Awokado to bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a te przyspieszają wzrost mięśni. Dodatkowo pomoże Ci zwiększyć siłę. Ma też sporo potasu, który odpowiada m.in. za gospodarkę wodną organizmu. A witamina B6 łagodzi PMS. Połówka na jeden raz wystarczy.
Oryginalne guacamole (1 porcja: 120 kcal)
Składniki na 4 porcje:
- 2 dojrzałe awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- świeżo zmielony, czarny pieprz,
- 1/2 małej, białej cebuli,
- 1/2 średniego pomidora,
- 1/2 papryczki jalapeno,
- natka kolendry.
Sposób przygotowania
Awokado przekrój na połówki i usuń pestki. Zblenduj. Posiekaj drobniutko cebulę, opłucz i osusz, by jej smak nie był dominujący. Wymieszaj wszystko, dodaj drobno posiekany czosnek, papryczkę i pomidora (bez skóry i pestek). Na koniec dorzuć natkę kolendry lub pietruszki i skrop cytryną.
ZOBACZ: Awokado - przepisy na proste dania
Chłodnik z awokado (1 porcja: 170 kcal)
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 litra bulionu drobiowego,
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny 200 ml kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- sól,
- świeżo zmielony, czarny pieprz.
Sposób przygotowania
Ostudź bulion i zbierz z niego cały tłuszcz, który pojawi się na wierzchu. Wlej do blendera i dorzuć 3 połówki awokado z sokiem z cytryny. Zmiksuj. Przypraw. Na koniec dodaj śmietany oraz posiekanego koperku. Czwartą połówkę awokado i pomidorki podziel na kawałki i rozłóż na talerzach. Zalej chłodnikiem.
SPRAWDŹ: Awokado - jak jeść i jak przechowywać
Awokado z pomidorową salsą (1 porcja: 90 kcal)
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże, dojrzałe pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 łyżki natki świeżej kolendry,
- sok z limonki,
- 1 papryczka chili,
- kilka kropli tabasco (opcjonalnie),
- sól,
- świeżo zmielony, czarny pieprz.
Sposób przygotowania
Pomidory obierz ze skórki. Wybierz łyżeczką pestki i płynny miąższ, resztę razem z papryką pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę, kolendrę i papryczkę chili. Przypraw do smaku, przykryj folią i odstaw na godzinę (najlepiej do lodówki).
Patent WH
Jeśli nie chcesz, by przekrojone awokado pociemniało pod wpływem światła, zostaw w nim pestkę. Nie wiadomo dlaczego, ale połówka z pestką myśli, że jest całym owocem i nie utlenia się. Albo skrop ją sokiem z cytryny. Też działa.
ZOBACZ TEŻ: Awokado z tortillą - przepis na drugie śniadanie
Komentarze