[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Awokado i jego właściwości. Przepisy na dania z awokado

Awokado to bogaty w zdrowe składniki owoc. W kalorie niestety też. Jedno ma około 220 kcal, dlatego podziel się nim, szykując jeden z poniższych prostych przepisów. Twoje ciało Ci podziękuje!

fot. shutterstock.com fot. shutterstock.com

Awokado to bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a te przyspieszają wzrost mięśni. Dodatkowo pomoże Ci zwiększyć siłę. Ma też sporo potasu, który odpowiada m.in. za gospodarkę wodną organizmu. A witamina B6 łagodzi PMS. Połówka na jeden raz wystarczy.

Oryginalne guacamole (1 porcja: 120 kcal)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz,
  • 1/2 małej, białej cebuli,
  • 1/2 średniego pomidora,
  • 1/2 papryczki jalapeno,
  • natka kolendry.

Sposób przygotowania

Awokado przekrój na połówki i usuń pestki. Zblenduj. Posiekaj drobniutko cebulę, opłucz i osusz, by jej smak nie był dominujący. Wymieszaj wszystko, dodaj drobno posiekany czosnek, papryczkę i pomidora (bez skóry i pestek). Na koniec dorzuć natkę kolendry lub pietruszki i skrop cytryną.

 

Chłodnik z awokado (1 porcja: 170 kcal)

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 litra bulionu drobiowego,
  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny 200 ml kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • sól,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania

Ostudź bulion i zbierz z niego cały tłuszcz, który pojawi się na wierzchu. Wlej do blendera i dorzuć 3 połówki awokado z sokiem z cytryny. Zmiksuj. Przypraw. Na koniec dodaj śmietany oraz posiekanego koperku. Czwartą połówkę awokado i pomidorki podziel na kawałki i rozłóż na talerzach. Zalej chłodnikiem.

Awokado z pomidorową salsą (1 porcja: 90 kcal)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory,
  • 1 zielona papryka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki natki świeżej kolendry,
  • sok z limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • kilka kropli tabasco (opcjonalnie),
  • sól,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania

Pomidory obierz ze skórki. Wybierz łyżeczką pestki i płynny miąższ, resztę razem z papryką pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę, kolendrę i papryczkę chili. Przypraw do smaku, przykryj folią i odstaw na godzinę (najlepiej do lodówki).

Patent WH

Jeśli nie chcesz, by przekrojone awokado pociemniało pod wpływem światła, zostaw w nim pestkę. Nie wiadomo dlaczego, ale połówka z pestką myśli, że jest całym owocem i nie utlenia się. Albo skrop ją sokiem z cytryny. Też działa.

WH 02/2013

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij