1. Chłodnik z pieczonej, czerwonej papryki
Przepis na 4 porcje
W porcji:
- 150 kcal
- 7 g tłuszcz (1 g tłuszcz nasycony)
- 20 g węglowodany
- 75 mg sód
- 7 g błonnik
- 4 g białko
Sposób przygotowania:
Upiecz niecałe pół kilo, obranej ze skórki, czerwonej papryki. Następnie zblenduj ją razem z 450 g pomidorów, 2 łyżkami winnego octu, np. (jabłkowego), 1 łyżką oliwy. Całość schładzaj minimum godzinę, a następnie wlej do 4 misek. Każdą porcję udekoruj 1/2 łyżeczki oliwy, łyżeczką pokrojonych migdałów i posiekanym szczypiorkiem.
Patent WH: Jeśli chcesz, aby chłodnik miał bardziej wędzony smak i zapach, dodaj 1,5 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku.
2. Musujący melonowy chłodnik
Przepis na 4 porcje
W porcji:
- 150 kcal
- 7 g tłuszcz (1 g tłuszcz nasycony)
- 20 g węglowodany
- 75 mg sód
- 7 g błonnik
- 4 g białko
Sposób przygotowania:
Na teflonowej patelni podsmaż plaster szynki parmeńskiej. Zrób to na średnim ogniu, maksimum 2 minuty na każdej ze stron.Poczekaj, aż ostygnie, i rozdrobnij. W robocie kuchennym zmiksuj 5 filiżanek pokrojonego w kostkę melona z 2 łyżkami syropu z agawy. Miksuj krótko, tak by tylko rozdrobnić. Dodaj 2 filiżanki schłodzonego, musującego białego wina (możesz zastąpić też wodą gazowaną). Podziel na 4 miski. Każdą porcję udekoruj szynką parmeńską i świeżą bazylią.
Patent WH: Podczas kupowania melonów zwracaj uwagę na ich ciężar: jeżeli jest cięższy, niż się wydaje, tzn. że jest soczysty. Powąchaj go też przy szypułce: mocny owocowo- kwiatowy zapach oznacza, że jest dojrzały.
3. Chłodnik marchewkowy z curry
Przepis na 4 porcje
W porcji:
- 180 kcal
- 5 g tłuszcz (0,5 g tłuszcz nasycony)
- 33 g węglowodany
- 550 mg sód
- 8 g błonnik
- 4 g białko
Sposób przygotowania:
W rondlu, na średnim ogniu, na łyżce oleju rzepakowego duś niecałe 700 g obranych marchewek i posiekaną cebulę, mieszając około 10 minut. Dodaj 2 łyżeczki mielonego, świeżego imbiru, 2 ząbki startegoczosnku i łyżkę curry. Wszystko gotuj przez minutę, mieszając. Dodaj 3,5 filiżanki bulionu, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Ostudź, a następnie wszystko zblenduj. Przełóż do miski i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, szczyptą czarnego pieprzu oraz startą skórką i sokiem z limonki. Zostaw na godzinę do ostudzenia. Wymieszaj 2 łyżeczki nasion kuminu i łyżkę soku z limonki z połową szklanki niskotłuszowego jogurtu. Podziel zupę na 4 miski. Każdą porcję udekoruj 2 łyżkami jogurtowej mieszanki.
Sprawdź też koniecznie przepisy na tradycyjne chłodniki: litewski, ogórkowy i pomidorowy.
4. Chłodnik z ogórkiem i koperkiem
Przepis na 4 porcje
W porcji:
- 200 kcal
- 9 g tłuszcz (2 g tłuszcz nasycony)
- 19 g węglowodany
- 390 mg sód
- 2 g błonnik
- 9 g białko
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj 3 filiżanki niskotłuszczowego jogurtu z 2 świeżymi, drobno pokrojonymi ogórkami, startą skórką i sokiem z dużej cytryny, 3 łyżkami posiekanego koperku, 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, ząbkiem startego czosnku, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu. Całość rozlej do 4 misek. Każdą porcję udekoruj koperkiem i posiekanym ogórkiem.