Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże bataty
- 4 ząbki czosnku
- 1 awokado
- suszone pomidory
- garść świeżej kolendry
- miękki serek kozi
- rozmaryn
- prażony słonecznik
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- czarny sezam
ZOBACZ TEŻ: Proste przepisy na zdrowe lunch boxy
Sposób przygotowania
- Bataty obierz ze skórki, pokrój w plasterki i ułóż w naczyniu, w którym będziesz je piec. Wysmaruj je masłem klarowanym i nałóż na nie po dwa plasterki cienko pokrojonego świeżego czosnku. Posyp czarnym sezamem, rozmarynem, solą, świeżo mielonym pieprzem i włóż do piekarnika. Piecz w 180 °C ok. 25 min. Upieczone bataty podawaj z odrobiną twa- rożku koziego, suszonymi pomidorami, awokado, świeżą kolendrą i prażonym słonecznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli chcemy, aby nasze bataty były pikantniejsze, przed włożeniem do piekarnika można je delikatnie oprószyć chili – będą działać jeszcze bardziej rozgrzewająco.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Cegielskiej pt. „Naturalnie w kuchni”.
Komentarze