Po co mamy zawracać sobie głowę tym całym błonnikiem? Bo daje mnóstwo korzyści. Ułatwia odchudzanie (wzmagając poczucie sytości), chroni przed chorobami serca, udarami, cukrzycą, rakiem jelita grubego i obniża ogólne ryzyko zgonu. Całkiem sporo, jak na nasz gust. A zwiększenie dawki ponad 30 g dziennie jeszcze podnosi jego ochronną moc.
Zamień:
Brązowy ryż na kaszę orkiszową
Twój zysk: 2,3 g na 250 g (wagi po ugotowaniu)
Brązowy ryż też jest bardzo spoko, ale stawiamy na różnorodność!
Tartą bułkę na mąkę kokosową
Twój zysk: 2,4 g na 2 łyżkach
Panierka z mąki kokosowej idealnie pasuje na przykład do kurczaka albo krewetek.
Bataty na dynię
Twój zysk: 4,5 g na 100 g
Użyj podczas pieczenia 200 g purée ze słodkich ziemniaków w miejsce około 100 g masła.
ZOBACZ TEŻ: 7 niedocenianych źródeł białka
Cukier na daktyle
Twój zysk: 1 g na 2 sztukach
Namocz je we wrzątku i zblenduj, a zyskasz świetny naturalny słodzik.
Puree na pieczone ziemniaki
Twój zysk: 3 g na 1 sztuce
Sporo błonnika kryje się w skórce, więc z niej nie rezygnuj.
Marchew na pietruszkę
Twój zysk: 0,5 g na 100 g
Robimy to rzadko, pewnie z przyzwyczajenia, ale korzeń pietruszki można spokojnie jeść na surowo. Serio.
Majonez na awokado
Twój zysk: 2,3 g na 1⁄2 sztuki
Rozgnieć z papryką oraz sokiem z cytryny, a zyskasz smarowidło pełne zdrowych tłuszczów.
Grzanki na ciecierzycę
Twój zysk: 6g na 100g
Posyp ją ulubionymi przyprawami i skrop oliwą, a potem piecz w piekarniku ok. 40 min w temperaturze 200 °C
Pomarańcze na kumkwaty
Twój zysk: 2,5 g na 5 sztukach
Kum co? Kumkwaty. Takie małe pomarańcze. Wcale nie są takie turboegzotyczne. Coraz częściej można dostać je w marketach.
Spaghetti na makaron soba
Twój zysk: 6g na 100g (wagi po ugotowaniu)
Japoński makaron soba wytwarza się z mąki gryczanej, dzięki której ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Ocet balsamiczny na maliny
Twój zysk: 2g na 30g
Bądź otwarta na nowe rozwiązania i spróbuj przygotować sos winegret na bazie malin (zmieszaj z oliwą, musztardą i czosnkiem).
Kapustę na brukselkę
Twój zysk: 2g na 200 g
Zaprzęgnij do roboty szatkownicę i przygotuj słynnego coleslawa w wersji z brukselką. Zaskakująco smaczny.
Truskawki na jeżyny
Twój zysk: 4 g na 125 g
Nie to, żeby w truskawkach było coś złego, więc najlepiej wplataj do menu i jedne, i drugie. Skąd jeżyny? – zapytasz. Polecamy mrożonki.
Mieloną wołowinę na soczewicę
Twój zysk: 9g na 100 g
Jest pełna białka, a do tego świetnie sprawdza się w sosach, np. w bolognese. Możesz też na jej bazie przygotować roślinne pulpety.
Chleb pszenny na chleb żytni
Twój zysk: 1,5 g na kromce
Tylko upewnij się, że to prawdziwy chleb żytni, a nie kolorowany karmelem symulant.
ZOBACZ TEŻ: Czym zastąpić mięso? 10 smacznych zamienników
Komentarze
~Mycha, 2020-12-05 10:38:23
~Klara, 2020-12-04 20:24:02
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?