Posiłek potreningowy nr 1: Tajskie curry z wołowiną
Trawa cytrynowa, imbir i natka pietruszki podniosą odporność organizmu, a ta przyda się podczas ciężkich treningów. Natomiast chili zadba o podkręcenie metabolizmu.
BRĄZOWY RYŻ Zamień na niego ten biały. Brązowy jest mniej przetworzony, ma więcej witamin i minerałów oraz niski indeks glikemiczny.
NATKA PIETRUSZKI Małe, zielone listki są wielkim dostawcą, między innymi, żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Potrzebujesz ich, trenując.
Białko 45 g | Węgle 26 g | Tłuszcze 28 g
SKŁADNIKI:
- 100 g wołowiny bavette
- 1 czerwone chili, posiekane
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 g brokułów
- 100 g brązowego ryżu
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
SPOSÓB:
- Rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż mięso z obu stron, aż zbrązowieje.
- Dorzuć połowę posiekanej papryczki chili i podsmażaj jeszcze minutę.
- Wlej mleko, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Duś 30-45 minut, aż mięso zmięknie.
- Posyp brokuły resztą chili i wstaw do piekarnika 180 °C na 20 minut.
- Ryż zalej zimną wodą, dodaj trawę cytrynową z imbirem i doprowadź do wrzenia. Przykryj, wyłącz gaz i zaczekaj, aż ryż wchłonie wodę.
- Podawaj z natką pietruszki.
Posiłek potreningowy nr 2: Dziki łosoś w panierce
Jedna osoba na pięć cierpi na niedobór witaminy D, a to właśnie łosoś jest jej doskonałym źródłem. Do tego wolno uwalniające się węglowodany z warzyw i energia zapewniona na długo.
ŁOSOŚ To oczywiście białko i kwasy omega-3 i 6, ale trzeba pamiętać, by w sklepach omijać szerokim łukiem hodowlanego i szukać tych z wolnego połowu.
BROKUŁY Zawsze w czołówce najzdrowszych warzyw świata. I zasłużenie. Tutaj zwracamy uwagę na dużą ilość wit. C, która – tworząc kolagen – zapewnia mocne stawy.
ZIARNA SEZAMU Dodają wspaniałego smaku i zawierają lignany – fitoestrogeny regulujące gospodarkę hormonalną i blokujące przyrost wagi.
Białko 33 g | Węgle 15 g | Tłuszcze 33 g
SKŁADNIKI:
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka białego sezamu
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki matcha
- 100 g łososia
- 40 g brokułów
- 30 g białej kapusty
- 5 szparagów
- ¼ awokado
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Pokrusz drobno orzechy i wymieszaj w misce z sezamem, matcha, kuminem, solą i pieprzem.
- Wyłóż miksturę na łososia.
- Piecz 15-20 minut.
- Ugotuj na parze brokuły (3-4 minuty), szparagi i kapustę (6-8 minut).
- Zblenduj na gładko awokado z oliwą.
- Polej dressingiem łososia i warzywa na talerzu.
Posiłek potreningowy nr 3: Kurczak w miso z pędami fasoli i miodem
Warto podglądać żywieniowe zwyczaje Japończyków. Sycące białko z ryb lub kurczaka, sfermentowane miso ze zdrowymi bakteriami i dużo warzyw pełnych przeciwutleniaczy – oto przepis na długowieczność.
MISO Ta pasta, dodawana w Japonii prawie do wszystkiego, zawiera probiotyczne bakterie lactobacillus, pomagające zrzucać wagę.
BURAKI Mają dziesiątki superzalet, ale, między innymi, podnoszą naszą wytrzymałość na treningu aż o 15%.
Białko 42 g | Węgle 32 g | Tłuszcze 5 g
SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
- 1 łyżeczka gwiazdek anyżu, posiekanych
- 1 łyżeczka posiekanej dymki
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g piersi kurczaka
- 40 g buraków
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 100 g makaronu ryżowego
- 20 g pędów fasoli
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
SPOSÓB:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
- Upiecz buraki przez 40-50 minut.
- Wymieszaj ze sobą imbir, anyż, dymkę, sos sojowy i miód.
- Wysmaruj kurczaka dressingiem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Obróć i piecz jeszcze 15 minut.
- Wymieszaj ze sobą sos rybny, posiekany czosnek, pastę miso, miód, olej sezamowy i sok z limonki.
- Ugotuj makaron. Dorzuć pędy fasoli i posyp ziarnami sezamu. Podawaj z mięsem i burakami.