5 przepisów z różnych stron świata

To genialne, że możemy dziś sięgnąć w domu po każdą w zasadzie przyprawę i przenieść się w dowolny zakątek świata. Z korzyścią dla urody życia, smaku i zdrowia. W ten sposób podróż nigdy się nie kończy.

LOUISE HAGGER

Powszechna historia smaku zaczęła się tysiące lat temu. W starożytnych zapiskach z Mezopotamii, Chin czy Egiptu już pojawiają się czosnek z cebulą, ale także szafran, anyż gwiazdkowy i imbir. Dzięki morskim wyprawom i awanturnikom wszelkiej maści od XV wieku poszło już lawinowo i teraz wszyscy mogą zwiedzać cały świat, nie ruszając się z własnej kuchni. Gotowe na podróż?

Paella z krewetkami

Obok tapasów paella jest okrętem flagowym hiszpańskiej armady kulinarnej. W zależności od regionu przygotowuje się ją z owocami morza, z kurczakiem, z królikiem i z kiełbasą chorizo – i w każdej wersji jest świetna.

Składniki na 5 porcji:

  • 400 g ryżu do paelli (ew. ryż do risotto)
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dużych krewetek w pancerzach
  • 200 g obranych krewetek
  • 1 duży pomidor, obrany
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula, posiekana
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 8 nitek szafranu
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól morska
  • ćwiartki cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki w pancerzach przez minutę na stronę. Zdejmij i odstaw.
  2. Podsmaż cebulę, czosnek, potem wrzuć rozgniecionego widelcem pomidora, kostki papryki i groszek. Po kilku minutach wsyp ryż, szafran i podsmażaj przez chwilę.
  3. Wlej bulion, wino i gotuj 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Dodaj krewetki i te wcześniej usmażone, przykryj folią aluminiową i smaż 10 minut.
  4. Odstaw na 5 minut, podawaj z cytryną i natką pietruszki.

ZOBACZ TEŻ: Dietetyczne fake newsy [obalamy mity]

LOUISE HAGGER

Pieczone warzywa

W kuchni żydowskiej spotykają się potrawy z całego świata, ale zyskują niepowtarzalność dzięki przyprawom.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 cebula, łódeczki
  • 1 cukinia, plastry
  • 8 pieczarek, połówki
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta kuminu, zataru i sumaku

Sos:

  • 1 szkl. soku z granatów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Obierz warzywa i pokrój, z główki czosnku odetnij wierzchołek. Wrzuć warzywa do miski, dodaj oliwę, przyprawy, sól i wymieszaj. Rozgrzej grillową patelnię i podsmaż warzywa przez kilka minut, potem przełóż je na blachę i piecz w piekarniku 25 minut. Możesz dorzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu.
  3. Zrób sos: zagotuj wszystkie składniki w garnku przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Gęstym syropem polej warzywa – możesz je jeść na ciepło i na zimno.

LOUISE HAGGER

Zupa rybna z bazylią

Wyszukana kuchnia chińska uchodzi na świecie za lepszą niż francuska, ale jej prawdziwa siła tkwi w prostocie składników i przygotowaniu.

Składniki na 6 porcji:

  • 700 g filetów ryb (dorsz, halibut, okoń morski)
  • 150 ml wina ryżowego
  • 2 bulwy fenkuła
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 dymki
  • pęczek bazylii
  • 1 papryka chili
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ryby na mniejsze kawałki i skrop 3 łyżkami wina. Fenkuły pokrój na plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć plasterki imbiru, posiekane chili, dymki, czosnek i podsmażaj, mieszając, około 20 sekund.
  2. Wlej bulion z winem ryżowym i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni, wrzuć plastry fenkułu i gotuj około 13 minut. Cedzakiem wyjmij imbir i włóż ryby. Przykryj i gotuj 5-6 minut.
  3. Dodaj liście bazylii, sok z cytryny, sos rybny i świeżo zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj. Możesz podawać z makaronem ryżowym.

LOUISE HAGGER

Curry z kurczakiem

Kuchnia tajska słynie z różnorodności smaków i aromatów. Kolendra, chili, trawa cytrynowa i kokos są tam hojnie dorzucane i wspaniale się łączą.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 marchew w słupkach
  • 3 cm imbiru, startego
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżeczka pasty green curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 2 liście kafiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. szpinaku
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój w cienkie paski i ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
  2. Na suchej patelni podgrzej pastę curry. Wlej olej i wrzuć kurczaka, imbir, paski czosnku i łodygę trawy cytrynowej (zmiażdż ją wcześniej trzonkiem noża). Smaż wszystko ok. 4 min.
  3. Wlej mleczko i dodaj pozostałe warzywa i liście kafiru. Gotuj pod przykryciem 7-9 minut, wyjmij trawę cytrynową, dodaj liście szpinaku i skrop sokiem z limonki. Całość posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z miseczką ryżu.

LOUISE HAGGER

Baba ghanoush

Kuchnia północnej Afryki łączy m.in. Maroko, Tunezję, Iran, Liban i Turcję, bo wszędzie tam znajdziemy wspólne tropy. Przede wszystkim miłość do warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • szczypta mielonego kolorowego pieprzu
  • sezam do przybrania
  • listki mięty do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Ułóż na blasze nakłute w kilku miejscach widelcem bakłażany i piecz, aż skórka sczernieje.
  2. Wystudź, obierz ze skórki, odciśnij nadmiar wody i zblenduj. Czosnek przeciśnij w prasce i zblenduj, podobnie pieprz, tahini i oliwę. Przełóż do miski, posyp sezamem i posiekaną miętą.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na dynię od Agnieszki Cegielskiej

REKLAMA