Powszechna historia smaku zaczęła się tysiące lat temu. W starożytnych zapiskach z Mezopotamii, Chin czy Egiptu już pojawiają się czosnek z cebulą, ale także szafran, anyż gwiazdkowy i imbir. Dzięki morskim wyprawom i awanturnikom wszelkiej maści od XV wieku poszło już lawinowo i teraz wszyscy mogą zwiedzać cały świat, nie ruszając się z własnej kuchni. Gotowe na podróż?
Paella z krewetkami
Obok tapasów paella jest okrętem flagowym hiszpańskiej armady kulinarnej. W zależności od regionu przygotowuje się ją z owocami morza, z kurczakiem, z królikiem i z kiełbasą chorizo – i w każdej wersji jest świetna.
Składniki na 5 porcji:
- 400 g ryżu do paelli (ew. ryż do risotto)
- 3 łyżki oliwy
- 5 dużych krewetek w pancerzach
- 200 g obranych krewetek
- 1 duży pomidor, obrany
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula, posiekana
- 850 ml bulionu warzywnego
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 8 nitek szafranu
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól morska
- ćwiartki cytryny
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki w pancerzach przez minutę na stronę. Zdejmij i odstaw.
- Podsmaż cebulę, czosnek, potem wrzuć rozgniecionego widelcem pomidora, kostki papryki i groszek. Po kilku minutach wsyp ryż, szafran i podsmażaj przez chwilę.
- Wlej bulion, wino i gotuj 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Dodaj krewetki i te wcześniej usmażone, przykryj folią aluminiową i smaż 10 minut.
- Odstaw na 5 minut, podawaj z cytryną i natką pietruszki.
ZOBACZ TEŻ: Dietetyczne fake newsy [obalamy mity]

Pieczone warzywa
W kuchni żydowskiej spotykają się potrawy z całego świata, ale zyskują niepowtarzalność dzięki przyprawom.
Składniki na 2 porcje:
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 1 cebula, łódeczki
- 1 cukinia, plastry
- 8 pieczarek, połówki
- główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kuminu, zataru i sumaku
Sos:
- 1 szkl. soku z granatów
- 2 łyżki brązowego cukru
- chili
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Obierz warzywa i pokrój, z główki czosnku odetnij wierzchołek. Wrzuć warzywa do miski, dodaj oliwę, przyprawy, sól i wymieszaj. Rozgrzej grillową patelnię i podsmaż warzywa przez kilka minut, potem przełóż je na blachę i piecz w piekarniku 25 minut. Możesz dorzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu.
- Zrób sos: zagotuj wszystkie składniki w garnku przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Gęstym syropem polej warzywa – możesz je jeść na ciepło i na zimno.