Nie jedz tego, nie ruszaj tamtego – znajomość produktów, których nie wolno nam pakować do ust może być przygnębiająca. Okazuje się jednak, że wiele z tych zakazów niekoniecznie działa na naszą korzyść. Produkty widniejące na listach niezdrowych produktów, tak naprawdę nie powinny się tam znajdować. WH przywraca im dobrą reputację.
1. Ser
Badania opublikowane na łamach „Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism” wykazały, że wykluczenie z diety wielu spożywanych na co dzień produktów mlecznych (w tym także sera) może pomóc Ci obniżyć poziom cukru oraz ciśnienie krwi.
Jednakże inne badania zaprezentowane podczas konferencji European Association for the Study of Diabetes w 2014 stwierdzały, że u osób spożywających więcej pełnotłustych produktów nabiałowych (osiem lub więcej porcji dziennie) ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było o 23% niższe w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż jedną porcję dziennie. Równocześnie wykazano, że jedzenie odtłuszczonych produktów mlecznych nie ma wpływu na obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Nie da się ukryć, że ser żółty to kaloryczna bomba, ale zarazem ważny element diety. Zobacz, ile sera żółtego możesz zjeść, nie dostarczając sobie niepotrzebnych kalorii.