Przeciwutleniaczowy kolos
Niespotykane bogactwo buraczanych przeciwutleniaczy (przede wszystkim za sprawą odpowiedzialnej za piękny kolor betaniny) spowalnia starzenie się skóry i pobudza produkcję nowych komórek, a potas optymalnie je nawilża. Buraki ponadto zapewniają całe pokłady cynku, dbającego o nasze włosy i paznokcie.
To świetne źródło żelaza, którego często nam brakuje, i kwasu foliowego, kluczowego podczas ciąży. Już 2 małe buraki pokrywają 37% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo i żelazo, i kwas foliowy biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek, więc nasz układ krwionośny się cieszy. Są bogate w azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne, wspomagając przepływ krwi i obniżając ciśnienie. Pomagają także transportować tlen do mięśni, zwiększając wydolność.
Jeśli Ty lub Twoja mama przechodzicie menopauzę, warto też pamiętać, że buraki łagodzą dolegliwości związane z procesem przekwitania: wyrównują pracę serca i dotleniają je, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i migreny.
PATENT WH: 30 do 60 minut treningiem porcja buraków lub sok z nich będzie jak znalazł.
Potrawy z buraka można jeść na okrągło. Trzeba tylko wiedzieć, jak go przyrządzać i z czym komponować. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów: