[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Cheese tea, czyli serowa herbata

Masło orzechowe i dżem, Jack i Rose z "Titanica", piątek i prosecco - do tego zacnego grona idealnych duetów dołącza herbata w parze z serkiem śmietankowym.

cheese tea Cheese tea, czyli serowa herbata

Przerabialiśmy już bubble tea, espresso z tonikiem oraz matchę - teraz przyszedł czas na bardziej niekonwencjonalne połączenie smaków. Ostatnio za oceanem coraz większym zainteresowaniem cieszy się cheese tea, czyli serowa herbata.

Co to właściwie jest cheese tea?

Jeśli pierwsze co przyszło Ci do głowy po przeczytaniu cheese tea to napar herbaciany posypany startym cheddarem lub goudą, spieszymy wyprowadzić Cię z błędu. Serowa herbata to azjatycki wynalazek, który szczególnym uznaniem cieszy się wśród mieszkańców Tajwanu oraz Chin. Do jej przygotowania używa się ciepłej lub chłodnej herbaty oraz serka śmietankowego (jak np. Philadephia) zmiksowanego z mlekiem skondensowanym. Dzięki połączeniu dwóch ostatnich produktów uzyskuje się słodki lub słony krem o konsystencji bitej śmietany, który ląduje na wierzchu napoju. Rolę płynnej części pełni na ogół klasyczna herbata zielona, czarna lub sproszkowana matcha.

SPRAWDŹ: Ten koktajl obniży Ci ciśnienie [WH News]

Czy cheese tea jest zdrowa?

Połączenie tłustego serka i skondensowanego mleka osłodzonego sporą dawką cukru, niestety nie zapewnia temu azjatyckiemu napojowi zacnego tytułu "super food". Można przekonywać, że serek śmietankowy jest źródłem białka oraz wapnia, ale nie zmieni to faktu, że oprócz znikomych ilości pożądanych makroskładników, kubek napoju dostarczy nam sporo cukru i tłuszczy nasyconych. Sam krem to około 80-100 kcal - nie ma tragedii, ale znamy lepsze źródła kalorii. Wystarczy rzucić okiem na nasz artykuł o najlepszych niskokalorycznych przekąskach.

Jako fanki zbalansowanego modelu żywienia mówimy: jeśli jesteś ciekawa - spróbuj, ale lepiej nie włączaj cheese tea do swojego codziennego menu.

Cheese tea - przepis

W Polsce serowa herbata nie jest jeszcze na tyle popularna, by móc kupić ją na każdym rogu, ale spokojnie - nic straconego. Jeśli bardzo ciekawi Cię to niecodzienne połączenie smaków, możesz w prosty sposób przygotować je w swoim domu. Pamiętaj tylko, aby przed spożyciem odpowiednio schłodzić krem.

  1. W misce zmiksuj mleko, serek śmietankowy, słodzone mleko skondensowane i szczyptę soli (pomiń, jeśli serek jest słonawy). Powstały krem powinien konsystencją przypominać gęstą pianę. Miskę przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Gdy krem się schłodzi, przygotuj herbatę. Jeśli wolisz wersję na zimno, możesz zabrać się za to wcześniej, aby zdążyła wystygnąć lub do ciepłego napoju wrzucić kilka kostek lodu.
  3. Kubek wypełnij herbatą do 3/4 wysokości, a na wierzch nałóż schłodzony serek.

ZOBACZ TEŻ: Przetworzone jedzenie tuczy bardziej

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij