Sześć dni zajęło Panu Bogu stworzenie świata i chyba przez ten pośpiech pestka w awokado wyszła Mu nieco za duża. Poza tą drobną niedoróbką, nie zgłaszamy pretensji. Awokado to owoc, który musisz włączyć do swojego jadłospisu.
Spis treści:
- Awokado: jak jeść?
- Jakie awokado wybierać?
- Właściwości zdrowotne awokado
- Jak przechowywać awokado?
- Jak podawać awokado?
1. Awokado: jak jeść?
Owoc awokado można jeść na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się on jako:
- Smarowidło do kanapek (rozgnieć miąższ widelcem, dopraw solą i pieprzem według uznania, a następnie rozprowadź powstałą masę po kromce chleba/bułce)
- Składnik sałatki (Pokrój w kostkę awokado, zieloną paprykę, 4 pomidory i pół czerwonej cebuli. Dodaj do tego drobno pokrojoną papryczkę chili i 2 łyżki świeżej kolendry. Całość przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà!)
- baza dla farszu (przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i skrop połówki sokiem z cytryny. Starając się nie uszkodzić skórki, wyciągnij łyżeczką miąższ, a następnie zmieszaj go puszką tuńczyka, ćwiartką cebuli, jajkiem na twardo i pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego. Powstały farsz wsadź z powrotem do pustych skórek.)
ZOBACZ TEŻ: 3 przepisy na przekąski i sos guacamole
2. Jakie awokado wybierać?
Pośród dziesiątek istniejących odmian awokado, w polskich sklepach królują Fuerte, Zutano i Bacon – owalne, średniej wielkości owoce o zielonej, błyszczącej skórce. Nie ona jednak jest wskazówką, czy owoc wystarczająco dojrzał, choć powinniśmy unikać owoców z przebarwieniami i ciemnymi plamami.
To, czego szukamy, to owoc, którego miąższ lekko się ugina pod naciskiem kciuka, ale pozostaje sprężysty, i który waży więcej niż można by wnioskować z jego rozmiarów. Awokado zbyt miękkie jest przejrzałe i nie smakuje jak powinno.
3. Właściwości zdrowotne awokado
Awokado jest rewelacyjnie smaczne, kosmicznie odżywcze i nawet przedszkolak zdoła je przygotować do podania. Zawiera mało cukrów, za to aż 30% tłuszczów – ale tych najlepszych (Omega-9, Omega-3 i Omega-6), wpływających rewelacyjnie na serce, układ odpornościowy i naczynia krwionośne. Trawi się doskonale i, zdaniem wielu dietetyków, zbawiennie działa na żołądek (sprawdź też właściwości oleju z awokado i innych olejów roślinnych).
Ma też dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy C. Dlatego już jeden owoc daje energetycznego kopa i mięśniom, i mózgowi. Jeśli masz kłopoty z cerą lub włosami, awokado Ci pomoże.
Nasz sposób podawania awokado musi w jego ojczyznach – Dominikanie, Brazylii i Kolumbii – budzić niemałe zdziwienie. Europejscy kucharze robią wszystko, aby zaostrzyć jego łagodny smak i podają je zazwyczaj jako przystawkę przed głównym daniem, a tam dodaje się cukru, śmietany, lodów i serwuje jako deser. W obu wariantach smakuje doskonale.
ZOBACZ TEŻ: Ile kcal ma jedno awokado?