Boczniaki: 4 przepisy z boczniakami w roli głównej

Szukasz pomysłu na boczniaki? To dobrze trafiłaś, bo mamy aż 4 przepisy z boczniakami: od klasycznego śmietanowego sosu poprzez boczniaki w oleju aż po rozgrzewające zimowe curry. Aha, mamy też przepis na najlepszą marynatę do boczniaków! Zainteresowana?

boczniaki fot. shutterstock.com

Boczniaki – przepisy

  1. Marynata do boczniaków
  2. Boczniaki w śmietanie
  3. Boczniaki w oleju
  4. Zimowe curry z boczniaków

Jędrne i pyszne boczniaki znane są nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Grzyby te obniżają poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Są też pełne cennych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne boczniaków.

REKLAMA

1. Marynata do boczniaków

Boczniaki przyrządzone w odpowiedniej marynacie nasiąkają mieszaniną smaków, dlatego grzyby te mają ogromny potencjał kulinarny. Klasyczną już, znajdującą niekończące się zastosowania marynatą do nich jest mieszanka oleju, sosu sojowego (lub tamari) i słodzidła: miodu, syropu klonowego, z daktyli, fig czy agawy, albo po prostu domowego syropu, a w ostateczności – cukru. Wystarczy pamiętać, że wszystkich składników musi być po równo, i baza gotowa.

Do niej możesz dodawać wszystkie przyprawy i zioła, które lubisz: sok z cytryny, czosnek, cebulę, sezam, imbir, ostre papryczki – uważaj tylko, żeby nie przesadzić.

W takiej zalewie boczniaki powinny poleżeć w lodówce 48 godzin, ale jeśli zdarzy się, że będziesz musiała je smażyć już po 2 godzinach, też będą przesmaczne. No właśnie – wystarczy przesmażyć i już można szaleć.

ZOBACZ KONIECZNIE: Dlaczego warto jeść boczniaki?

2. Boczniaki w śmietanie

boczniaki w śmietaniefot. shutterstock.com

Śmietanowy sos grzybowy zajmuje wysokie miejsce w rankingu klasyki ukochanych obiadów sprzed diety. Niestety, nie jest to danie, które pochwaliliby dietetycy, natomiast każda babcia – z pewnością. Dlatego mości się wygodnie w klasyfikacji comfort food, czyli: przepyszne, kremowe, troszkę grzeszne, ale zdecydowanie warto.  Jest uniwersalny, więc pasuje niemal do wszystkiego – do ryżu, makaronu lub kaszy, do kotletów mielonych, filetów z kurczaka, tłuczonych ziemniaków i ryb. Może niekoniecznie do łososia, ale co ci szkodzi – z nim też spróbuj! 

Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 100 ml białego wina (niekoniecznie, ale warto)
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 50 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przesmażenia pokrojonej w kosteczkę cebuli. Możesz wrzucić też 2, a nawet 3 posiekane ząbki czosnku – boczniaki dobrze się z nim dogadują. Cebula szybciej zmięknie, jeśli od razu ją posolisz, dzięki czemu unikniesz też przysmażenia jej za bardzo.
  2. Po kilku minutach dodaj boczniaki pokrojone w dość drobną, 2–3-centymetrową kosteczkę. Na ogół grzyby te lepiej podawać w całości lub przekrojone wzdłuż na połówki, ale w wypadku tradycyjnego sosu grzybowego dobrze odejść od tej wcale nie kardynalnej zasady. Wymieszaj składniki na patelni, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Boczniaki bo nie są marynowane w zalewie z cukrem, ale jeśli na patelni zrobi się niebezpiecznie suchawo, podlej odrobinką wody.
  3. Kiedy grzyby będą już miękkie i ładnie przesmażone, zmniejsz temperaturę i zdejmij pokrywkę. To dobry moment, żeby wlać białe wino. Leniwie przesmażaj dalej, aż nadmiar płynu wyparuje.
  4. W szklance lub miseczce połącz śmietanę z wodą i wylej na patelnię. Wymieszaj porządnie i na wolnym ogniu duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku.
  5. To bardzo prosta potrawa, więc proste przyprawy sprawdzą się najlepiej – wystarczy pieprz. Ale jeśli masz ochotę, możesz dodać majeranek lub tymianek, kmin rzymski, słodką lub ostrą paprykę, świeżą pietruszkę, koperek lub lubczyk, o ile masz zapas w zamrażalniku. Sos gotowy!

SPRAWDŹ TEŻ: Czy wegański znaczy zdrowy?

REKLAMA

REKLAMA

3. Boczniaki w oleju

boczniaki w olejufot. materiały wydawnictwa Znak

Ten najbardziej podstawowy przepis możesz podrasować na tysiąc sposobów: dodać cebulę i czosnek, ocet jabłkowy zamienić na balsamiczny, a jeśli chcesz uzyskać dość ostry efekt – na spirytusowy. Możesz dołożyć do zalewy łyżkę musztardy lub keczupu, przecier pomidorowy, rodzynki lub żurawinę, dokwasić olej wodą po ogórkach kiszonych, pokombinować z ziołami: gałązką tymianku lub rozmarynu, liśćmi lubczyku, ziarnami kminku lub gorczycy. Co tylko lubisz!

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 300 ml oleju lub oliwy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego, daktylowego, akacjowego lub ewentualnie domowego syropu cukrowego

Przyprawy

  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przesmażenia boczniaków: po prostu wylej na patelnię olej i w wysokiej temperaturze smaż je przez kilka minut.
  2. Zdejmij grzyby z patelni i odstaw do ostygnięcia, a w tym czasie przygotuj zalewę olejową. Olej niech będzie z prawdziwego zdarzenia – to nie jest przepis, w którym sprawdzi się ten zwykły, używany do smażenia. To właśnie olej nadaje boczniakom ten pyszny smak. Bardzo dobrze sprawdzą się lniany, sezamowy lub z awokado, ale też oliwa z oliwek i naprawdę dobrej jakości olej słonecznikowy, tłoczony na zimno.
  3. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i lekko podgrzej w garnku. Powinny być ciepłe, ale nie gorące – wtedy smaki zaczną się skuteczniej przegryzać.
  4. W słoiku umieść dość ciasno boczniaki oraz przyprawy – wystarczą 2–3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, niewielka garść ziaren pieprzu i oczywiście sól do smaku.

REKLAMA

4. Zimowe curry z boczniakami

curry z boczniakówfot. shutterstock.com

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 500 g dyni piżmowej
  • 3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ostra papryczka (jeśli lubisz) lub 1 czerwona papryka
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml mleczka kokosowego

Przyprawy

  • 1 garść suszonych (lub mrożonych) liści curry
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • po pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, czarnej gorczycy i kurkumy
  • szczypta soli, pieprzu i płatków chili (opcjonalnie)
  • świeże liście kolendry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Boczniaki pokrój na dość duże kawałki, mniejsze zostaw w całości. Dynię pokrój w 3-4-centymetrową kostkę, a dymkę i czosnek – w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż grzyby przez kilka minut. Kiedy już będą wyraźnie przysmażone, wymieszaj je z dynią, cebulą i czosnkiem i włóż do naczynia żaroodpornego. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, wrzuć też ostrą papryczkę, a jeśli chcesz trochę urozmaicić potrawę, dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
  3. Przygotuj sos: w garnku podgrzej wino z mleczkiem kokosowym i wszystkimi przyprawami. Płatki chili możesz pominąć, bo z nimi curry będzie naprawdę ostre. Przez kilka minut trzymaj na wolnym ogniu ciepłą mieszankę – chodzi tu przede wszystkim o to, żeby liście curry zaczęły pracować z winem i porządnie oddały cały smak i aromat. Suszone liście są o wiele mniej aromatyczne niż świeże – jeśli uda ci się znaleźć mrożone, koniecznie wypróbuj je w tym daniu. Jeśli z kolei nie masz ani suszonych, ani mrożonych liści curry, wciąż możesz zjeść naprawdę pyszne boczniaki: po prostu dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw curry. To wprawdzie nie to samo, ale wcale nie znaczy, że nie będzie dobrze.
  4. Po kilku minutach leniwego podgrzewania sos winno-kokosowy jest gotowy. Na tym etapie dodaje się mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobinką zimnej wody, ale nie musisz tego robić. Ten dodatek sprawi, że sos podczas zapiekania zwiąże się i zgęstnieje – w tej wersji boczniakowe curry lepiej sprawdzi się jedzone z ryżem z miseczki, natomiast dla amatorów moczenia w sosie kromki świeżego chleba zagęszczenie może się stać drobną przeszkodą na drodze do osiągnięcia pełni szczęścia.
  5. Naczynie z grzybami zalanymi sosem przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Zapiekaj przez 30–40 minut.

Smak dzikich roślin

Smak dzikich roślinfot. materiały wydawnictwa Znak


Podane powyżej przepisy pochodzą z książki "Smak dzikich roślin". Dzięki Patrycji Machałek odkryjesz właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej, liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.
Zobacz również:
Zgrabna sylwetka to nie to samo, co bycie fit. Możesz mieć figurę modelki i łapać zadyszkę na schodach. Sama przetestuj, jak sprawna jesteś. Punkt za każde A.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA