Alchemia bochenka: przepis na chleb na zakwasie

Od dawna marzy Ci się prawdziwy chleb na zakwasie, który nie zawiera sztucznych barwników, spulchniaczy ani konserwantów? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne.

fot. Agencja Free fot. Agencja Free
fot. Agencja Free

Prawdziwy chleb, wspominany przez nasze babcie, powstaje na zakwasie, który jest naturalnym i zdrowym konserwantem. W takim bochenku nie ma nic oprócz mąki, zakwasu, soli i wody. W masowo produkowanym pieczywie jest dużo więcej dodatków, a niektóre z nich mogą Ci zaszkodzić.

Konserwanty, cukier i inne dodatki

Na liście zbędnych składników znajdziesz np. cukier i mleko w proszku plus aromaty, barwniki, konserwanty, substancje spulchniające, emulgatory i regulatory kwasowości. O ile konserwant E262 (dwuoctan sodu) jest nieszkodliwy, o tyle propioniany (E282, E283) przeciw pleśniom i grzybom drażnią żołądek i nieprzyjemnie pachną.

Od tych wszystkich E może się zakręcić w głowie, ale w sklepie wszystko wygląda na zdrowe i smaczne. Nie daj się jednak oszukać producentom! Nim wybierzesz się na zakupy, poznaj 100 najlepszych produktów z supermarketu.

Kolor chleba

Uważaj na pseudorazowce barwione słodem jęczmiennym lub karmelem. Ten ostatni ma kilka rodzajów, ale żaden nie jest dobry dla zdrowia. Groźny karmel amoniakalny jest już zakazany, ale i tak lepiej nie sięgaj po brązowy bochenek (wybierz brunatno-szary). Z kolei jasne pieczywo bywa wybielane kwasem askorbinowym.

Zakwas vs. drożdże

Dziś łatwiej kupić chleb z dodatkiem drożdży niż tradycyjny na zakwasie (drożdże przyspieszają produkcję). Jednak warto szukać oryginału. Zakwas działa jak probiotyk: dostarcza pożytecznych bakterii kwasu mlekowego i pozwala przyswajać mikroelementy ze zbóż, co jest niemożliwe w towarzystwie drożdży.

Chleb tylko od piekarza

Nie wybieraj chleba o długim terminie ważności, zapakowanego w folię (chyba że kupujesz konserwy na kemping). Informacja „nie zamrażać” (często na pieczywie na bieżąco wypiekanym w marketach) sugeruje, że ciasto już raz zostało rozmrożone i najpewniej pochodzi z gotowej mieszanki z chemicznymi polepszaczami.

chleb fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na chleb na zakwasie

Eksperci wiedzą, że aby zachęcić potencjalnych kupców mieszkania, warto upiec chleb, bo jego aromat sprawia, że od razu czujemy się jak w domu. Nie planujesz przeprowadzki? Domowy chleb wypiekaj dla własnego zdrowia.

Ten chleb ma w sobie tyle dobra, że powinien zostać nominowany do Oscara w kategorii aktor pierwszoplanowy w zdrowej kuchni.

Składniki:

  • 1 łyżka czarnuszki lub kminku,
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki pestek z dyni lub sezamu,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego) rozpuszczone w szklance wody,
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • zakwas ze słoika,
  • 4 szklanki zimnej wody.

Sposób wykonania:

1. Ugotuj kaszę i ostudź. Wysp do dużej miski wszystkie suche produkty, wymieszaj łyżką. Dodaj zakwas, kaszę gryczaną, wodę (łącznie 5 szklanek) i wymieszaj.

2. Odłóż do słoika (około 1/3 wysokości) porcję ciasta – będzie to zakwas do kolejnego pieczenia. Może stać w lodówce 2 tygodnie.

3. Ciasto wlej do 2 foremek keksowych (takie dłuższe, około 30 cm) wysmarowanych masłem, mniej więcej do 2/3 wysokości. Chleb można posypać ziarnami. Przykryj ściereczką, odstaw na 12 godzin w ciepłym miejscu, np. w niewłączonym piekarniku.

Uwaga: te 12 godzin jest naprawdę ważne – nie 10, nie 11 i pół, musi być co najmniej 12.

4. Po upływie tego czasu piecz chleb w temp. 180-200 stopni przez 1 godz. 20 minut. Jeżeli pieczesz z termoobiegiem wystarczy 1 godz. i 10 minut.

5.Po upieczeniu gorący chleb wyjmij z foremek i posmaruj na wierzchu olejem lnianym. Skórka zrobi się chrupiąca. Przetrzymuj w czystej lnianej ściereczce i lnianym woreczku.

chleb fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pierwszy zakwas

Zakwas jest naturalnym konserwantem i chleb utrzymuje swoją świeżość przez tydzień.

50 gramów mąki żytniej (najlepiej powinna to być mąka chlebowa, typ około 1000) zalewamy taką samą ilością letniej (około 30 stopni) wody w głębokiej misce. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe (25-30 stopni) miejsce.

Następnego dnia do masy dodajemy kolejną porcję mąki i wody. I tak przez pięć dni. Od czasu do czasu zakwas można dodatkowo przemieszać. Szóstego dnia zakwas z bąbelkami jest gotowy do użycia.

Nie ma to jak kromka świeżego, zdrowego chleba na śniadanie. W końcu nie od dziś wiadomo, że dobry pomysł na posiłek nie musi być skomplikowany. Poznaj 10 pomysłów na zdrowe śniadanie i zacznij z niecierpliwością oczekiwać kolejnego poranka.

WH 01/2015

REKLAMA