[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Bataty pieczone z czosnkiem [przepis Agnieszki Cegielskiej]

Zagraniczny kuzyn naszego ziemniaka – batat, właśnie swojemu kolorowi zawdzięcza część posiadanej mocy. To karoteny, pomarańczowe barwniki, wzmacniają błony śluzowe, które są pierwszą linią obrony przed bakteriami i wirusami. W towarzystwie czosnku, którego odpornościowa siła jest powszechnie znana, tworzą duet nie do pokonania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • suszone pomidory
  • garść świeżej kolendry
  • miękki serek kozi
  • rozmaryn
  • prażony słonecznik
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • czarny sezam

ZOBACZ TEŻ: Proste przepisy na zdrowe lunch boxy

Sposób przygotowania

  1. Bataty obierz ze skórki, pokrój w plasterki i ułóż w naczyniu, w którym będziesz je piec. Wysmaruj je masłem klarowanym i nałóż na nie po dwa plasterki cienko pokrojonego świeżego czosnku. Posyp czarnym sezamem, rozmarynem, solą, świeżo mielonym pieprzem i włóż do piekarnika. Piecz w 180 °C ok. 25 min. Upieczone bataty podawaj z odrobiną twa- rożku koziego, suszonymi pomidorami, awokado, świeżą kolendrą i prażonym słonecznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli chcemy, aby nasze bataty były pikantniejsze, przed włożeniem do piekarnika można je delikatnie oprószyć chili – będą działać jeszcze bardziej rozgrzewająco.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Cegielskiej pt. „Naturalnie w kuchni”.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij