[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Przepisy na szybkie i zdrowe zupy

Prawdziwa wielkość idzie w parze ze skromnością i prostotą. Z kilku składników wyczarujesz zdrowe zupy, które rozgrzeją, nasycą i ucieszą małą ilością kalorii. A i ukryta w Tobie smakoszka też będzie zachwycona.

zupy Najwygodniejszy będzie ręczny blender, ale zwykły też da radę. Zanim go użyjesz, wystudź trochę zupę.

Nie tylko proste w wykonaniu, ale działają jak magiczny napój druida Panoramixa. Kalafior z brokułem utworzą antynowotworową tarczę, szpinak obniży ciśnienie i zapobiegnie miażdżycy, dynia ze swoim beta-karotenem pozwoli lepiej widzieć, papryka wytłucze wolne rodniki, a por zadba o odporność. Genialne trio – cebula, czosnek, chili – pomaga na wszystko, więc mamy komplet. Aha, i to smaczne jest.

Sprawdź także nasze wiosenne przepisy na obiad w 15 minut.

Krem kalafiorowy

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 1 główka kalafiora, grubo posiekana
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszki, grubo posiekana posiekana

Metoda:

  1. W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i chili.
  2. Wrzuć kalafiora, zalej go bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, aż zmięknie.
  3. Zdejmij z ognia i ostrożnie zblenduj wywar ręcznym blenderem do kremowej konsystencji. Posyp natką pietruszki i wsuwaj.

Krem z brokuła

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 1 główka brokuła
  • 1 torebka szpinaku baby, podzielona na pół
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • mała garść bazylii, posiekana
  • 1 łodyga dymki, drobno posiekana

Metoda:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę, czosnek i chili. Wrzuć pociętego brokuła, połowę torebki szpinaku baby, wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż zmięknie.
  2. Odstaw, dodaj resztę szpinaku i trochę bazylii i ostrożnie zblenduj ręcznym blenderem, aż uzyskasz piękny, zielony kolor. Podawaj przybrane posiekaną dymką i listkami bazylii. Opcjonalnie możesz dorzucić na wierzch trochę posiekanego chili.

Krem z dyni na ostro

Składniki:

  • 1 dynia masłowa średniej wielkości, pokrojona
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 5 ząbków czosnku, całych, w łupinie
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 1/2 puszki śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kolendra, posiekana

Metoda:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wszystkie składniki (oprócz bulionu, śmietanki kokosowej, garam masala i kolendry) wyłóż na blachę i piecz ok. 40 minut, aż lekko sczernieją. Wyjmij.
  2. Obierz czosnek, przepuść przez praskę i wrzuć do dużego garnka razem z innymi produktami z blachy. Wlej bulion i śmietankę, dosyp przyprawę garam masala.
  3. Ręcznym blenderem zblenduj wszystko i podgrzej do żądanej temperatury. Udekoruj posiekaną kolendrą.

SPRAWDŹ: Kuchnia singielki - pyszne przepisy dla jednej osoby

REKLAMA

REKLAMA

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 duża cebula, pokrojona w grube plastry
  • 1 czerwona papryka, grubo posiekana
  • 3 ząbki czosnku, całe, w łupinie
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy extra-virgin
  • 1 garść bazylii, posiekana
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Metoda:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wszystkie składniki (oprócz bulionu i bazylii) wyłóż na blachę i piecz ok. 40 minut. Wyjmij i ostudź.
  2. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. Wrzuć wszystkie składniki do dużego garnka i zalej bulionem.
  3. Zblenduj całość razem z częścią bazylii i podgrzej do żądanej temperatury. Udekoruj resztą bazylii.

Zupa z cukinii i kukurydzy

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 cukinie, starte
  • 2 łodygi dymki, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 2 piersi z kurczaka, ugotowane, poszarpane widelcem
  • 1 puszka kukurydzy, opłukanej i odsączonej

Metoda:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę, czosnek i chili. Wlej 2 szklanki bulionu, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj kawałki ugotowanego kurczaka, starte cukinie i kukurydzę. Wlej resztę bulionu i gotuj jeszcze kilka minut.
  3. Podawaj z posiekaną dymką.

Krem z pora i ziemniaków

Składniki:

  • 4 duże pory, pokrojone w talarki
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypiorek, posiekany
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostki 2-centymetrowe
  • sól, pieprz

Metoda:

  1. W dużym garnku z oliwą podsmaż pory i czosnek na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. 
  2. Wrzuć ziemniaki, wlej bulion i gotuj około pół godziny. Dopraw.
  3. Zblenduj i posyp szczypiorkiem. Gotowe.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy na smoothie bowls.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij