Carpaccio z melona – przepis na letnią przystawkę

Przepis na udaną imprezę w ogrodzie? Słońce, dobry humor i pyszne jedzenie. Grill to nie wszystko, tutaj liczą się również detale, na przykład w postaci eleganckiej przystawki, jaką jest carpaccio. Cienko pokrojone plasterki surowego mięsa fantazyjnie ułożone na talerzu z oliwą z oliwek, parmezanem i doprawione pieprzem w tym roku zamieniamy na słodkiego melona, szynkę prosciutto i sos miodowo-musztardowy.

Carpaccio z melona fot. MPP

Pierwsza wersja włoskiej przystawki, znanej jako carpaccio, została zaserwowana w 1950 roku przez właściciela restauracji Harry’s Bar w Wenecji, Giuseppe Ciprianiego. Kucharz przyrządził mięso w postaci cienkich plasterków dla hrabiny Amalii Nani Mocenigo, która ze względów zdrowotnych miała spożywać surową wołowinę. Od tego czasu danie ewoluuje, a kucharze z całego świata chętnie przygotowują jego rozmaite wersje. My również lubimy kulinarne eksperymenty, dlatego zachęcamy Cię do zaserwowania gościom imprezy słodko-słonej przystawki, czyli carpaccio z melona i szynki prosciutto.   

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Desery bez cukru - 4 świetne przepisy

Carpaccio z melona – przepis

Składniki: 

  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżeczka miodu 
  • 1 melon 
  • kilka plasterków szynki prosciutto 
  • szczypta soli i pieprzu 

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia i pokrojenia melona na 4 części (z jednego melona przygotujesz 4-5 porcji carpaccio). Wydrąż miąższ i obierz owoc przy użyciu ostrego noża. Następnie sięgnij po mandolinę i każdą ćwiartkę melona pokrój w cienkie plastry (grubość 1 lub 2). Teraz przejdź do przygotowania sosu. Żółtko, musztardę i miód wymieszaj przy użyciu łyżki lub trzepaczki.

Plastry melona wraz z szynką rozłóż na talerzach wedle uznania. Na koniec polej całość przygotowanym sosem lub zmień kolejność i zacznij od sosu, na którym będziesz układała plastry melona i szynki. Całość dopraw solą i pieprzem. Carpaccio możesz również ozdobić liśćmi świeżej mięty. Jeśli wolisz wegetariańską wersję carpaccio – usuń z przepisu szynkę, a melona z sosem posyp na przykład orzechami włoskimi.

Melon – rodzaje

Melon miodowy (żółty) 

Słodka odmiana melona o jasnożółtym lub jasnozielonym miąższu. Jak go znaleźć? Szukaj owalnego owocu o żebrowanej, żółtej skórze.

Melon cukrowy

Owoc o pomarańczowym miąższu, kremowo-zielonej siateczkowej i żebrowanej skórce. Jego nazwa nawiązuje oczywiście do smaku.

Melon Cantaloupe (kantalupa) 

To jeden z najczęściej spotykanych odmian melona. Poznasz go przede wszystkim po zielonkawym kolorze siateczkowej skórki i kulistym kształcie. Po przekrojeniu zobaczysz też pomarańczowy miąższ, o słodkim smaku. Charakterystycznym elementem tego typu melona jest także widoczna tuż pod skórą zielona warstwa.

Melon emir

Ma pomarańczowy miąższ i jasnozieloną skórkę .

Melon galia

Słodki, ale orzeźwiający smak, bladożółta lub złota skórka o siateczkowatej strukturze oraz jasnożółty lub zielonkawy miąższ – to jego atrybuty.

Melon – który wybrać? 

Świeże melony, niezależnie od rodzaju, powinny przede wszystkim być aromatyczne, dlatego przed zakupem powąchaj i sprawdź, czy czujesz owocowo-miodowych zapach. Jeśli pachnie bardziej jak trawa, nie jest jeszcze dojrzały, więc nie warto go kupować. Melony kupuj w całości, ponieważ istnieje ryzyko, że na pokrojonym wcześniej owocu zdążyły nagromadzić się bakterie.

Melon –  źródło witamin i minerałów

Melon jest bogatym źródłem mikro- i makro elementów, a przede wszystkim witamin tj. A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Dzięki swoim wartościom odżywczym wzmacnia odporność, chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą i nowotworami.

Minerały zawarte w melonie:

  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • cynk
  • magnez
  • sód

ZOBACZ TEŻ: Najgorsze jedzenie. Tych produktów lepiej unikać

Zobacz również:
Upływające lata nie zawsze nam służą, ale nasza aktywność przez te lata – już tak. Zobacz, jak ruchem zbudować i utrzymać zdrowie oraz dobrą formę przez całe życie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA