[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Catering dietetyczny - przełom w zdrowym odżywianiu czy kot w worku?

Chcesz żyć szybko, na pełnych obrotach. Chcesz czuć się świetnie i tak samo wyglądać. To oczywiste. Nie masz jednak czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Pomimo to na catering dietetyczny patrzysz nieufnym okiem. Myślisz: „Kolejna nowomoda do wyciągania pieniędzy z kieszeni”. Ile w tym słuszności?

dieta fot. Materiały prasowe

Catering dietetyczny to nie jest nieco zdrowszy fast food. Z fast foodem może co najwyżej mieć wspólną filozofię dostarczania jedzenia: zamawiasz i masz. I na tym koniec. Fast food i wszystko, co z nim związane: nadmiar soli sodowej, cukru i niezwykłe wręcz bogactwo wszelkiej maści dodatków wcale nie dietetycznych i z pewnością nie działających odżywczo czynią z tego pseudo-jedzenia czystą chemię spożywczą i generator większości chorób cywilizacyjnych oraz plagi otyłości. Potwierdzono to już w 2005 r.: amerykańsko-szwedzko-australijski zespół specjalistów w badaniu dotyczącym diety człowieka Zachodu żyjącego w XXI wieku nie pozostawił suchej nitki na współczesnych zwyczajach żywieniowych.

Komponowanie i przygotowanie posiłków w ramach cateringu dietetycznego to już filozofia bliższa zdecydowanie bardziej zdrowemu nurtowi slow food: dobrze przemyślane, dopasowane z pietyzmem do indywidualnych potrzeb.

Catering dietetyczny dla zdrowych egoistów

Tak; jeśli dobrze pomyśleć, to catering dietetyczny jest usługą dla – nomen omen – zdrowych egoistów. Tu TY jesteś najważniejsza, TWOJE zdrowie i potrzeby widziane są przez pryzmat TWOICH upodobań kulinarnych. Chcesz podkręcić tempo życia? Proszę bardzo – dieta dostarczy Ci odpowiedniej ilości równomiernie uwalnianej energii na cały dzień. Chcesz odzyskać błysk w oku i wigor w ciele? Otrzymasz posiłki pełne witamin i minerałów. Chcesz schudnąć? Nie ma problemu – dyplomowany dietetyk zaplanuje dla Ciebie posiłki tak, aby codzienne stawanie na wadze było dla Ciebie czystą przyjemnością. Zwróć uwagę: w usłudze cateringu dietetycznego posiłki wymyśla dla Ciebie nie kucharz, ale specjalista do spraw żywienia.

DIETA, czyli Dużo I Estetycznie, Także Apetycznie

Dla kucharza priorytetem jest zaspokojenie zachcianek podniebienia i pogłaskanie zmysłu estetyki: ma być smacznie i ładnie. Zazwyczaj oznacza to, że jest słodko (albo słono) i mniej lub bardziej tłusto. Kubki smakowe będą zachwycone, ale maszyneria metaboliczna już mniej. A Ty jeszcze mniej, jeśli odkryjesz, że po staraniach kucharza wzrosło Ci ciśnienie krwi (to konsekwencja nadmiaru soli w potrawach), a ciało traci sprężystość (kolagen w przeciwieństwie do Ciebie nie lubi cukru: pod jego wpływem ulega glikacji i włókna tego białka tracą swoje ujędrniające właściwości).  Najlepsi w branży cateringu dietetycznego soli jednak się nie boją. Działająca na Dolnym Śląsku Dietykieta oferuje swoim klientom potrawy dosmakowane w sam raz – ale tylko solą himalajską. Z uwagi na to, że unika się tam stosowania żywności przetworzonej (najczęściej przeładowanej solą i glutaminianem sodu) firma może pozwolić sobie na luksus dopieszczania na słono (w granicach dobrego smaku, rzecz jasna) podniebienia swoich klientów.

Podsumujmy: dla dietetyka celem jest zaspokojenie potrzeb Twojego ciała bez ujmy dla oczekiwań podniebienia i bez wrażenia, że jesteś na diecie. To ostatnie jest szczególnie istotne, jeśli masz zamiar zredukować masę ciała, ale chcesz to zrobić zdrowo i stracić jedynie zbędne kilogramy a nie – przy okazji – życiowy impet.

Jak dobrać dietę najlepszą dla siebie?

To poważne wyzwanie dla laika. Tym bardziej, że naukowcy odkrywają co rusz nowe powiązania między jedzeniem a naszym zdrowiem i bywa, że to, co w żywieniu jeszcze dekadę temu było prawdą objawioną, obecnie uznaje się za bzdurę. Jednym z ciekawszych na to przykładów jest odkrycie, że tak krytykowane tłuszcze nasycone w odpowiednich dawkach okazują się wielkim przyjacielem człowieka: zmniejszają śmiertelność w wyniku udaru i wcale nie są związane ze wzrostem zgonów z powodu chorób układu krążenia, jak dotychczas sądzono.

Zagrożeniem dla nas są nadmiar i nadużywanie węglowodanów, które trafiają praktycznie do każdego posiłku, oraz  tłuszcze trans – szczególnie, jeśli spożywamy je razem z węglowodanami takimi, jak cukry proste lub białe mąki z wysokooczyszczonych ziaren. Wyniki przywołanego badania są prawie newsem dietetycznym: opublikowano je pod koniec sierpnia w 2017 r. Warto zwrócić uwagę na to badanie także z kilku innych powodów, ważnych dla zainteresowanych cateringiem dietetycznym: trwały przez 10 lat i objęły bardzo dużą liczbę uczestników (ponad 135 tys. osób) w dużym przedziale wiekowym (35-70 lat). Jest też tu akcent polski: prace współprowadzili naukowcy z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego.

