Biały ryż w 90% składa się z łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera błonnika, więc jest szybko trawiony. Poleca się go biegaczom, bo natychmiast dostarcza energii i nie powoduje wzdęć. Nie jest bardzo kaloryczny (130 kcal na 100 g), ale ma wysoki indeks glikemiczny, na dodatek tym wyższy, im bardziej rozgotowany.
Po zjedzeniu produktu z wysokim IG rośnie stężenie glukozy we krwi. Organizm chce go obniżyć, wydzielając insulinę. Im częstsze takie skoki, tym organizm bardziej się na nie uodparnia, co jest prostą drogą do insulinoodporności, a w konsekwencji cukrzycy. Skoki glukozy powodują również częste napady głodu, dlatego osoby na diecie powinny unikać produktów z wysokim IG.
ZOBACZ TEŻ: 5 typowych objawów cukrzycy
Ryżowa alternatywa
Lepszy od białego jest ryż jaśminowy (pochodzący z Tajlandii) lub basmati (pochodzi z Indii), bo mają niższe IG. Ale również są pozbawione łusek, więc wartości odżywcze mają niewielkie, zbliżone do białego. Oczko wyżej w rankingu zdrowotnych walorów ryżu ma ryż paraboiled – jest poddawany specjalnej obróbce parą pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu składniki odżywcze z łuski przechodzą w głąb ziarna. To wersja pośrednia między ryżem białym a brązowym.
Z ryżu brązowego usunięto tylko plewy – pozostało całe ziarno wraz z otrębami, które są bogate w błonnik, żelazo, mangan, magnez, cynk i witaminy z grupy B. Zatem jego walory zdrowotne są nieporównywalne z ryżem białym. Ma prawie tyle samo kalorii co biały, ale dzięki zawartości błonnika brązowy ryż jest trawiony wolniej i dłużej pozostawia wrażenie sytości.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na niskokaloryczny obiad - ryż z krewetkami
Komentarze
~Dagmara, 2018-06-06 15:45:31
~fastburn.pl, 2018-06-04 13:14:29
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?