Zdrowe ciasteczka - 6 przepisów na fit słodkości

Uwielbiasz słodycze? Wcale nie musisz z nich rezygnować, żeby zachować zgrabną sylwetkę. Nasze przepisy nie zawierają mąki pszennej ani cukru rafinowanego, a jednocześnie są połączeniem zdrowych produktów i smakują wybornie.

| Data aktualizacji: 2022-04-19
ciasteczka fot. B. and E. Dudzinscy 2015/shutterstock.com
fot. B. and E. Dudzinscy 2015/shutterstock.com

Słodycze uwielbiamy niezależnie od metryki, dlatego dla wszystkich miłośniczek słodkości przygotowaliśmy przepisy, które opierają się niemal w całości na zdrowych składnikach. Mowa przede wszystkim o naturalnym maśle migdałowym, daktylach i orzechach nerkowca - ich właściwości znacznie obniżają ryzyko pojawienia się wielu przewlekłych chorób.

Dlatego po zaproponowane przez nas słodkości możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Niżej znajdziesz 6 przepisów na zdrowe ciasteczka, które świetnie smakują i nie spowodują uszczerbku na figurze.

Zdrowe ciasteczka – przepisy

  1. Przepis na ciasteczka karobowe
  2. Przepis na ciasteczka z mąki owsianej z rodzynkami
  3. Przepis na ciasteczka o smaku Nutelli
  4. Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym
  5. Przepis na ciasteczka z confetti
  6. Przepis na ciasteczka kokosowe
ciasteczka fot. tanjichica 2015/shutterstock.com
fot. tanjichica 2015/shutterstock.com

1. Przepis na ciasteczka karobowe

Składniki / 18 szt.:

  • 1/2 szklanki naturalnego masła migdałowego lub masła arachidowego,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/4 szklanki karobu w proszku.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj masło orzechowe, miód i ekstrakt z wanilii, aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu pomieszaj aromat kokosowy, nasiona lnu i sól morską. Połącz suche i płynne składniki i kontynuuj mieszanie, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  2. Rękami ugnieć ciasto. Jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj odrobinę mąki kokosowej. Jeśli się rozpada, polej je łyżeczką wody i dalej ugniataj. Dorzuć proszku karobowego. Porcji ciasta nabranego łyżką nadaj kształt kulki o średnicy 5 cm.
  3. Po 30 minutach, gdy ciasteczka schłodzą się w lodówce, będą gotowe do jedzenia.
ciasteczka fot. Anna_Pustynnikova 2015/shutterstock.com
fot. Anna_Pustynnikova 2015/shutterstock.com

2. Przepis na ciasteczka z mąki owsianej z rodzynkami

Składniki / 16 szt.:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1/4 szklanki startego kokosa,
  • 1/4 szklanki czystego syropu klonowego,
  • 2 łyżki stopionego oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 szklanki rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Umieść owies, orzechy nerkowca i kokos w mikserze albo blenderze o dużej mocy. Miksuj do momentu ich drobnego zmielenia.
  2. Dodaj syrop klonowy, stopiony olej kokosowy, wanilię i cynamon i wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Przełóż ciasto do małej miski i dodaj rodzynki, a następnie uformuj z niego 16 kulek.
  4. Odłóż ciasteczka do lodówki i przechowuj w hermetycznym pojemniku ok. 30 minut.
ciasteczka fot. Kryvenok Anastasiia 2015/shutterstock.com
fot. Kryvenok Anastasiia 2015/shutterstock.com

3. Przepis na ciasteczka o smaku Nutelli

Składniki / 14 szt.:

  • 2/3 szklanki orzechów laskowych + 1/4 szklanki orzechów laskowych na posypkę,
  • 1 szklanka posiekanych daktyli bez pestek,
  • 1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
  • 3 łyżki kakao w proszku,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Rozsyp orzechy laskowe na papierze do pieczenia i podpiekaj 8-10 minut albo do momentu, gdy poczujesz wydobywający się z piekarnika zapach prażonych orzechów. Miej na nie oko pod koniec tego etapu, aby uniknąć ich przypalenia.
  3. Pozwól orzechom ostygnąć. Gdy się ochłodzą dokładnie obierz je ze skórki.
  4. Umieść orzechy laskowe w blenderze i miksuj ok. 30 sekund – do momentu ich zmielenia. Przesyp 1/4 szklanki zmielonych już orzechów do osobnej, małej miseczki.
  5. Wrzuć do blendera posiekane daktyle bez pestek, płatki owsiane, kakao w proszku, wanilię i sól morską i miksuj je do uzyskania spójnej konsystencji (około 2 minuty).
  6. Uformuj z 1 łyżki ciasta kulkę i obtocz ją w zmiksowanych wcześniej orzechach laskowych.
  7. Gotowe ciasteczka przechowuj w pojemniku ok. 30 minut, aż do ostygnięcia.

Jeśli jesteś fanką czekoladowych wypieków, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowe brownie z buraka.

ciasteczka fot. Oxana Denezhkina 2015/shutterstock.com
fot. Oxana Denezhkina 2015/shutterstock.com

4. Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki / 32 szt.:

  • 3/4 szklanki mąki owsianej,
  • 1/4 szklanki masła orzechowego w proszku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kremowego, naturalnego masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego bez cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego.

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj mąkę, masło orzechowe w proszku i sól w małej misce. W większym naczyniu wymieszaj masło orzechowe w kremie, mus jabłkowy i ekstrakt z wanilii. Dodaj cukier trzcinowy i mieszaj do momentu usunięcia grudek. Następnie wsyp z mniejszej miski suche składniki i mieszaj wszystko do momentu połączenia.
  2. Uformuj 32 kawałki ciasta w kulki i połóż na papierze do pieczenia.
ciasteczka fot. tanjichica 2015/shutterstock.com
fot. tanjichica 2015/shutterstock.com

5. Przepis na ciasteczka z confetti

Składniki:

  • 5 łyżeczek mąki (owsianej, orkiszowej),
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki oleju albo roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
  • 1-2 łyżeczki kolorowej posypki,
  • 12 sztuk płatków czekoladowych,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • 1 łyżeczka mleka.

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Mieszaj suche składniki, następnie dodaj płynne i znowu mieszaj. Uformuj kulki i obtocz w posypce.
  2. Piecz od 8 do 9 minut. Wyjmij z piekarnika, zanim się podpieką, aby nie były zbyt twarde. Poczekaj co najmniej 5 minut przed przełożeniem ich na talerz. Wypieki przechowuj w plastikowym pojemniku albo w szklanym naczyniu.
ciasteczka fot. violeta pasat 2015/shutterstock.com
fot. violeta pasat 2015/shutterstock.com

6. Przepis na ciasteczka kokosowe

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki naturalnego masła migdałowego,
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 12 kropli stewii,
  • 3 łyżki niesłodzonego startego kokosa.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie mąkę kokosową z masłem migdałowym.
  2. Dodaj mus jabłkowy, wodę, ekstrakt z wanilii, cynamon i stewię. Ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Ugnieć ciasto i uformuj kulki.
  4. Obtocz je w wiórkach kokosowych.

Pamiętaj jednak, że przesadna słabość do słodyczy może mieć dla nas zgubne konsekwencje. Cukier oprócz tego, że szkodzi naszej figurze, zaburza także pracę mózgu.

REKLAMA