[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Bakterie jelitowe: dieta wspomagająca

Im większą różnorodność szczepów przyjmujesz, tym lepsze jest Twoje trawienie, odporność i samopoczucie. Żeby wesprzeć bakterie jelitowe jak najskuteczniej, zastosuj kombinowaną strategię z wykorzystaniem różnych składników diety. Jogurt naturalny i czosnek to tylko dwa z wielu dostępnych rozwiązań. 

czosnek fot. shutterstock.com

Naukowcy wiedzą już, że jelita i mieszkające w nich bakterie odgrywają rolę o wiele ważniejszą niż po prostu trawienie. Wpływają bardzo mocno m.in. na odporność, równowagę hormonalną, a nawet nastrój i samopoczucie. Dlatego spytaliśmy ekspertów o wspomagające je probiotyki. Sprawdź, czy faktycznie są skuteczne.

Naturalnie

Wieloletnie doświadczenie życiowe ludzkości wskazuje, że naturalnie fermentowane produkty są korzystne dla zdrowia, nawet jeśli nie wiemy, jakie dokładnie szczepy bakterii zawierają. Jedz ich jak najwięcej, zwłaszcza warzyw.

Mlecznie

Przetwory mleczne są dla bakterii naturalnym środowiskiem i świetnym nośnikiem, który zwiększa szanse, że dotrą do jelita żywe i aktywne. Zawierają laktozę, która jest naturalną pożywką dla mikroorganizmów.

Tych nazw szukaj na opakowaniach jogurtów. Nazwa szczepu bakterii to tylko pierwsza z istotnych informacji. Obok niej na probiotyku powinna być oznaczona ich ilość:

  • Bifidobacterium lactis DN 173 010, Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12;
  • Bifidobacterium breve Yakult, Bifidobacterium infantis 35624;
  • Bifidobacterium lactis HN019 (DR10), Bifidobacterium longum BB536;
  • Enterococcus LAB SF 68, Escherichia coli Nissle 1917;
  • Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus acidophilus NCFM;
  • Lactobacillus casei DN-114 001, Lactobacillus casei CRL431;
  • Lactobacillus casei F19, Lactobacillus casei Shirota;
  • Lactobacillus johnsonii LA1 (Lj1), Lactobacillus lactis L1A;
  • Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus reuteri ATTC 55730;
  • Lactobacillus rhamnosus ATTC 53013 (LGG), Lactobacillus rhamnosus LB21;
  • Lactobacillus salivarius UCC118, Saccharomyces cerevisiae (boulardii) lyo.

Suplementacyjnie

Jeśli Twoje bakterie mają szczególnie pod górkę, wspieraj się suplementami diety. Wybieraj te, które mają ok. 1010 jednostek bakterii na koniec terminu ważności oraz są w kapsułach, dzięki którym bezpieczne dotrą do jelit.

Prebiotycznie

Jedz jak najwięcej żywności, która będzie pożywką dla bakterii. Do najlepszych prebiotyków należą: cykoria, topinambur, czosnek, por, cebula, szczypiorek, szparagi, niedojrzałe banany czy zbożowe produkty pełnoziarniste.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij