[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

5 przypraw dla smaku, zdrowia i figury + przepisy

Nawet jeżeli nie ma na to naukowego potwierdzenia, my mamy swoje zdanie: miłośnicy przypraw żyją dłużej, a już na pewno szczęśliwiej. Przedstawiamy naszą wielką piątkę: chili, kumin, imbir, kolendrę i adżwan, które pozwolą łatwiej zrzucić wagę i nabrać życiowego wigoru, odporności oraz siły.

przyprawy Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata.

Historia przypraw to historia naszej cywilizacji. I choć przed wiekami pisana była złotem i przemocą, to teraz ta historia stoi w pojemnikach w naszych kuchennych szafkach. Przed wami 5 dań, za którymi stoją stulecia – próbujcie i zachwycajcie się.

Sprawdź także: Kuchnia orientalna - 5 egzotycznych dodatków

Adżwan

Spotkać go można też pod nazwą kminek indyjski, a medycyna ajurwedyjska przypisuje mu niezliczone zalety. Wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, zmniejsza bóle reumatyczne, pomaga przy astmie i napędza układ krwionośny do pracy.

Danie: Szpinak baby z adżwanem

W Indiach używa się go głównie do dań wegetariańskich, ale nie wolno przesadzić z ilością, bo przyprawa jest wyjątkowo intensywna. Znajdziesz ją bez problemu w sieci w sklepach z przyprawami.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ⅓ łyżeczki nasion adżwanu
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 500 g szpinaku baby
  • sól
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z limonki

Sposób:

  1. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż nasiona adżwanu i posiekany czosnek. Poczujesz silny zapach tymianku – to właśnie adżwan.
  2. Kiedy czosnek lekko się zrumieni, dodaj sproszkowany kumin i szpinak. Dopraw.
  3. Gotuj, aż liście oklapną i woda, którą puszczą, odparuje.
  4. Dorzuć masło, wymieszaj i skrop liście sokiem z limonki. Zrobione.

kcal 70 | tł. nas. 2 g | cukier 0 g | porcje 3-4

 

Kolendra

Jako jedna z nielicznych w naturze zawiera melatoninę, która zachęca nasze ciało do spalania kalorii. Tak!

Danie: Marynowane szaszłyki z tofu

Kolendra w proszku, nasionach lub świeżo posiekana świetnie sprawdza się w marynatach.

Składniki:

  • 200 g zwartego tofu, pokrojone w kostki 4 cm
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki 4 cm
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki 4 cm
  • 1 łyżka masła
  • Marynata:
  • 35 g świeżej kolendry
  • 10 g listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 g imbiru
  • 1½ łyżki śmietany tortowej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • sól
  • sok z limonki

Sposób:

  1. Zanurz tofu we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. Przygotuj marynatę, blendując wszystkie składniki. Dopraw i skrop sokiem z limonki.
  3. Odciśnij z tofu nadmiar wody i włóż do marynaty razem z papryką i cebulą. Przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Nadziej naprzemiennie na szpikulce tofu, paprykę, cebulę i połóż szaszłyki na blasze. Skrop je olejem. Piecz w piekarniku 200 °C, aż lekko sczernieją, posmaruj je masłem i obróć, by opiekły się z drugiej strony.

kcal 200 | tł. nas. 11,3 g | cukier 2 g | porcje 4

Chili

Kapsaicyna, która nas piecze i rozgrzewa, w paprykach jest silnym termogenikiem nakręcającym metabolizm i spalanie kalorii. Do tego naprawia uszkodzenia wątroby, a nawet potrafi im zapobiegać.

