1. Awokado faszerowane tuńczykiem
- Dla: 2 osób.
- Przygotowanie: 10 minut.
- Wartość energetyczna porcji: 480 kcal.
Składniki:
- 2 owoce awokado
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ćwiartka cebuli
- 4 łyżki majonezu light
- 1 cytryna
- 1 jajko na twardo
- 1 laska selera naciowego
- sól, pieprz
ZOBACZ TEŻ: Awokado - jak jeść i jak przechowywać
Przygotowanie:
Cebulę i seler bardzo drobno posiekać, wymieszać z odsączonym tuńczykiem, majonezem, posiekanym jajkiem i przyprawami.
Przekroić na pół awokado, wyjąć pestki i skropić połówki sokiem z cytryny. Wyciągnąć łyżką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki i wymieszać go z pozostałymi składnikami.
Napełnić powstałym farszem puste awokado i szybko podawać.
2. Sałatka z łososiem
- Dla: 2 osób.
- Przygotowanie: 15 minut.
- Wartość energetyczna porcji: 390 kcal.
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 4 plastry surowego łososia
- 1/2 cebuli
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- sól, czerwony pieprz w ziarnach
ZOBACZ TEŻ: Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]
Przygotowanie:
Obieramy grejpfruta i pomarańczę. Z cząstek zdejmujemy błony i zbieramy do miseczki wyciekający sok. Awokado obieramy i dzielimy na cząstki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Łososia szarpiemy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Teraz sos: oliwę, sok z owoców, sok z cytryny i sól mieszamy, aż się połączą. Polewamy sałatkę i posypujemy szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.
3. Awokado z sosem winegret
- Dla: 2 osób.
- Przygotowanie: 8 minut..
- Wartość energetyczna porcji: 380 kcal.
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepsza jest francuska z Dijon)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy do chwili, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Dla złagodzenia smaku sosu można dodać do niego łyżeczkę miodu.
Owoce rozcinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a w dziury wlewamy sos. Podajemy z łyżeczką.
ZOBACZ TEŻ: 13 błędów, które nie pozwalają Ci schudnąć [jak je naprawić]
Komentarze