Boczniaki – przepisy
Jędrne i pyszne boczniaki znane są nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Grzyby te obniżają poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Są też pełne cennych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne boczniaków.
1. Marynata do boczniaków
Boczniaki przyrządzone w odpowiedniej marynacie nasiąkają mieszaniną smaków, dlatego grzyby te mają ogromny potencjał kulinarny. Klasyczną już, znajdującą niekończące się zastosowania marynatą do nich jest mieszanka oleju, sosu sojowego (lub tamari) i słodzidła: miodu, syropu klonowego, z daktyli, fig czy agawy, albo po prostu domowego syropu, a w ostateczności – cukru. Wystarczy pamiętać, że wszystkich składników musi być po równo, i baza gotowa.
Do niej możesz dodawać wszystkie przyprawy i zioła, które lubisz: sok z cytryny, czosnek, cebulę, sezam, imbir, ostre papryczki – uważaj tylko, żeby nie przesadzić.
W takiej zalewie boczniaki powinny poleżeć w lodówce 48 godzin, ale jeśli zdarzy się, że będziesz musiała je smażyć już po 2 godzinach, też będą przesmaczne. No właśnie – wystarczy przesmażyć i już można szaleć.
ZOBACZ KONIECZNIE: Dlaczego warto jeść boczniaki?
2. Boczniaki w śmietanie

Śmietanowy sos grzybowy zajmuje wysokie miejsce w rankingu klasyki ukochanych obiadów sprzed diety. Niestety, nie jest to danie, które pochwaliliby dietetycy, natomiast każda babcia – z pewnością. Dlatego mości się wygodnie w klasyfikacji comfort food, czyli: przepyszne, kremowe, troszkę grzeszne, ale zdecydowanie warto. Jest uniwersalny, więc pasuje niemal do wszystkiego – do ryżu, makaronu lub kaszy, do kotletów mielonych, filetów z kurczaka, tłuczonych ziemniaków i ryb. Może niekoniecznie do łososia, ale co ci szkodzi – z nim też spróbuj!
Składniki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki masła lub oleju
- 100 ml białego wina (niekoniecznie, ale warto)
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- 50 ml zimnej wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od przesmażenia pokrojonej w kosteczkę cebuli. Możesz wrzucić też 2, a nawet 3 posiekane ząbki czosnku – boczniaki dobrze się z nim dogadują. Cebula szybciej zmięknie, jeśli od razu ją posolisz, dzięki czemu unikniesz też przysmażenia jej za bardzo.
- Po kilku minutach dodaj boczniaki pokrojone w dość drobną, 2–3-centymetrową kosteczkę. Na ogół grzyby te lepiej podawać w całości lub przekrojone wzdłuż na połówki, ale w wypadku tradycyjnego sosu grzybowego dobrze odejść od tej wcale nie kardynalnej zasady. Wymieszaj składniki na patelni, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Boczniaki bo nie są marynowane w zalewie z cukrem, ale jeśli na patelni zrobi się niebezpiecznie suchawo, podlej odrobinką wody.
- Kiedy grzyby będą już miękkie i ładnie przesmażone, zmniejsz temperaturę i zdejmij pokrywkę. To dobry moment, żeby wlać białe wino. Leniwie przesmażaj dalej, aż nadmiar płynu wyparuje.
- W szklance lub miseczce połącz śmietanę z wodą i wylej na patelnię. Wymieszaj porządnie i na wolnym ogniu duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku.
- To bardzo prosta potrawa, więc proste przyprawy sprawdzą się najlepiej – wystarczy pieprz. Ale jeśli masz ochotę, możesz dodać majeranek lub tymianek, kmin rzymski, słodką lub ostrą paprykę, świeżą pietruszkę, koperek lub lubczyk, o ile masz zapas w zamrażalniku. Sos gotowy!
SPRAWDŹ TEŻ: Czy wegański znaczy zdrowy?