[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Chcesz schudnąć? Nie jedz białego ryżu.

Nasz organizm reaguje na zjedzenie ryżu jak na pączka. Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny.

fot. shutterstock

Biały ryż w 90% składa się z łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera błonnika, więc jest szybko trawiony. Poleca się go biegaczom, bo natychmiast dostarcza energii i nie powoduje wzdęć. Nie jest bardzo kaloryczny (130 kcal na 100 g), ale ma wysoki indeks glikemiczny, na dodatek tym wyższy, im bardziej rozgotowany.

Po zjedzeniu produktu z wysokim IG rośnie stężenie glukozy we krwi. Organizm chce go obniżyć, wydzielając insulinę. Im częstsze takie skoki, tym organizm bardziej się na nie uodparnia, co jest prostą drogą do insulinoodporności, a w konsekwencji cukrzycy. Skoki glukozy powodują również częste napady głodu, dlatego osoby na diecie powinny unikać produktów z wysokim IG.

Ryżowa alternatywa

Lepszy od białego jest ryż jaśminowy (pochodzący z Tajlandii) lub basmati (pochodzi z Indii), bo mają niższe IG. Ale również są pozbawione łusek, więc wartości odżywcze mają niewielkie, zbliżone do białego. Oczko wyżej w rankingu zdrowotnych walorów ryżu ma ryż paraboiled – jest poddawany specjalnej obróbce parą pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu składniki odżywcze z łuski przechodzą w głąb ziarna. To wersja pośrednia między ryżem białym a brązowym.

Z ryżu brązowego usunięto tylko plewy – pozostało całe ziarno wraz z otrębami, które są bogate w błonnik, żelazo, mangan, magnez, cynk i witaminy z grupy B. Zatem jego walory zdrowotne są nieporównywalne z ryżem białym. Ma prawie tyle samo kalorii co biały, ale dzięki zawartości błonnika brązowy ryż jest trawiony wolniej i dłużej pozostawia wrażenie sytości.

Ryż czarny i czerwony dodatkowo zawierają antocyjany, te same, które znajdziemy w czerwonych owocach, czy bakłażanach. Mają silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziałają chorobom nowotworowym, stanom zapalnym i starzeniu. Jedna łyżeczka czarnego ryżu zawiera ich więcej niż łyżka borówek amerykańskich. Jednak ten ryż gotuje się długo, trawi się go wolno i nie poleca się go osobom z wrażliwym jelitem czy problemami żołądkowymi.

Na koniec ryż dziki, który tak naprawdę ryżem nie jest, tylko ziarnem trawy. Ma dwa razy więcej białka niż ryż prawdziwy i trzydzieści razy więcej antyoksydantów niż ryż biały. Jest kopalnią żelaza, manganu, potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Idealny dla wszystkich, którzy budują mięśnie i chcą zachować szczupłą sylwetkę.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij