[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

5 przepisów na zdrowe soki [Światowy Dzień Soku]

Dzisiaj, 30 maja, obchodzimy Światowy Dzień Soku. Z tej okazji mamy dla Was kilka propozycji na pyszne i zdrowe napoje, które możecie pić bez grzechu. Smacznego!

1. Wybuchowa zielenina

Składniki: garść szpinaku, roszponki, sałaty rzymskiej, ogórek, ½ cukinii, solidna szczypta chili, szklanka soku z granatów

Przygotowanie: Umyj zieleninę, ogórka i cukinię. Cienko obierz i wszystko zmiksuj na gładko

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy od Damiana Kordasa

2. Malinowy tofurnik

Składniki: 1/2 kostki tofu, szklanka malin, szklanka mleka orzechowego (jakiego lubisz), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie: Umyte maliny zmiksuj z pozostałymi składnikami.

3. Miks z chlorellą

Składniki: 1/2 awokado, 1/2 pomelo, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka chlorelli, szklanka wody

Przygotowanie: Z awokado wyjmij łyżką miąższ, pomelo obierz i pozbaw białych błonek (tzw. albedo), po czym zmiksuj wszystkie składniki na gładko.

4. Jagodowa sojanka

Składniki: 1/2 szklanki jagód, łyżka siemienia lnianego, szklanka mleka sojowego lub 1/2 kostki tofu

Przygotowanie: Umyte jagody zmiksuj z mlekiem i ziarnami siemienia (możesz użyć już zmielonych). Jeżeli użyjesz tofu, wymień mleko na wodę.

ZOBACZ TEŻ: Kiedy zdrowe jedzenie staje się niezdrową obsesją?

5. Owocowy regulator

Składniki: Garść malin, truskawek, poziomek, 1 łyżka octu jabłkowego, szklanka mleka owsianego

Przygotowanie: Umyte owoce zmiksuj z octem i mlekiem. Poza sezonem możesz użyć mrożonych owoców

*Powyższe przepisy pochodzą z książki "Zielone koktajle - detoks", wyd. Publicat

Jak ulepszyć swoje smoothie?

Białko z brązowego ryżu

Odżywki w proszku są dobrym pomysłem, jeżeli zależy Ci na szybkich efektach (a komu niby nie zależy, hę?!). Uważaj jednak, by nie przedobrzyć, bo zbyt duże dawki sproszkowanego białka mogą zostać przez organizm zmagazynowane w postaci tłuszczu. Wypróbuj białko z brązowego ryżu – w każdej porcji dostaniesz 23 g białka.

Mrożona cukinia

Jeżeli bazą Twoich smoothies są banany, a chciałabyś ograniczyć dawkę węglowodanów i cukrów prostych, użyj cukinii. Zastąp połowę porcji mrożonych bananów mrożoną cukinią, a otrzymasz szklankę z tą samą konsystencją. To patent często stosowany przez kulturystów.

Tłuszcze

Orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona, pestki są chętnie używane do zagęszczania smoothies i nadawania mu struktury. I bardzo dobrze, bo ich zalety odżywcze są legendarnie wielkie. Podobnie. niestety, jak ich kaloryczność. Jedno awokado ma prawie 250 kcal, a jeżeli dodamy mu jeszcze inne tłuszcze, zgarniemy razem 700-800 kcal. Używaj do smoothies jednego (góra dwóch) źródeł tłuszczów.

Więcej na temat soków i ich zdrowotnych właściwości przeczytasz w najnowszym numerze Women's Health.

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij