biały chleb sprawdza się lepiej od razowca w sytuacjach fizycznego wyczerpania organizmu, anoreksji czy przy biegunkach. Dłużej utrzymuje masę pokarmową i wchłania składniki odżywcze" – wyjaśnia dr Szołtysik.
Zobacz też: Ile jajek można jeść?
WH 02/2013
Komentarze
~ja nie mogę, 2017-07-20 18:55:27
~Man 85kg, 2017-04-04 18:06:04
~Man 85kg, 2017-04-04 18:06:03
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?