Przepis na andyjskie cebiche z pstrąga [comfort food]

Surowa ryba marynowana w soku z cytrusów już dawno przekroczyła granice południowej Ameryki.

Andyjskie cebiche z pstrąga fot. Getty Images

Kuchnia peruwiańska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, a jednak w Polsce jest mało znana. Szczególnie ciekawa jest kuchnia andyjska, która powstała jeszcze w czasach Inków. Znajdziemy w niej całą masę egzotycznych warzyw, owoców, ziaren czy przypraw, nie mówiąc o niezliczonych wariantach znanych nam warzyw – dla przykładu, w Peru istnieje aż 3500 rodzajów ziemniaków i ponad 50 rodzajów kukurydzy! Na wybrzeżu natomiast dominują ryby i owoce morza, serwowane najczęściej na surowo, ze słynnym cebiche (lub ceviche) na czele. Nic więc dziwnego, że nasza znajoma Tilsa, pochodząca z Peru, myśli właśnie o cebiche jako o swoim ulubionym comfort food, które jest uosobieniem różnorodności kuchni peruwiańskiej. Specjalnie dla Was zdradziła swój przepis, który, jak się okazuje, jest bardzo prosty w wykonaniu i, co najważniejsze, wszystkie produkty znajdziesz w każdym polskim supermarkecie.

REKLAMA

Składniki

  • 300 g filetu z pstrąga
  • kawałek świeżego imbiru
  • garść świeżej kolendry
  • 2 liście szpinaku
  • 1 papryczka chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 średnie ziemniaki
  • sok z 7 cytryn
  • 1 szklanka bobu
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól
  • garść popcornu i opcjonalnie jako dodatki: awokado, pomidorki cherry, oliwki, zielony ogórek

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj obrane ziemniaki i bób. Przestudź, zdejmij łupinki z bobu i posiekaj go drobno razem z ziemniakami. Wymieszaj w misce z odsączoną, opłukaną i osuszoną kukurydzą z puszki.
  2. Opłucz filet z pstrąga w zimnej, bieżącej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę, a następnie odstaw.
  3. Wymieszaj w misce wyciśnięty sok z 7 cytryn, sól, drobno pokrojone chili (w sprawie pozostawienia pestek decyzję podejmij sama), szpinak, kolendrę, czosnek, cebulę i imbir.
  4. Dodaj pokrojonego w kostki pstrąga i całość dokładnie wymieszaj oraz posól i popieprz wedle uznania.
  5. Odstaw na kilka minut do lodówki, następnie posyp prażoną kukurydzą i podawaj. ¡Listo y buen provecho!

ZOBACZ TEŻ: Panzerotti, czyli włoskie pierogi [comfort food]

Zobacz również:
Powroty do ćwiczeń są równie trudne, co powroty do pracy po wakacjach życia. Spokojnie, nie będziemy Cię namawiać, żebyś na urlop zabrała ze sobą robotę, ale trening już tak. Wrócisz pełna energii i w formie lepszej niż kiedykolwiek.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA