REKLAMA

6 przepisów na jajka z 4 stron świata

Jajka na śniadanie to standard, ale na obiad lub kolację? Na pożegnanie wakacji zabieramy Was do Indonezji, Meksyku, Korei, Włoch i na Bliski Wschód, żeby sprawdzić, jak jajko łączy wszystkie narody i smaki.

jajka przepisy fot. Shutterstock.com

Sałatka gado-gado z Indonezji

4 porcje

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 szkl. marchewki w słupkach
  • 1 szkl. zielonej fasolki, zblanszowanej
  • 1 szkl. kapusty pekińskiej, posiekanej
  • 1 szkl. kiełków fasolki mung
  • 1 szkl. plasterków ogórka
  • garść kolendry
  • orzeszki ziemne, uprażone
  • czipsy krewetkowe (opcjonalnie)
  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g masła orzechowego
  • sok z 2 limonek
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1-2 chili, posiekane
  • 60 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Podróż do Indonezji rozpocznij od wyszorowania ziemniaków. Ugotuj je, odsącz i odstaw.
  2. Włóż jajka do wrzątku i gotuj 10-12 minut na twardo. Zalej je zimną wodą.
  3. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w misce, spróbuj i ewentualnie dopraw.
  4. Ziemniaki i jajka pokrój na ćwiartki lub połówki. Wszystkie składniki (ziemniaki, jajka, marchew, fasolkę, kiełki i ogórka) ułóż na dużym talerzu, ale nie mieszaj ich ze sobą. Gago-gado podaje się tak, by każdy mógł sam decydować, ile czego chce nałożyć na talerz.
  5. Udekoruj talerz listkami kolendry, orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie czipsami krewetkowymi. Sos postaw obok w osobnej miseczce. 

PATENCIK Jeżeli sos nie zostanie zjedzony do końca (a szansa jest mała, bo jest świetny), trzymaj go w lodówce i użyj np. do szybkiego smażenia lub do maczania sajgonek.

ZOBACZ: 4 zielone przepisy na jesienną chandrę

Kimchi ze smażonym ryżem i jajkiem z Korei

2 porcje

Składniki:

  • 1 mała cebula, posiekana
  • oliwa
  • 1⁄2 szkl. grubo posiekanego kimchi, nieodsączonego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1⁄2 szkl. ugotowanego, łuskanego edamame
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • Przybranie:
  • wodorosty nori, pocięte w cienkie paski
  • listki kolendry
  • posiekane zielone chili
  • czipsy krewetkowe

Przygotowanie:

  1. Podsmaż cebulę na oliwie na średnim ogniu, po kilku minutach dorzuć kimchi razem z sokiem i gotuj jeszcze 5 minut.
  2. Na innej patelni, tym razem suchej, upraż na złoto ziarna sezamu. Odstaw.
  3. Zmniejsz ogień pod patelnią z kimchi i dodaj ryż, edamame, sos sojowy, olej sezamowy i wymieszaj wszystko ze sobą.
  4. Na patelni po sezamie rozgrzej nieco oliwy i usmaż jajka sadzone. Posól i popieprz, gdy już będą gotowe.
  5. Patelnię z ryżem i kimchi rozdziel do dwóch misek, na wierzch każdej z nich połóż jajko sadzone i udekoruj paseczkami wodorostów nori, uprażonymi ziarnami sezamu, listkami kolendry, plasterkami zielonego chili (sama zdecyduj o pestkach) i kilkoma krewetkowymi czipsami.

PATENCIK To świetny przepis na resztki ryżu z wczorajszego obiadu. A solenie jajek sadzonych po skończeniu smażenia (nie na początku) sprawi, że jajko nie zmętnieje i będzie się efektownie błyszczało.

Bibimbap z Korei

4 porcje

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szkl. marchewki w słupkach
  • 1 szkl. cukinii w słupkach
  • 4 szkl. szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 szkl. kiełków fasoli
  • 1⁄2 szkl. kimchi
  • 2 łyżki ostrej pasty Gochujang (kupisz na delikatesyazjatyckie.pl)
  • 4 dymki, grubo pocięte
  • 2 łyżki ziaren sezamu, uprażonych

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego i podsmaż osobno marchewkę, cukinię i szpinak. Do każdej smażonej porcji dodaj sos sojowy i czosnek (ewentualnie olej). Rozdziel do osobnych miseczek.
  2. Ugotuj jajka w koszulkach – zagotuj wodę z odrobiną octu, łyżką zrób wir we wrzątku i wlej jajko wbite do miseczki.
  3. Rozdziel ryż do 4 misek i dołóż podsmażone warzywa w osobnych porcjach. Dodaj kiełki i grubo poszatkowane kimchi, a na wierzch gorące jajko.
  4. Na wierzch każdego jajka dorzuć trochę paprykowej pasty Gochujang, a całość posyp posiekaną dymką i uprażonym sezamem.

PATENCIK Ryż możesz zastąpić startym kalafiorem, a jeżeli obawiasz się, czy wyjdą Ci jajka w koszulkach, po prostu wyłóż miseczkę folią spożywczą, wbij delikatnie jajko i zawiąż jak sakiewkę. Teraz do wrzątku (już bez octu) i gotowe.

SPRAWDŹ: Orient express - 2 azjatyckie przepisy z jednego zestawu składników [zero waste]

REKLAMA

REKLAMA

jajka przepisy fot. Shutterstock.com

Wegetariańska frittata z Włoch

4 porcje

Składniki:

  • oliwa
  • 1 por, posiekany
  • 2 szkl. plasterków pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach
  • 10-12 jajek
  • 1⁄2 szkl. mleka sojowego, niesłodzonego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szkl. szpinaku baby
  • 1 łyżka papryczki chili, drobno posiekanej
  • listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ̊C.
  2. Rozgrzej trochę oliwy na patelni nadającej się do piekarnika. Wrzuć pora i pieczarki – podsmażaj 5 minut i dodaj czosnek.
  3. Podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, dodaj startą cukinię i jeszcze 3-4 minuty smażenia. 
  4. Wbij jajka do miski, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dorzuć na patelnię z warzywami szpinak i wymieszaj. Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj, by wszystkie warzywa zostały przykryte. Posyp z wierzchu posiekanymi papryczkami i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  5. Podawaj z listkami bazylii na wierzchu. 

PATENCIK Jeżeli zrobisz ją w niedzielę, to masz świetne lunche przez kilka następnych dni. Kawałki możesz odgrzewać w mikrofali, ale na zimno też smakuje.

Szkaszuka z Maroka

2 porcje

Składniki:

  • 2 bataty lub 1 mała dynia masłowa, pokrojona w 2-centymetrowe kostki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • płatki chili
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ̊C.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp kostki batatów (lub dyni) oraz ćwiartki papryki. Skrop całość oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp płatkami chili i piecz 20 minut. Dodaj pomidory i jeszcze 10 minut pieczenia.
  3. Wyjmij formę i zrób łyżką 4 zagłębienia w warzywach. Wbij w nie jajka i wstaw z powrotem do piekarnika na 7-10 minut.
  4. Wyjmij, skrop oliwą, posyp listkami bazylii i podawaj. 

PATENCIK Ta wersja szakszuki jest bardzo wszechstronna. Nie masz akurat pomidorków koktajlowych? Te z puszki świetnie się sprawdzą. Chcesz mieć jeszcze więcej smaku? Pokrój w ćwiartki czerwoną cebulę i upiecz razem z papryką. To samo z cukinią. A bazylię doskonale zastąpi posiekana natka pietruszki.

 

Jaja po meksykańsku

4 porcje

Składniki:

  • oliwa
  • 1⁄2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1⁄2 łyżeczki kuminu
  • 2 jalapeños, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 puszka pomidorów w kostkach
  • 1 szkl. pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • Dodatki:
  • 1 awokado pokrojone w plasterki
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • listki rukoli lub kolendry
  • 8 placków tacos

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ̊C.
  2. Na patelni nadającej się do piekarnika rozgrzej odrobinę oliwy, wsyp przyprawy i podsmaż plasterki jalapeño z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, połówki pomidorków cherry, odsączoną i opłukaną fasolę z puszki, wymieszaj i gotuj 10-15 minut.
  3. Zrób łyżką cztery wgłębienia w warzywach i wbij w nie jajka. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz około 10 minut.
  4. Wyjmij patelnię z piekarnika, połóż na wierzch dania plasterki awokado, listki rukoli, posyp posiekanym chili i podawaj z kukurydzianymi plackami.

PATENCIK To też wersja szakszuki, tyle że z meksykańskimi akcentami. Jeżeli chcesz jednak zrobić danie bardziej sycące, zrezygnuj z placków i podawaj z ryżem obok.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na pomysłowe kanapki

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA