Pieczenie bez jajek zdaje się być sporym wyzwaniem. W rzeczywistości sprawa jest dość prosta – zerkasz na listę zamienników i wybierasz ten, który najlepiej sprawdzi się w daniu, które chcesz przygotować. Bez względu na to, czy chcesz zrezygnować z jedzenia jajek ze względów etycznych, czy po prostu zabrakło Ci ich w momencie, gdy akurat są potrzebne, poniższa lista na pewno Ci się przyda.
ZOBACZ: Czy wegańskie znaczy zdrowe?
1. Siemię lniane
Zamiana: 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3. łyżkami gorącej wody za 1 jajko.
To jeden z popularniejszych zamienników. Konsystencja przypomina białko jaja i nadaje się do pieczenia oraz zagęszczania sosów. Mielone siemię wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Mieszanka zgęstnieje i zmieni się w charakterystyczny glutek.
2. Rozgnieciony banan
Zamiana: 1/4 szklanki banana za 1 jajko.
Świetny do przygotowania wegańskich placuszków oraz ciast i ciasteczek. Używając go możesz zrezygnować lub zmniejszyć ilość cukru dodawanego do wypieków.
3. Rozgniecione awokado
Zamiana: 1/4 szklanki awokado za 1 jajko.
Podobnie jak banan, nada się do słodkich wypieków, ale dzięki neutralnemu smakowi sprawdzi się również do dań wytrawnych. Jeśli chcesz uniknąć zielonych fragmentów w cieście, możesz zmiksować je blenderem na gładko. Pamiętaj również o tym, że awokado zawiera tłuszcze, dlatego warto zmniejszyć ilość dodanego oleju.
4. Aquafaba
Zamiana: 3 łyżki aquafaby za 1 jajko.
Aquafaba to płyn pozostały po gotowaniu lub odsączaniu ciecierzycy z puszki. Ubija się na gęstą pianę, dlatego może zastąpić białka, np. W formie bezy lub spulchniającego dodatku do placuszków. Sprawdzi się również jako składnik roślinnego majonezu czy musu czekoladowego.
Tutaj znajdziesz przepis na wegański czekoladowy mus z aquafabą oraz wegański majonez.
5. Mus jabłkowy
Zamiana: 1/4 szklanki musu za 1 jajko.
Gładki mus to kolejny zamiennik idealny do ciast oraz wypieków. Sięgaj po te, które nie są dodatkowo dosładzane.
6. Tofu
Zamiana: 1/3 szklanki miękkiego tofu (silken tofu) za 1 jajko.
Jego konsystencja przypomina białko jaja ugotowane na miękko, ale możesz stosować je jako zamiennik surowego białka. W przeciwieństwie do klasycznego, twardego, silken tofu jest kremowe i rzadsze. Możesz stosować je w ciastach, placuszkach i naleśnikach.
Zamiennikiem tofu może być również tofu twarde. Zwłaszcza, jeśli chcesz przygotować z niego wegańską jajecznicę, zwaną również tofucznicą. Najlepiej sprawdzi się tutaj połączenie obu rodzajów tofu – dzięki temu konsystencja jajecznicy będzie przyjemnie wilgotna i kremowa. A żeby tofucznica nie tylko wyglądała, ale i smakowała jak jajka, dopraw ją czarną solą Kala Namak. Zawarte w niej związki siarki sprawią, że danie będzie smakować bardzo jajecznie.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegański piernik