7 przepisów na chłodniki

Zupy na ciepło podczas długiego gotowania tracą cenne składniki. Co innego chłodniki, które orzeźwiają, sycą, są zdrowe i niskokaloryczne. Sprawdź nasze przepisy na chłodniki warzywne i owocowe.

chłodnik, zupa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Chłodnik z pieczonej, czerwonej papryki

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 150 kcal
  • 7 g tłuszcz (1 g tłuszcz nasycony)
  • 20 g węglowodany
  • 75 mg sód
  • 7 g błonnik
  • 4 g białko

Sposób przygotowania:

Upiecz niecałe pół kilo, obranej ze skórki, czerwonej papryki. Następnie zblenduj ją razem z 450 g pomidorów, 2 łyżkami winnego octu, np. (jabłkowego), 1 łyżką oliwy. Całość schładzaj minimum godzinę, a następnie wlej do 4 misek. Każdą porcję udekoruj 1/2 łyżeczki oliwy, łyżeczką pokrojonych migdałów i posiekanym szczypiorkiem.

Patent WH: Jeśli chcesz, aby chłodnik miał bardziej wędzony smak i zapach, dodaj 1,5 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku.

2. Musujący melonowy chłodnik

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 150 kcal
  • 7 g tłuszcz (1 g tłuszcz nasycony)
  • 20 g węglowodany
  • 75 mg sód
  • 7 g błonnik
  • 4 g białko

Sposób przygotowania:

Na teflonowej patelni podsmaż plaster szynki parmeńskiej. Zrób to na średnim ogniu, maksimum 2 minuty na każdej ze stron.Poczekaj, aż ostygnie, i rozdrobnij. W robocie kuchennym zmiksuj 5 filiżanek pokrojonego w kostkę melona z 2 łyżkami syropu z agawy. Miksuj krótko, tak by tylko rozdrobnić. Dodaj 2 filiżanki schłodzonego, musującego białego wina (możesz zastąpić też wodą gazowaną). Podziel na 4 miski. Każdą porcję udekoruj szynką parmeńską i świeżą bazylią.

Patent WH: Podczas kupowania melonów zwracaj uwagę na ich ciężar: jeżeli jest cięższy, niż się wydaje, tzn. że jest soczysty. Powąchaj go też przy szypułce: mocny owocowo- kwiatowy zapach oznacza, że jest dojrzały.

3. Chłodnik marchewkowy z curry

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 180 kcal
  • 5 g tłuszcz (0,5 g tłuszcz nasycony)
  • 33 g węglowodany
  • 550 mg sód
  • 8 g błonnik
  • 4 g białko

Sposób przygotowania:

W rondlu, na średnim ogniu, na łyżce oleju rzepakowego duś niecałe 700 g obranych marchewek i posiekaną cebulę, mieszając około 10 minut. Dodaj 2 łyżeczki mielonego, świeżego imbiru, 2 ząbki startegoczosnku i łyżkę curry. Wszystko gotuj przez minutę, mieszając. Dodaj 3,5 filiżanki bulionu, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Ostudź, a następnie wszystko zblenduj. Przełóż do miski i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, szczyptą czarnego pieprzu oraz startą skórką i sokiem z limonki. Zostaw na godzinę do ostudzenia. Wymieszaj 2 łyżeczki nasion kuminu i łyżkę soku z limonki z połową szklanki niskotłuszowego jogurtu. Podziel zupę na 4 miski. Każdą porcję udekoruj 2 łyżkami jogurtowej mieszanki.

Sprawdź też koniecznie przepisy na tradycyjne chłodniki: litewski, ogórkowy i pomidorowy.

4. Chłodnik z ogórkiem i koperkiem

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 200 kcal
  • 9 g tłuszcz (2 g tłuszcz nasycony)
  • 19 g węglowodany
  • 390 mg sód
  • 2 g błonnik
  • 9 g białko

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj 3 filiżanki niskotłuszczowego jogurtu z 2 świeżymi, drobno pokrojonymi ogórkami, startą skórką i sokiem z dużej cytryny, 3 łyżkami posiekanego koperku, 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, ząbkiem startego czosnku, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu. Całość rozlej do 4 misek. Każdą porcję udekoruj koperkiem i posiekanym ogórkiem.

chłodnik, zupa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

5. Chłodnik z truskawkami i kruszonym lodem

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 130 kcal
  • 1 g tłuszcz (0 g tłuszcz nasycony)
  • 32 g węglowodany
  • 110 mg sód
  • 5 g błonnik
  • 2 g białko

Sposób przygotowania:

Do blendera włóż kilogram truskawek bez szypułek, 1½ szklanki kruszonego lodu i 2 łyżki cukru. Zblenduj i przelej do 4 misek. Każdą porcję możesz udekorować grzankami (kromkę chałki pokrojoną w kostkę zamocz w śmietance połączonej z jajkiem. Podsmaż na złoto. Na koniec osącz i posyp cukrem pudrem) oraz jagodami.

6. Owocowe gazpacho

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 180 kcal
  • 1 g tłuszcz (0 g tłuszcz nasycony)
  • 44 g węglowodany
  • 35 mg sód
  • 4 g błonnik
  • 3 g białko

Sposób przygotowania:

4 średnie, żółte pomidory pokrojone na ćwiartki włóż do blendera albo robota kuchennego. Dodaj 3 szklanki obranych, pokrojonych brzoskwiń, 1/4 szklanki białego octu balsamicznego i 2 łyżki miodu. Wszystko zblenduj. Przełóż do miski, przykryj i przez godzinę schładzaj. Wymieszaj pokrojonego pomidora, żółtą śliwkę (bez skórki), szklankę mango, 2 łyżki zielonej, posiekanej cebulki i łyżkę posiekanych plasterków mięty. Zimną zupę przelej do 4 misek i każdą porcję udekoruj owocową mieszanką.

chłodnik, zupa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

7. Chłodnik miętowo-groszkowy

Przepis na 4 porcje

W porcji:

  • 200 kcal
  • 4,5 g tłuszcz (1 g tłuszcz nasycony)
  • 29 g węglowodany
  • 610 mg sód
  • 7 g błonnik
  • 9 g białko

Sposób przygotowania:

W rondlu, na średnim ogniu, na łyżce oliwy podsmaż średnią, pokrojoną cebulę. Mieszaj około 8 minut, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Następnie dodaj około pół kilograma mrożonego groszku i 3 szklanki bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, całość gotuj przez 2 minuty i odstaw do ostudzenia. Przelej do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na purée. Zostaw na 2 godziny aż do całkowitego ostudzenia.

Zamiast mrożonego groszku możesz też użyć świeżego, musisz jednak gotować go 2 minuty dłużej.

Przed podaniem zupę krem wymieszaj z 1 filiżanką niskotłuszczowej maślanki, szczyptą soli i 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty i estragonu. Podziel na 4 miski i każdą porcję udekoruj łyżką maślanki, świeżą miętą, estragonem i groszkiem.

Chcesz mieć świeże zioła na wyciągnięcie ręki? Zobacz nasz tutorial, jak hodować zioła na parapecie.

WH 06/2016

 

REKLAMA