Babski wieczór: przepisy na zdrowe przekąski

Karnawał nadciąga wielkimi susami i trudno o lepszy pretekst na babski wieczór. A zresztą, po co pretekst? Po prostu robimy fajne przegryzki, kupujemy dobre wino, włączamy film z Goslingiem i najlepsza domówka ever gotowa.

babski wieczór przepisy Shutterstock.com
Przekąski na imprezę wcale nie muszą być kaloryczne.

Gwiazdy popołudnia

Sałata farro

Dynię piżmową pokrojoną w kostki obsyp tymiankiem i upiecz. Wymieszaj z ugotowaną pszenicą farro (płaskurką) i dorzuć liście sałaty radicchio, posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i suszoną żurawinę. Skrop oliwą i octem sherry. Dopraw.

Herbata migdałowa

Doprowadź do wrzenia zaparzoną czarną herbatę i mleko migdałowe (pół na pół). Wmieszaj łyżkę kakao, szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru i wrzuć kilka goździków. Możesz dosłodzić miodem.

Pieczona ciecierzyca

Odsącz 2 puszki ciecierzycy, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć ją do formy do pieczenia, posyp morską solą, skrop ostrym sosem sriracha (nie żałuj) i 3 łyżkami oliwy. Piecz w piekarniku 200 °C ok. 40 minut. Potrząsaj formą od czasu do czasu.

Deska różności

Tu możesz poszaleć z wyobraźnią, ale sery (my obstawiamy manchego lub gruyere), wędliny, paski pieczonej papryki, tapenada z czarnych oliwek zawsze się sprawdzają. Do tego miseczka jakiejś zieleniny obok – np. rukoli lub roszponki.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze seriale do oglądania ze znajomymi oraz 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

Gwiazdy wieczoru

Słodko-słone orzechy

Szklankę orzechów włoskich, pekan i nerkowców wymieszaj z białkiem 1 jajka i 3 łyżkami syropu z agawy. Posyp morską solą i chińską przyprawą pięć smaków. Naoliw formę, wsyp orzechy i piecz w piekarniku 160 °C ok. 25 minut. Potrząsaj formą od czasu do czasu.

Czipsy z bakłażana

Pokrój bakłażana ukośnie na plastry. Wyłóż je na blasze z tłuszczem, skrop oliwą, posyp morską solą i mielonym kminkiem. Piecz w temperaturze 190 °C – 25-30 minut, aż będą suche i chrupiące. Podawaj z pikantną salsą.

Daktyle w czekoladzie

Wypestkuj daktyle i obsyp je zmielonymi migdałami lub zmielonym kokosem. W garnuszku roztop kawałki czarnej czekolady, zanurz w niej daktyle i odłóż do zastygnięcia (np. w lodówce).

Pikantne jabłka

Pokrój słodko-kwaśne jabłka i obtocz je w chili w proszku, papryce i szczypcie soli. Skrop sokiem z cytryny.

Ciabatta z wołowiną i jarmużem

Posiekane liście jarmużu wrzuć na patelnię z oliwą, czosnkiem i płatkami chili. Podsmażaj do miękkości. Włóż je do środka ciabatty z plastrami pieczonej wołowiny i musztardą Dijon. Pokrój ciabattę na ćwiartki.

Sprawdź też, jak przestać podjadać przed TV.

REKLAMA