REKLAMA

Przepis na andyjskie cebiche z pstrąga [comfort food]

Surowa ryba marynowana w soku z cytrusów już dawno przekroczyła granice południowej Ameryki.

Andyjskie cebiche z pstrąga fot. Getty Images

Kuchnia peruwiańska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, a jednak w Polsce jest mało znana. Szczególnie ciekawa jest kuchnia andyjska, która powstała jeszcze w czasach Inków. Znajdziemy w niej całą masę egzotycznych warzyw, owoców, ziaren czy przypraw, nie mówiąc o niezliczonych wariantach znanych nam warzyw – dla przykładu, w Peru istnieje aż 3500 rodzajów ziemniaków i ponad 50 rodzajów kukurydzy! Na wybrzeżu natomiast dominują ryby i owoce morza, serwowane najczęściej na surowo, ze słynnym cebiche (lub ceviche) na czele. Nic więc dziwnego, że nasza znajoma Tilsa, pochodząca z Peru, myśli właśnie o cebiche jako o swoim ulubionym comfort food, które jest uosobieniem różnorodności kuchni peruwiańskiej. Specjalnie dla Was zdradziła swój przepis, który, jak się okazuje, jest bardzo prosty w wykonaniu i, co najważniejsze, wszystkie produkty znajdziesz w każdym polskim supermarkecie.

REKLAMA

Składniki

  • 300 g filetu z pstrąga
  • kawałek świeżego imbiru
  • garść świeżej kolendry
  • 2 liście szpinaku
  • 1 papryczka chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 średnie ziemniaki
  • sok z 7 cytryn
  • 1 szklanka bobu
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól
  • garść popcornu i opcjonalnie jako dodatki: awokado, pomidorki cherry, oliwki, zielony ogórek

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj obrane ziemniaki i bób. Przestudź, zdejmij łupinki z bobu i posiekaj go drobno razem z ziemniakami. Wymieszaj w misce z odsączoną, opłukaną i osuszoną kukurydzą z puszki.
  2. Opłucz filet z pstrąga w zimnej, bieżącej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę, a następnie odstaw.
  3. Wymieszaj w misce wyciśnięty sok z 7 cytryn, sól, drobno pokrojone chili (w sprawie pozostawienia pestek decyzję podejmij sama), szpinak, kolendrę, czosnek, cebulę i imbir.
  4. Dodaj pokrojonego w kostki pstrąga i całość dokładnie wymieszaj oraz posól i popieprz wedle uznania.
  5. Odstaw na kilka minut do lodówki, następnie posyp prażoną kukurydzą i podawaj. ¡Listo y buen provecho!

ZOBACZ TEŻ: Panzerotti, czyli włoskie pierogi [comfort food]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA