Aeropress
To niewielkie urządzenie, które wyglądem i działaniem przypomina sporą strzykawkę. Składa się komory z filtrem i tłoka, przez który przeciskany jest kawowy napar.
Jak parzyć kawę w aeropressie?
Są dwie szkoły parzenia kawy przy użyciu aeropressu: tradycyjna oraz odwrócona. Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą i ustawieniu na dzbanku lub innym naczyniu, do którego będziemy przeciskać naszą kawę.Następnie wsypujemy zmieloną kawę i zaczynamy parzenie poprzez wlanie niewielkiej ilości wody-około 50ml. Odczekaj ok. 30 sekund, dolej 200 ml wody, odczekaj kolejną minutę, a następnie załóż tłok na cylinder i powolnym ruchem przeciskaj kawę do naczynia. Zakończ proces, kiedy usłyszysz charakterystyczny syk.
ZOBACZ TEŻ: Przesilenie wiosenne - co to jest, objawy, zapobieganie
Parzenie kawy metodą odwróconą zaczynamy od włożenia tłoka do cylindra i wsypania kawy. Kolejne kroki są takie same jak w przypadku metody klasycznej (zalewanie wodą i czekanie). Zakładamy sitko z filtrem i stawiamy aeropress na kubek czy dzbanek. Przeciskamy kawę.
*Kawa do aeropressu powinna być zmielona bardzo drobno. W tym przypadku najlepsza będzie ta jasno palona.
Kawa: mętna, gęsta, o intensywnym smaku
Drip, dripper, V60…
Plastikowy, szklany lub ceramiczny. DripV60 to urządzenie, dzięki któremu szybko zaparzysz kawę metodą przelewową. W skrócie: to taki lejek, do którego wsadzamy filtr, wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy wodą. Działa dokładnie tak jak ekspres przelewowy.
Jak parzyć kawę w dripie?
Nie ma nic prostszego niż parzenie kawy w dripie. Na kubku, filiżance lub dzbanku stawiamy drip, do niego wkładamy filtr (zwróć uwagę na to, czy Twój dripper ma płaskie czy ostre zakończenie i na tej podstawie kup papierowe filtry w tym samym kształcie). Następnie pusty filtr zalewamy wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku papieru w kawie. Kolejny krok to kawa. Mówi się, że najlepiej używać 5,5 – 6,5 g kawy na 100 ml wody, jednak musisz sprawdzić sama, jaka ilość będzie dla Ciebie najlepsza. Przy alternatywnych metodach parzenia kawy bardzo ważna jest grubość ziaren kawy. W przypadku dripa kawa powinna być zmielona grubiej niż do aeropresu, ale drobniej niż do chemexa. Jeżeli kawa będzie zbyt grubo zmielona zamiast kawy, zrobimy sobie napar kawowy, wodę z posmakiem kawy. Z drugiej strony, jeżeli zbyt drobno zmielimy ziarna, nasz filtr może się zapchać, a czas parzenia kawy bardzo się wydłuży.
Kawa: delikatna, aromatyczna
Chemex
Szklana kolba, przez niektórych nazywana po prostu dzbankiem, z charakterystycznym drewnianym kołnierzem w połowie objętości, który nadaje urządzeniu kształt przypominający klepsydrę. Do przygotowania kawy w Chemeksie będziesz potrzebowała dedykowanych do niego filtrów, które dzięki swojej grubości świetnie filtrują kawę. Chemex dobrze sprawdza się przy jasno palonych kawach.
Jak parzyć kawę w Chemexie?
Kawę w Chemexie parzymy podobnie jak w dripie. Specjalny, wielowarstwowy filtr wkładamy do kolbowego dzbanka, wsypujemy grubo zmieloną kawę, a następnie zalewamy ją wąskim strumieniem wody. Kawa z Chemexa cieszy się dużą popularnością przede wszystkim za swoją delikatność.
ZOBACZ TEŻ: Filmy i seriale, na które czekamy w marcu [Netflix i HBO]
*Koło czy kwadrat? Na rynku dostępne są filtry w różnych kolorach oraz kształtach (koło i kwadrat). Bez względu na to, który kolor czy kształt wybierzesz, Twoja kawa będzie smakowała tak samo. Różnica polega jedynie na tym, że filtr kołowy będzie wystawał nad rant, a kwadratowe łatwiej jest złapać i wyciągnąć po zaparzeniu. Najlepiej jak przetestujesz to sama i sprawdzisz, który filtr jest stworzony dla Ciebie.
Kawa: Lekka, delikatna