Białko jest niezbędnym każdemu składnikiem pokarmowym, ale potrzebują go szczególnie osoby uprawiające sport. To dzięki niemu mięśnie mogą się odbudowywać i wzmacniać.
"Pamiętaj jednak o tym, że białko zawarte w warzywach nie jest »kompletnym« białkiem, co oznacza, że nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów" - wyjaśnia nasz ekspert, dietetyk Emily Gilbert. Dlatego, aby dostarczać swojemu organizmowi różnych rodzajów aminokwasów, upewnij się, że w Twojej diecie nie brakuje także produktów z pełnego ziarna oraz mięsa, nabiału i ryb.
Warzywa bogate w białko:
- Fasola i groszek
- Szpinak
- Pieczone ziemniaki
- Brokuły
- Brukselka
- Kukurydza
Fasola i groszek
Każde pół szklanki fasoli zawiera 4,5 grama białka, a groszku - 3,5 grama, dlatego nie wahaj się wykorzystywać tych warzyw w codziennym gotowaniu. Zupa-krem, sałatka, a może risotto? Eksperymentuj z fasolą i groszkiem na zdrowie!
Szpinak
3 gramy białka znajdziesz z kolei w połowie szklanki szpinaku. Dodaj liście tego warzywa do ulubionego smoothie - Twój koktajl nie tylko zyska na białku, ale i na soczystym, zielonym kolorze.
Pieczone ziemniaki
Kolejne zaskakujące źródło białka? Ziemniaki! Średniej wielkości ziemniak ma w sobie 3 gramy białka. Potrzebujesz pomysłu na podrasowanie tradycyjnych, pieczonych ziemniaków? Nadziewane kozim serem, szpinakiem i zapieczone w piekarniku staną się jedną z Twoich ulubionych ziemniaczanych potraw.
Brokuły
Jak się okazuje, brokuły to nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale i białka - pół szklanki tego warzywa dostarczy nam 2,6 grama błonnika i 2 gramy protein. A najlepsze jest to, że możesz je gotować na parze, smażyć, a nawet jeść na surowo. Poszukaj w sieci sprawdzonych przepisów i ciesz się smakiem zdrowego i, jak się okazuje, również pożywnego brokuła.
Brukselka
Może i brukselka nie ma wielu zwolenników, ale za to jest niekwestionowaną gwiazdą wśród odżywczych warzyw: każde pół szklanki brukselki dostarcza 2 gramy białka, 247 miligramów potasu i 110 mikrogramów witaminy K. Nie lubisz brukselki? Przekonaj się do jej smaku, smażąc ją na oliwie w towarzystwie pieczarek.
Kukurydza
No tak, wiadomo, że kukurydzę stanowią praktycznie ziarna. Ale znajdziesz ja na straganie czy sklepowym stoisku z warzywami — i ucieszysz się z tego, że pół szklanki jej ziaren dostarczy Ci 2 gramy wartościowych protein. Jak wykorzystać kukurydzę? Ugotowaną kolbę możesz potraktować jako przekąskę albo doprawić i... wrzucić na grilla, zamiast kiełbasy.
tekst: Katy Lindenmuth
WH
Komentarze