Nie tylko proste w wykonaniu, ale działają jak magiczny napój druida Panoramixa. Kalafior z brokułem utworzą antynowotworową tarczę, szpinak obniży ciśnienie i zapobiegnie miażdżycy, dynia ze swoim beta-karotenem pozwoli lepiej widzieć, papryka wytłucze wolne rodniki, a por zadba o odporność. Genialne trio – cebula, czosnek, chili – pomaga na wszystko, więc mamy komplet. Aha, i to smaczne jest.
Sprawdź także nasze wiosenne przepisy na obiad w 15 minut.
Krem kalafiorowy
Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy extra-virgin
- 1 główka kalafiora, grubo posiekana
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszki, grubo posiekana posiekana
Metoda:
- W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i chili.
- Wrzuć kalafiora, zalej go bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, aż zmięknie.
- Zdejmij z ognia i ostrożnie zblenduj wywar ręcznym blenderem do kremowej konsystencji. Posyp natką pietruszki i wsuwaj.
Krem z brokuła
Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy extra-virgin
- 1 główka brokuła
- 1 torebka szpinaku baby, podzielona na pół
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- mała garść bazylii, posiekana
- 1 łodyga dymki, drobno posiekana
Metoda:
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę, czosnek i chili. Wrzuć pociętego brokuła, połowę torebki szpinaku baby, wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż zmięknie.
- Odstaw, dodaj resztę szpinaku i trochę bazylii i ostrożnie zblenduj ręcznym blenderem, aż uzyskasz piękny, zielony kolor. Podawaj przybrane posiekaną dymką i listkami bazylii. Opcjonalnie możesz dorzucić na wierzch trochę posiekanego chili.
Krem z dyni na ostro
Składniki:
- 1 dynia masłowa średniej wielkości, pokrojona
- 1 duża cebula, posiekana
- 5 ząbków czosnku, całych, w łupinie
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 czerwone chili, posiekane
- 1 łyżka oliwy extra-virgin
- 1/2 puszki śmietanki kokosowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- kolendra, posiekana
Metoda:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wszystkie składniki (oprócz bulionu, śmietanki kokosowej, garam masala i kolendry) wyłóż na blachę i piecz ok. 40 minut, aż lekko sczernieją. Wyjmij.
- Obierz czosnek, przepuść przez praskę i wrzuć do dużego garnka razem z innymi produktami z blachy. Wlej bulion i śmietankę, dosyp przyprawę garam masala.
- Ręcznym blenderem zblenduj wszystko i podgrzej do żądanej temperatury. Udekoruj posiekaną kolendrą.
SPRAWDŹ: Kuchnia singielki - pyszne przepisy dla jednej osoby
Komentarze