Alternatywne metody parzenia kawy, czyli jak przygotować dobrą kawę bez ekspresu

Niejedna z nas jest uzależniona od kawy. Na początek dnia, po lunchu i na pobudzenie w senne dni. Często powtarzamy, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia i że ekspres do kawy to jeden z najlepszych wynalazków. Jednak czy wiesz, że jest wiele innych sposobów przyrządzania kawy? Wcale nie potrzebujesz do tego drogiego ekspresu.

Shutterstock

Aeropress

To niewielkie urządzenie, które wyglądem i działaniem przypomina sporą strzykawkę. Składa się komory z filtrem i tłoka, przez który przeciskany jest kawowy napar.

Jak parzyć kawę w aeropressie?

Są dwie szkoły parzenia kawy przy użyciu aeropressu: tradycyjna oraz odwrócona. Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą i ustawieniu na dzbanku lub innym naczyniu, do którego będziemy przeciskać naszą kawę.Następnie wsypujemy zmieloną kawę i zaczynamy parzenie poprzez wlanie niewielkiej ilości wody-około 50ml. Odczekaj ok. 30 sekund, dolej 200 ml wody, odczekaj kolejną minutę, a następnie załóż tłok na cylinder i powolnym ruchem przeciskaj kawę do naczynia. Zakończ proces, kiedy usłyszysz charakterystyczny syk.

ZOBACZ TEŻ: Przesilenie wiosenne - co to jest, objawy, zapobieganie

Parzenie kawy metodą odwróconą zaczynamy od włożenia tłoka do cylindra i wsypania kawy. Kolejne kroki są takie same jak w przypadku metody klasycznej (zalewanie wodą i czekanie). Zakładamy sitko z filtrem i stawiamy aeropress na kubek czy dzbanek. Przeciskamy kawę.

*Kawa do aeropressu powinna być zmielona bardzo drobno. W tym przypadku najlepsza będzie ta jasno palona.

Kawa: mętna, gęsta, o intensywnym smaku

Drip, dripper, V60…

Plastikowy, szklany lub ceramiczny. DripV60 to urządzenie, dzięki któremu szybko zaparzysz kawę metodą przelewową. W skrócie: to taki lejek, do którego wsadzamy filtr, wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy wodą. Działa dokładnie tak jak ekspres przelewowy.

Jak parzyć kawę w dripie?

Nie ma nic prostszego niż parzenie kawy w dripie. Na kubku, filiżance lub dzbanku stawiamy drip, do niego wkładamy filtr (zwróć uwagę na to, czy Twój dripper ma płaskie czy ostre zakończenie i na tej podstawie kup papierowe filtry w tym samym kształcie). Następnie pusty filtr zalewamy wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku papieru w kawie. Kolejny krok to kawa. Mówi się, że najlepiej używać 5,5 – 6,5 g kawy na 100 ml wody, jednak musisz sprawdzić sama, jaka ilość będzie dla Ciebie najlepsza. Przy alternatywnych metodach parzenia kawy bardzo ważna jest grubość ziaren kawy. W przypadku dripa kawa powinna być zmielona grubiej niż do aeropresu, ale drobniej niż do chemexa. Jeżeli kawa będzie zbyt grubo zmielona zamiast kawy, zrobimy sobie napar kawowy, wodę z posmakiem kawy. Z drugiej strony, jeżeli zbyt drobno zmielimy ziarna, nasz filtr może się zapchać, a czas parzenia kawy bardzo się wydłuży.

Kawa: delikatna, aromatyczna

Chemex

Szklana kolba, przez niektórych nazywana po prostu dzbankiem, z charakterystycznym drewnianym kołnierzem w połowie objętości, który nadaje urządzeniu kształt przypominający klepsydrę. Do przygotowania kawy w Chemeksie będziesz potrzebowała dedykowanych do niego filtrów, które dzięki swojej grubości świetnie filtrują kawę. Chemex dobrze sprawdza się przy jasno palonych kawach.

Jak parzyć kawę w Chemexie?

Kawę w Chemexie parzymy podobnie jak w dripie. Specjalny, wielowarstwowy filtr wkładamy do kolbowego dzbanka, wsypujemy grubo zmieloną kawę, a następnie zalewamy ją wąskim strumieniem wody. Kawa z Chemexa cieszy się dużą popularnością przede wszystkim za swoją delikatność. 

ZOBACZ TEŻ: Filmy i seriale, na które czekamy w marcu [Netflix i HBO]

*Koło czy kwadrat? Na rynku dostępne są filtry w różnych kolorach oraz kształtach (koło i kwadrat). Bez względu na to, który kolor czy kształt wybierzesz, Twoja kawa będzie smakowała tak samo. Różnica polega jedynie na tym, że filtr kołowy będzie wystawał nad rant, a kwadratowe łatwiej jest złapać i wyciągnąć po zaparzeniu. Najlepiej jak przetestujesz to sama i sprawdzisz, który filtr jest stworzony dla Ciebie.

Kawa: Lekka, delikatna

French press

Pewnie nie raz spotkałaś się już z takim szklanym lub metalowym cylindrem z tłokiem, na końcu którego znajduje się przylegające do ścianek okrągłe, płaskie sitko. Prosta budowa = łatwe użytkowanie.

Jak parzyć kawę w French pressie?

Zmieloną kawę wsypujemy do naczynia, zalewamy gorącą wodą (tak, aby przykryć drobinki kawy), mieszamy i odstawiamy na niecałą minutę. Dolewamy resztę wody i zakładamy pokrywkę – nie dociskamy tłoka! Po trzech minutach przeciskamy tłok do końca i nasza kawa jest gotowa do picia.

Kawa: gładka, delikatna

Kawiarka

Kolejną alternatywą dla ciśnieniowego parzenia kawy jest kawiarka, znana również jako kafetiera, czajniczek moka lub kawiarenka. Na rynku pojawiło się już bardzo wiele jej rodzajów, kolorów oraz pojemności. Z pewnością znajdziesz taką, która spełni Twoje oczekiwania wizualne, a także użytkowe.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Wlej wodę do dolnego zbiornika (ze względów bezpieczeństwa nie przekraczaj poziomu max.). Nałóż sitko na zbiornik, a następnie wsyp kawę. Im więcej kawy umieścisz na sitku, tym mocniejsza będzie kawa. Dokręć górną część kawiarki i umieść urządzenie na kuchence. Pod wpływem ciepła i ciśnienia woda przedostanie się do górnej części kawiarki, a ty po kilku minutach będziesz miała gotową kawę. Kiedy wyłączyć kuchenkę? Wtedy, kiedy usłyszysz, że woda zaczęła bulgotać. Im dłużej kawiarka będzie na ogniu, tym większa szansa, że Twoja kawa przypali się i będzie gorzka w smaku.

Kawa: intensywna, gęsta

Kawa po turecku

Jeżeli myślałaś, że wsypanie zmielonych ziaren kawy do kubka i zalanie ich wrzątkiem nazywa się parzeniem kawy po turecku, to byłaś w błędzie. Przede wszystkim do zaparzenia kawy po turecku będziesz potrzebowała tygielka, czyli niewielkiego metalowego naczynia, w którym będziesz gotowała kawowy napar.

Jak parzyć kawę po turecku?

Do wspomnianego wyżej tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier i przyprawy np. kardamon lub cynamon, a następnie zalewamy to wodą. Naczynie podgrzewamy na bardzo małym ogniu, ale pilnujemy, aby nie dopuścić do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, odstawiamy na chwilę naczynie z ognia, a następnie powtarzamy tę procedurę dwukrotnie. Kawę po turecku zwykle podajemy w filiżankach do espresso.

Kawa: ciemna, o mocnym, głębokim smaku

Syfon

Choć wygląda jak bardzo złożone naczynie z laboratorium, to przygotowanie w nim kawy jest bardzo proste. Jeżeli kawę przygotowujesz i wypijasz w pośpiechu, to syfon nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Jeżeli jednak jesteś miłośniczką kaw, masz trochę czasu i lubisz eksperymentować to syfon szybko stanie się Twoim dobrym przyjacielem.

Jak parzyć kawę w syfonie?

Przede wszystkim będziemy potrzebowały drobno lub średnio zmielonej kawy jakości specialty lub jasno palonej, którą wsypujemy do górnego zbiornika. Do dolnej kolby wlewamy wodę. Połączone ze sobą zbiorniki umieszczamy nad palnikiem i czekamy aż woda, pod wpływem ciśnienia, przemieści się do górnego zbiornika. Kiedy dolny zbiornik pozostanie pusty, musimy podgrzewać naczynie jeszcze przez około minutę, a następnie odstawiamy syfon na bok. Cierpliwie czekamy, aż nasza gotowa kawa spłynie z powrotem do dolnego zbiornika, który również posłuży nam za dzbanek do nalewania kawy.

Kawa: Gładka, delikatna, konsystencją przypomina herbatę

Ciekawostka

Czy wiesz, że specjalny czajnik do kawy nie pojawił się na rynku bez przyczyny? Czajnik z wygiętą jak łabędzia szyja wylewką, który kształtem przypomina konewkę, używany jest przez kawowych pasjonatów (albo brodatych hipsterów). Tak czy inaczej, ma jedną, ważną funkcję – zapewnić wąski strumień wody, który jest bardzo przydatny podczas parzenia kawy bez używania ekspresu. Jeśli już go masz to świetnie, jednak bez niego Twoja kawa wcale nie będzie gorsza. Bez obaw.

ZOBACZ TEŻ: 5 patentów na ograniczenie smogu

REKLAMA