Cantuccini i tortelloni od Cristiny Catese

Francuzi uważają, że Fryderyk Chopin jest ich; my, oczywiście, że nasz. Jeżeli Cristina Catese, rodowita rzymianka i szefowa kuchni, pomieszka w Polsce jeszcze dłużej historia się powtórzy i odbierzemy ją Włochom. Żeby nie było, że nie uprzedzałyśmy.

Cristina Catese fot. Marcin Klaban

Każde danie Cristiny Catese, jak i zresztą całej włoskiej kuchni, łączy prostotę z jakością i jest zaproszeniem do wspólnego biesiadowania. Z najbliższą rodziną, nowymi i starymi przyjaciółmi, sąsiadami, krewnymi, dziećmi, psami, kotami i wszystkimi, którzy chcą i potrafią cieszyć się bliskością. Cristina od kilkunastu lat mieszka w Polsce, od kilku gotuje w „Dzień dobry TVN”, prowadzi kursy kulinarne, a jej autorskie przepisy możecie znaleźć w ebooku „Pasta, amore i basta”. Jest kulinarną gwiazdą listopadowego numeru Women’s Health, gdzie znajdziecie kilka świetnych dań, przy których zapomnicie o koronawirusie (niech go jasny szlag trafi!). Tutaj na małą zachętę dwa dania od Cristiny – cieszcie się gotując i jedząc razem. Dziewczyny, legendy są wasze!

Przepisy Cristiny Catesefot. Mateusz Grochocki
Cantuccini

Cantuccini

Składniki (na około 30 szt.)

  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 g proszku do pieczenia
  • 265 g mąki typu 00
  • 110 g migdałów
  • 10 ml Marsali lub innego likieru
  • ½ pomarańczy
  • szczypta soli
  • 30 g masła w pokojowej temperaturze
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie

Cukier wsyp do miski, dodaj jajko i szczyptę soli I wymieszaj łopatką . W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do miski z jajkiem i cukrem. Całość wymieszaj dokładnie i dołóż masło. Zacznij ugniatanie dodając następnie migdały, Marsalę i otartą skórkę z pomarańczy. Kontynuuj do momentu aż całość połączy się w gładkie ciasto.  Gotowe ciasto podziel na 2 części i każdą z nich uformuj w kształt niewielkiego, podłużnego bochenka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wysmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Pokrój ciasto po przekątnej tworząc cantucci o grubości ok. 1,2 cm. Następnie pocięte już ciasteczka przełóż znowu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie piecz je w temperaturze 160 st. przez ok.18 minut. Przed podaniem wystudź ciastka.  

P.S Niektórzy uważają, że oryginalne cantucci nie mają w składnikach masła. Aby przygotować taką wersję zastąp masło 1 żółtkiem, dostosowując konsystencję ciasta przez dodanie większej ilości mąki. Nasze cantucci aromatyzujemy skórką z pomarańczy i likierem, ale możemy też dodać skórkę z cytryny czy nasiona wanilii. 

Przepisy Cristiny Catesefot. Magda Ghia
Tortelloni alla carbonara z jajkiem i guanciale

Tortelloni alla carbonara z jajkiem i guanciale

Składniki na makaron:

  • 350 g mąki 00
  • 150 g semoliny
  • 15 żółtek
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
  • 200 g sera Pecorino
  • 300 g sera Parmigiano Reggiano

Składniki na zabajone:

  • 5 żółtek
  • sól i czarny pieprz
  • oliwa extra vergine
  • woda

Dodatkowo

200 g guanciale, czyli podgardle wieprzowe, ale może być wędzony boczek

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, zrób w środku wgłębienie i wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i zaczynij wyrabiać ciasto - najpierw widelcem, a następnie rękami. Uformuj kulkę. Owiń ją folią spożywczą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Następnie wykrój kółka o średnicy 7 cm.

Przygotuj farsz: połącz ser Pecorino ze startym serem Parmigiano Reggiano i ugotowanymi ziemniakami. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każde wykrojone kółko oprósz mąką, wyłóż na nie farsz i uformuj tortelloni.

Zabajone 

Wszystkie składniki połącz ze sobą ubijając je trzepaczką i podgrzewając w kąpieli wodnej. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę guanciale lub boczek, aż się zarumieni.

Tortelloni ugotuj w osolonej wodzie i podawaj z sosem zabajone i podsmażonym guanciale.

REKLAMA