Danie: Bataty z chili, curry i jarmużem

Doskonałe połączenie słodkich, pikantnych i aromatycznych smaków może robić z tej przystawki danie główne.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2-3 suszone papryki chili
  • 15 liści curry
  • 12 g imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki pomidorowego purée
  • 2 bataty (ok. 500 g), obrane i pocięte na kawałki 4 cm
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
  • 4 garści jarmużu
  • sól

Sposób:

  1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć nasiona gorczycy. Gdy zaczną pękać, dodaj posiekane chili (sama zdecyduj, ile pestek zostawisz), liście curry, imbir i purée z pomidorów.
  2. Dodaj pokrojone bataty i zalej wodą do połowy. Dopraw solą z pieprzem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bataty zmiękną.
  3. Wmieszaj pastę tamaryndową i liście jarmużu. Teraz kolejne kilka minut gotowania, by zredukować objętość wody.
  4. Spróbuj, dopraw i podawaj z soczewicą lub z mięsem.

kcal 290 | tł. nas. 0,6 g | cukier 16,4 g | porcje 4

Zobacz też: Kurkuma - złoto dla Twojego mózgu.

Kumin

Zwany inaczej kminem rzymskim, działa stymulująco na układ trawienny, łagodzi wzdęcia, nudności i przyspiesza odchudzanie. Irańscy naukowcy podzielili badanych na dwie grupy: kuminową i bezkuminową. Po 3 miesiącach ta pierwsza straciła 3 razy więcej tkanki tłuszczowej niż druga.

Danie: Pieczony kurczak z kuminem

Oto prawdziwa kuchnia fusion – niedzielny, maminy kurczak w egzotycznym towarzystwie kuminu, kurkumy i jogurtu. Palce lizać!

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka ze skórą
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g imbiru, posiekanego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka nasion kuminu, połowa zmielona, połowa uprażona i posiekana
  • 2 łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki płatków czerwonego chili
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Sposób:

  1. Połącz wszystkie składniki (oprócz uprażonego kuminu) i wsuń pastę pod skórę kurczaka. Marynuj przynajmniej przez godzinę.
  2. Przełóż kurczaka z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodaj łyżkę oleju, wlej odrobinę wody i piecz w piekarniku 375 °C przez 30 minut.
  3. Odstaw na 10 minut, zdejmij skórę i wyrzuć. Łyżką lub papierowym ręcznikiem zbierz tłuszcz, a resztę soków po pieczeniu wymieszaj z uprażonym, posiekanym kuminem i zrób sos.

kcal 440 | tł. nas. 5 g | cukier 3 g | porcje 4

Imbir

Ledwo żywa po treningu? Badania na Uniwersytecie Georgia w USA pokazały, że jedzenie imbiru może zmniejszać powysiłkowy ból mięśni aż o 25%. Nieźle, prawda? Dodatkowo imbir zawiera substancje mogące nas chronić przed rakiem jelita grubego, a po badaniach na Uniwersytecie Columbia (też USA) wiemy, że prowokuje termogenezę, czyli większe spalanie kalorii.

Danie: Zielona fasola mung z imbirem

Fasola jest pełna białka i błonnika, a w towarzystwie imbiru robi się świetnym daniem po siłowni.

Składniki:

  • 150 g zielonej fasoli mung
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 pomidory, posiekane
  • 25 g imbiru, połowa starta, połowa w słupkach
  • 1½ łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 2 suszone papryczki chili
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • garść świeżej kolendry
  • sól

Sposób:

  1. Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i fasolą. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory i starty imbir, zmniejsz ogień i gotuj godzinę, aż fasola zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu.
  2. Rozgrzej na patelni olej lub masło klarowane, wrzuć nasiona kuminu, posiekane papryczki chili i smaż, aż nabiorą ciemnego koloru. Dodaj słupki imbiru.
  3. Kiedy imbir już się zezłoci, przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą, dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem lub chlebkiem.

kcal 160 | tł. nas. 0,3 g | cukier 4,5 g | porcje 4

Przyprawy i zioła są fantastyczne nie tylko w kuchni, dodając smaku i aromatu. Sprawdź, jak możesz inaczej wykorzystać ich eteryczną potęgę.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij