[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Aquafaba, czyli wegański zamiennik białka jaj [przepis na majonez i mus czekoladowy]

Nie wylewaj wody po ugotowanej ciecierzycy, bo jest ona świetnym zamiennikiem białka jaj. Dobrze się ubija i stała się hitem wśród wegan a także osób, które mają alergię na jajka.

aquafaba

Dobra dla zdrowia

Ciecierzycy możesz użyć do przygotowania hummusu, pasztetu lub kotlecików. Woda po jej ugotowaniu (zwana aquafabą) ma sporo właściwości zdrowotnych. „Zawiera saponiny o właściwościach przeciwbakteryjnych, a nawet antynowotworowych. W wodzie tej są też witaminy, magnez i wapń” – podkreśla Iwona Kibil, dietetyczka, autorka książek o weganizmie.
Przy pomocy aquafaby zrobisz pyszne desery: lody, bezę, musy a także majonez, który jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy dipów.

PRZECZYTAJ: Wege białko - dlaczego warto jeść strączki

Przepis na wegański majonez

Przygotowanie wegańskiego majonezu zajmie Ci dosłownie chwilę. Będziesz potrzebowała jedynie blendera i wysokiego naczynia.

Podstawowe składniki to pół szklanki wody po ugotowanej ciecierzycy - tej z puszki nie polecamy. Dlaczego? Dowiesz się zaglądając na s.19 majowego, papierowego wydania Women’s Health.

Niezbędny będzie również olej rzepakowy (około 1,5 szklanki). Aquafaba ma właściwości emulgujące, więc doskonale łączy się z olejem tworząc jednolitą konsystencję.

Dodatkowo będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę octu, może być jabłkowy
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 1 łyżkę płatków drożdżowych (dodadzą charakterystycznego jajecznego smaku)
  • 1 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlej wodę po ciecierzycy i ocet, dodaj musztardę, płatki i syrop z agawy. Całość ubijaj 2-5 minut. Gdy zrobi się piana, wlej olej – rób to powoli, cienkim strumieniem. Dodaj sól i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksuj (przez krótką chwilę na najniższych obrotach). Gdy osiągniesz aksamitny krem, przełóż go do słoika i włóż do lodówki, aby zgęstniał. Gotowe!

SPRAWDŹ: Michy pełne zdrowia - 10 pomysłów na zdrowy lunch

Przepis na mus czekoladowy z waniliową pianką

Zostało Ci jeszcze trochę aquafaby? Zrób deser. Proponujemy puszysty mus czekoladowy z waniliową pianką. Z podanych składników przygotujesz 6 porcji.

Będziesz potrzebować:

  • 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego
  • 2 szt. awokado Hass, rozgniecionego
  • 200 g wegańskiej gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2/3 szklanki wody po ciecierzycy
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczki winianu potasu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyjmij gęstą, tłustą śmietankę, która wytrąciła się na wierzchu (pozostały płyn możesz wykorzystać do smoothie) i wrzuć do blendera. Dodaj awokado, czekoladę oraz syrop i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ją do szklanych miseczek i schłodź w lodówce.
  2. W międzyczasie przygotuj waniliową piankę. Z ugotowanej ciecierzycy odlej wodę do miski.
  3. Do płynu wsyp cukier, a następnie ubijaj na średnich obrotach do momentu uzyskania piany. Dodaj winian potasu oraz ekstrakt z wanilii i zwiększ obroty. Piana powinna być ubita na sztywno.
  4. Mus serwuj z kleksem waniliowej pianki. Jeśli masz ochotę, deser możesz posypać ciemnym kakao.

Inne przepisy na wegańskie, słodkie co nieco znajdziesz w majowym papierowym WH.

ZOBACZ TEŻ: Dieta wegańska - 3 podstawowe grupy produktów + przepisy

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij