Historia przypraw to historia naszej cywilizacji. I choć przed wiekami pisana była złotem i przemocą, to teraz ta historia stoi w pojemnikach w naszych kuchennych szafkach. Przed wami 5 dań, za którymi stoją stulecia – próbujcie i zachwycajcie się.
Sprawdź także: Kuchnia orientalna - 5 egzotycznych dodatków
Adżwan
Spotkać go można też pod nazwą kminek indyjski, a medycyna ajurwedyjska przypisuje mu niezliczone zalety. Wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, zmniejsza bóle reumatyczne, pomaga przy astmie i napędza układ krwionośny do pracy.
Danie: Szpinak baby z adżwanem
W Indiach używa się go głównie do dań wegetariańskich, ale nie wolno przesadzić z ilością, bo przyprawa jest wyjątkowo intensywna. Znajdziesz ją bez problemu w sieci w sklepach z przyprawami.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- ⅓ łyżeczki nasion adżwanu
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 500 g szpinaku baby
- sól
- 1 łyżeczka masła
- sok z limonki
Sposób:
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż nasiona adżwanu i posiekany czosnek. Poczujesz silny zapach tymianku – to właśnie adżwan.
- Kiedy czosnek lekko się zrumieni, dodaj sproszkowany kumin i szpinak. Dopraw.
- Gotuj, aż liście oklapną i woda, którą puszczą, odparuje.
- Dorzuć masło, wymieszaj i skrop liście sokiem z limonki. Zrobione.
kcal 70 | tł. nas. 2 g | cukier 0 g | porcje 3-4
Kolendra
Jako jedna z nielicznych w naturze zawiera melatoninę, która zachęca nasze ciało do spalania kalorii. Tak!
Danie: Marynowane szaszłyki z tofu
Kolendra w proszku, nasionach lub świeżo posiekana świetnie sprawdza się w marynatach.
Składniki:
- 200 g zwartego tofu, pokrojone w kostki 4 cm
- 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki 4 cm
- 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki 4 cm
- 1 łyżka masła
- Marynata:
- 35 g świeżej kolendry
- 10 g listków mięty
- 1 ząbek czosnku
- 6 g imbiru
- 1½ łyżki śmietany tortowej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- ½ łyżeczki kuminu w proszku
- sól
- sok z limonki
Sposób:
- Zanurz tofu we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.
- Przygotuj marynatę, blendując wszystkie składniki. Dopraw i skrop sokiem z limonki.
- Odciśnij z tofu nadmiar wody i włóż do marynaty razem z papryką i cebulą. Przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Nadziej naprzemiennie na szpikulce tofu, paprykę, cebulę i połóż szaszłyki na blasze. Skrop je olejem. Piecz w piekarniku 200 °C, aż lekko sczernieją, posmaruj je masłem i obróć, by opiekły się z drugiej strony.
kcal 200 | tł. nas. 11,3 g | cukier 2 g | porcje 4
Chili
Kapsaicyna, która nas piecze i rozgrzewa, w paprykach jest silnym termogenikiem nakręcającym metabolizm i spalanie kalorii. Do tego naprawia uszkodzenia wątroby, a nawet potrafi im zapobiegać.
Danie: Bataty z chili, curry i jarmużem
Doskonałe połączenie słodkich, pikantnych i aromatycznych smaków może robić z tej przystawki danie główne.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 2-3 suszone papryki chili
- 15 liści curry
- 12 g imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki pomidorowego purée
- 2 bataty (ok. 500 g), obrane i pocięte na kawałki 4 cm
- 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
- 4 garści jarmużu
- sól
Sposób:
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć nasiona gorczycy. Gdy zaczną pękać, dodaj posiekane chili (sama zdecyduj, ile pestek zostawisz), liście curry, imbir i purée z pomidorów.
- Dodaj pokrojone bataty i zalej wodą do połowy. Dopraw solą z pieprzem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bataty zmiękną.
- Wmieszaj pastę tamaryndową i liście jarmużu. Teraz kolejne kilka minut gotowania, by zredukować objętość wody.
- Spróbuj, dopraw i podawaj z soczewicą lub z mięsem.
kcal 290 | tł. nas. 0,6 g | cukier 16,4 g | porcje 4
Zobacz też: Kurkuma - złoto dla Twojego mózgu.
Kumin
Zwany inaczej kminem rzymskim, działa stymulująco na układ trawienny, łagodzi wzdęcia, nudności i przyspiesza odchudzanie. Irańscy naukowcy podzielili badanych na dwie grupy: kuminową i bezkuminową. Po 3 miesiącach ta pierwsza straciła 3 razy więcej tkanki tłuszczowej niż druga.
Danie: Pieczony kurczak z kuminem
Oto prawdziwa kuchnia fusion – niedzielny, maminy kurczak w egzotycznym towarzystwie kuminu, kurkumy i jogurtu. Palce lizać!
Składniki:
- 4 filety z kurczaka ze skórą
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g imbiru, posiekanego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka nasion kuminu, połowa zmielona, połowa uprażona i posiekana
- 2 łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki płatków czerwonego chili
- 200 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób:
- Połącz wszystkie składniki (oprócz uprażonego kuminu) i wsuń pastę pod skórę kurczaka. Marynuj przynajmniej przez godzinę.
- Przełóż kurczaka z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodaj łyżkę oleju, wlej odrobinę wody i piecz w piekarniku 375 °C przez 30 minut.
- Odstaw na 10 minut, zdejmij skórę i wyrzuć. Łyżką lub papierowym ręcznikiem zbierz tłuszcz, a resztę soków po pieczeniu wymieszaj z uprażonym, posiekanym kuminem i zrób sos.
kcal 440 | tł. nas. 5 g | cukier 3 g | porcje 4
Imbir
Ledwo żywa po treningu? Badania na Uniwersytecie Georgia w USA pokazały, że jedzenie imbiru może zmniejszać powysiłkowy ból mięśni aż o 25%. Nieźle, prawda? Dodatkowo imbir zawiera substancje mogące nas chronić przed rakiem jelita grubego, a po badaniach na Uniwersytecie Columbia (też USA) wiemy, że prowokuje termogenezę, czyli większe spalanie kalorii.
Danie: Zielona fasola mung z imbirem
Fasola jest pełna białka i błonnika, a w towarzystwie imbiru robi się świetnym daniem po siłowni.
Składniki:
- 150 g zielonej fasoli mung
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 pomidory, posiekane
- 25 g imbiru, połowa starta, połowa w słupkach
- 1½ łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 2 suszone papryczki chili
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki kolendry w proszku
- ½ łyżeczki garam masala
- garść świeżej kolendry
- sól
Sposób:
- Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i fasolą. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory i starty imbir, zmniejsz ogień i gotuj godzinę, aż fasola zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu.
- Rozgrzej na patelni olej lub masło klarowane, wrzuć nasiona kuminu, posiekane papryczki chili i smaż, aż nabiorą ciemnego koloru. Dodaj słupki imbiru.
- Kiedy imbir już się zezłoci, przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą, dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem lub chlebkiem.
kcal 160 | tł. nas. 0,3 g | cukier 4,5 g | porcje 4
Przyprawy i zioła są fantastyczne nie tylko w kuchni, dodając smaku i aromatu. Sprawdź, jak możesz inaczej wykorzystać ich eteryczną potęgę.
Komentarze
~Oliwia Kozłowska, 2019-08-08 11:04:09
~Weronika, 2019-03-01 00:45:16
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?