Słyszałam, że można mieć problemy, gdy je się gluten, ale czy można źle się czuć po zjedzeniu jajek? Albo wypiciu mleka?
Na pytanie naszej Czytelniczki odpowiada ekspert WH – doktor Patrycja Szachta z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
Oczywiście! Kluczem do rozwiązania problemu jest ustalenie, jakie pokarmy Ci szkodzą i jak do tego dochodzi. „Nietolerancja pokarmowa to problem z trawieniem węglowodanów, najczęściej laktozy (cukru występującego w mleku) i fruktozy (cukru owocowego), wynikający z braku niezbędnych enzymów trawiennych” – mówi dr Patrycja Szachta z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
U osób z nietolerancją laktozy po spożyciu produktów mlecznych dość szybko pojawią się bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunka. Najprostszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie nietolerowanych produktów z diety.
„W przypadku alergii pokarmowej układ immunologiczny osoby uczulonej reaguje nieprawidłowo na określony pokarm. Wyróżniamy alergie IgE-zależną oraz alergie IgG-zależną. Ich konsekwencje są znacznie groźniejsze niż w przypadku nietolerancji pokarmowej” – dodaje dr Szachta.
Jeśli chodzi o alergię pokarmową IgE-zależną, reakcja po zjedzeniu pokarmu następuje w przeciągu kilku, kilkunastu minut. Najczęściej obejmuje ona skórę (pokrzywka, wysypka alergiczna) i przewód pokarmowy (bóle brzucha, wymioty, zaparcia), a nawet bezpośrednio zagrażający życiu szok anafilaktyczny.
Z kolei alergia IgG-zależna daje o sobie znać ze znacznym opóźnieniem, wynoszącym od 24 do 72 godzin. „Inaczej mówiąc, pokarm spożyty w poniedziałek może wywołać widoczną reakcję organizmu dopiero w środę lub czwartek – tłumaczy dr Szachta. – Przez to często trudno jest zdiagnozować problem”.
Szczególnie że taka przypadłość może mieć wiele objawów: migreny, problemy skórne (zmiany atopowe, świąd skóry), nawracając infekcje, otyłość, a nawet zaburzenia nastroju i zespół chronicznego zmęczenia. „Tego typu alergia może zostać zdiagnozowana jedynie za pomocą specjalistycznych testów z krwi na alergię IgG – zależną”
PS Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska na Facebooku. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na najciekawsze pytania odpowiadamy na łamach papierowego wydania WH.
SPRAWDŹ TEŻ: Czy powinnaś unikać glutenu?
WH 03/2015