Badanie dostarczyło wprawdzie wyników, które wprawiły w osłupienie lekarzy i dietetyków hołdującym tradycyjnym poglądom na temat wpływu poszczególnych składników żywności na zdrowie, a fanom zdrowego żywienia zasiały niezły zamęt w głowach, ale rozmach z jakim były prowadzone, daje solidne podstawy, aby uznać, że utarte poglądy dietetyczne pora zmodyfikować. Część dietetyków zrobiła to już dawno – w oparciu o informacje pozyskiwane ze śledzenia na bieżąco najnowszych doniesień naukowych, nie czekając na to, aż (wreszcie) ukażą się oficjalne wyniki badań zakrojonych na dużą skalę, dzięki którym przestarzała wiedza na temat żywienia trafi do lamusa. To dlatego klienci niektórych firm (jak np. wymienionej wyżej Dietykiety) mogli już od dawna korzystać z awangardowej na tamte lata oferty, zawierającej chociażby dietę paleo.

Dieta na zdrowe odchudzanie

Samodzielne opracowanie perfekcyjnej diety w dzisiejszych czasach jest więc nie lada wyzwaniem. Dobrobyt i rozmaitość produktów spożywczych stają nieraz w kolizji ze zdrowym rozsądkiem lub – odwrotnie – wciągają w spiralę pozornie zdrowych nawyków żywieniowych. Takich, jak np. sięganie po produkty typu light, czyli o obniżonej zawartości tłuszczu. O tym, że redukcję ilości tłuszczu rekompensuje się dodaniem do produktu cukru w celu poprawy jego smaku, już się nie nagłaśnia. Catering dietetyczny eliminuje zagrożenia – pod warunkiem, że jedzenie tworzone jest bez wykorzystania rozmaitych pseudo-dietetycznych wynalazków.

Jeśli firma oferująca jedzenie na dowóz dba o to, wówczas na Twoim talerzu ląduje tylko to, co wartościowe i praktycznie nieprzetworzone. A że przy okazji modne, to już inna sprawa. Przykładem jest wspomniana wcześniej dieta paleo. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kalifornii udowodnili, że już krótkoterminowe (bo trwające zaledwie 10 dni) żywienie zgodnie z zasadami tego programu żywieniowego przynosi wymierne korzyści zdrowotne w postaci poprawy tolerancji na skoki ciśnienia i poziomu cukru we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę oraz poprawia profil lipidowy.

Kontrowersyjna dieta paleo

Dieta paleo odnalazła swoje miejsce w cateringu dietetycznym. W ofercie ma ją wiele firm zajmujących się przygotowywaniem i dostarczaniem jedzenia. Dietykieta poleca ten program żywieniowy jako dietę redukcyjną – ponieważ w ich przypadku to nie tylko Dieta Paleo, ale również Carb Back Loading – czyli program, w którym śniadanie i obiad są białkowo-tłuszczowe, a dopiero w drugiej części dnia pojawiają się węglowodany. Dzięki temu świetnie udaje się zredukować masę ciała i wyjść z insulinooporności. Dieta taka doskonale też sprawdza się przy autoimmunizacji z uwagi na brak substancji antyżywieniowych, takich jak gluten i warzywa strączkowe.

Firma ma w ofercie także inne zdrowe programy żywieniowe, w tym aromatyczną Dietę Południową, opartą na niej i dedykowaną umiarkowanym mięsożercom Dietę Bez Ryb oraz Dietę Wegetariańską, ale to właśnie Dieta Paleo wskazywana jest jako najlepsza dla osób podejmujących odchudzanie. I to pomimo że paleo budzi czasem kontrowersje: jak bowiem model żywienia naszych praprzodków żyjących ponad 10 tysięcy lat temu może być dobry dla współczesnego człowieka? Okazuje się, że jednak może – ponieważ eliminuje z jadłospisu wszystkie składniki obce naszej naturze. Czyli te, które człowiek wprowadził do menu w wyniku rewolucji rolniczej, hodowlanej, przemysłowej i powodującej niezdrowe przyspieszenie tempa życia. Cel wprowadzenia tych składników był jeden: zwiększyć ilość energii dostarczanej do ciała wraz z różnymi wynalazkami spożywczymi.

Wynalazków tych jest na półkach sklepowych sporo i bywają pozornie bezpieczne. To np. reklamowane jako dietetyczne zamienniki chleba w postaci wafli, pieczywo z mąk oczyszczonych (i zawierających gluten) czy działające prozapalnie mleka roślinne. Tym nasi przodkowie się nie odżywiali. Ale my o tym nie zawsze pamiętamy. Lub nawet nie wiemy. I eksperymentujemy na własną rękę z metabolizmem, poszukując diety cud i szybko działającej. Takiej nie ma. Są za to proste do wdrożenia programy żywieniowe – dostępne na telefon i od ręki w ramach cateringu dietetycznego. Dzwonisz i masz na talerzu dokładnie to, czego potrzebujesz: żeby żyć na pełnych obrotach i pięknie przy tym wyglądać.

mat. prasowe

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij