Biała herbata: właściwości prozdrowotne i urodowe

Aromatyczna, o delikatnym smaku i pełna składników odżywczych. Biała herbata. Najmniej przetworzona, delikatna, najlepsza dla zdrowia i urody. Sprawdzamy, co sprawia, że biała herbata jest tak wyjątkowa. 

Shutterstock

Biała herbata - pochodzenie

Biała herbata przybyła do nas z Chin, gdzie zyskiwała na popularności między 960 a 1278 rokiem. Od dawien dawna kojarzona była z luksusem, ponieważ był to bardzo drogi produkt serwowany wyłącznie na dworach ówczesnych władców. Nadal dobrą białą herbatę uznaje się za drogi wyrób, choć na szczęście dostępny jest już dla każdego. 

Rodzaje białych herbat

Herbata biała pąkowa 

Najszlachetniejsza biała herbata to Bai Hao Yinzhen, która nadal produkowana jest ze starannie wyselekcjonowanych pąków krzewu herbacianego. Ich cechą charakterystyczną są ostre czubki oraz pokrywające je srebrzyste włoski. 

Herbata biała liściasta 

Pai Mu Tan to przykład herbaty parzonej z białych pąków oraz szarozielonych młodych liści, z których otrzymasz napar o kwiecistym aromacie i delikatnym smaku.

Herbaty białe przetworzone 

Jaśminowa smocza perła Mo Li Long Zhu, czyli biała herbata, która została wzmocniona przez dodanie aromatycznego jaśminu. Tego typu herbata występuje w postaci małych kuleczek/pereł, które rozwijają się podczas parzenia. 

W niejednej herbaciarni spotkasz także herbaty artystyczne, czyli takie, które zostały poddane specjalnym procesom, aby przyciągały wzrok klienta. Pewnie kojarzycie te przeurocze kulki herbaciane z kwiatem, które rozkładają swoje liście w procesie parzenia. 

ZOBACZ TEŻ: Herbata - 3 przepisy na zdrowie i urodę

Właściwości prozdrowotne białej herbaty

Czarna, czerwona, zielona czy czerwona to wciąż herbata, ta sama roślina – Camellia sinensis. Jednak to właśnie biała herbata została uznana za najzdrowszą. Przede wszystkim dlatego, że zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów), czyli związków, które wspomagają proces usuwania wolnych rodników z organizmu człowieka. To właśnie one spowalniają proces starzenia i właśnie dlatego biała herbata nazywana jest eliksirem młodości.

Ponadto działa antyseptycznie (antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo). Może także chronić przed próchnicą i problemami z płytką nazębną. W związku z tym, że biała herbata wspomaga nasz układ immunologiczny i poprawia odporność, ma również mocniejsze działanie antynowotworowe niż zielona herbata.

Dietetycy polecają także picie białej herbaty podczas odchudzania, ponieważ wspomaga metabolizm i pozytywnie wpływa na pracę jelit. Kolejną jej zaletą jest fakt, że korzystnie wpływa na nasze kości, dlatego warto ją pić podczas złamań, osteoporozy i zapaleń stawów. 

Wady białej herbaty 

Poza tym, że biała herbata ma wiele swoich zalet, ma też kilka minusów. Zbyt częste picie białej herbaty w dużych ilościach może zaburzać proces wchłaniania żelaza. Nie pij białej herbaty na pusty żołądek i zachowaj umiar, aby nie podrażniać błony śluzowej. Biała herbata z pewnością ma więcej zalet niż wad, więc jeśli nie przesadzisz z jej ilością, możesz być spokojna i pić ją regularnie.  

Kosmetyczne właściwości białej herbaty 

Biała herbata to „eliksir młodości” – zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, przez co skóra wolniej się starzeje. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, koi podrażnienia i delikatnie nawilża skórę, dlatego wielu producentów kosmetycznych używa białej herbaty do produkcji m.in. balsamów do ciała. Śmiało przemywaj skórę białą herbatą, aby poprawić kondycję Twojej cery i nadać jej blasku. 

Zawartość kofeiny w białej herbacie

Biała herbata charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny. Zawiera średnio 67-68 mg kofeiny w 250 ml, czyli jednej szklance. Ze względu na jej właściwości pobudzające, nie powinnaś pić naparu z białej herbaty przed snem, ponieważ może prowadzić do zaburzeń snu. 

Czy picie białek herbaty w ciąży jest bezpieczne? 

„Tak, o ile nie przesadzamy z ilością. Polifenole i katechiny, których źródłem jest między innymi biała herbata to antyoksydanty, czyli związki, które niwelują stan zapalny w organizmie i przez to powszechnie uznawane są za prozdrowotne. Te same związki w skoncentrowanej formie w postaci ekstraktów, suplementów czy też dużej ilości naparów mogą dawać niepożądane skutki nawet u zdrowych dorosłych osób, a w związku z tym u kobiet w ciąży tym bardziej, zachowuje się szczególną ostrożność w tworzeniu zaleceń dotyczących ich spożycia.

Jednak nie jest to powód do całkowitej rezygnacji tego typu napojów, warto ograniczyć je do 1-2 porcji dziennie i taka ilość nie powinna zagrażać zdrowiu matki i dziecka. Ograniczenie to wynika między innymi z tego, ze polifenole zmniejszają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, co przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik w ciąży i jednoczesnym wypijaniu okołoposiłkowo takich napojów może przyczynić się do pogłębienia niedoborów i anemii.

Nie bez znaczenia jest też obecna w białej herbacie teina (odpowiednik kofeiny), której ilość, kobiety w ciąży powinny ograniczać do 200- 300 mg, stąd ta ostrożność i zalecenia w umiarkowaniu spożycia białej herbaty” – radzi Mgr Paulina Róg - dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. 

Biała herbata – sposób parzenia 

  1. W pierwszej kolejności skup się na zakupie herbaty o dobrej jakości. Herbaty w torebkach zwykle nie mogą równać się z pąkowymi czy w liściach. 
  2. Do filiżanki (lub na sitko) wsyp dwie łyżeczki herbaty i zalej gorącą wodą. Poddanie białej herbaty zbyt wysokiej temperaturze prowadzi do utraty jej składników odżywczych, dlatego nie zalewaj liści wrzącą wodą. Woda powinna mieć między 80 a 90 stopni.
  3. Parzenie powinno trwać około 3-4 minut. Możesz wydłużyć ten proces, aby uzyskać bardziej nasycony smak. Zwróć uwagę na instrukcję parzenia na opakowaniu lub zapytaj sprzedawcę, ponieważ czas parzenia może się różnić w zależności od rodzaju herbaty, który wybierzesz.
  4. Pamiętaj, że biała herbata charakteryzuje się swoją delikatnością. Kiedy herbata jest gotowa? Najłatwiej ocenisz to po jej kolorze. Biała herbata nie jest biała, jak wskazuje jej nazwa. Napar po zaparzeniu przyjmie kolor żółtawy/słomkowy, delikatniejszy niż ten, który otrzymamy po zaparzeniu zielonej herbaty. 
  5. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, te same liście białej herbaty możesz parzyć dwa, a nawet trzy razy. 

ZOBACZ TEŻ: Cold brew tea - zdrowa mrożona herbata

REKLAMA