[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Alergie pokarmowe i nietolerancja pokarmowa [kilka słów od eksperta]

Nasza Czytelniczka zapytała, czy można czuć się źle po zjedzeniu jajek lub wypiciu mleka. Pytanie zadałyśmy ekspertowi i dowiedziałyśmy się trochę na temat alergii pokarmowych i nietolerancji pokarmów.

jajka i mleko na śniadanie Jajka i mleko na śniadanie? Nie zawsze to dobry pomysł.

Słyszałam, że można mieć problemy, gdy je się gluten, ale czy można źle się czuć po zjedzeniu jajek? Albo wypiciu mleka?

Na pytanie naszej Czytelniczki odpowiada ekspert WH – doktor Patrycja Szachta z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.

Oczywiście! Kluczem do rozwiązania problemu jest ustalenie, jakie pokarmy Ci szkodzą i jak do tego dochodzi. „Nietolerancja pokarmowa to problem z trawieniem węglowodanów, najczęściej laktozy (cukru występującego w mleku) i fruktozy (cukru owocowego), wynikający z braku niezbędnych enzymów trawiennych” – mówi dr Patrycja Szachta z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.

U osób z nietolerancją laktozy po spożyciu produktów mlecznych dość szybko pojawią się bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunka. Najprostszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie nietolerowanych produktów z diety.

„W przypadku alergii pokarmowej układ immunologiczny osoby uczulonej reaguje nieprawidłowo na określony pokarm. Wyróżniamy alergie IgE-zależną oraz alergie IgG-zależną. Ich konsekwencje są znacznie groźniejsze niż w przypadku nietolerancji pokarmowej” – dodaje dr Szachta.

Jeśli chodzi o alergię pokarmową IgE-zależną, reakcja po zjedzeniu pokarmu następuje w przeciągu kilku, kilkunastu minut. Najczęściej obejmuje ona skórę (pokrzywka, wysypka alergiczna) i przewód pokarmowy (bóle brzucha, wymioty, zaparcia), a nawet bezpośrednio zagrażający życiu szok anafilaktyczny.

Z kolei alergia IgG-zależna daje o sobie znać ze znacznym opóźnieniem, wynoszącym od 24 do 72 godzin. „Inaczej mówiąc, pokarm spożyty w poniedziałek może wywołać widoczną reakcję organizmu dopiero w środę lub czwartek – tłumaczy dr Szachta. – Przez to często trudno jest zdiagnozować problem”.

Szczególnie że taka przypadłość może mieć wiele objawów: migreny, problemy skórne (zmiany atopowe, świąd skóry), nawracając infekcje, otyłość, a nawet zaburzenia nastroju i zespół chronicznego zmęczenia. „Tego typu alergia może zostać zdiagnozowana jedynie za pomocą specjalistycznych testów z krwi na alergię IgG – zależną”

PS Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska na Facebooku. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na najciekawsze pytania odpowiadamy na łamach papierowego wydania WH.

SPRAWDŹ TEŻ: Czy powinnaś unikać glutenu?

WH 03/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij