[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

5 przepisów na zdrowe desery [niskokaloryczne i smaczne]

Te desery wyglądają obłędnie, smakują jeszcze lepiej i nie pójdą w boczki. Zaproś koleżanki i łasuchujcie bez wyrzutów sumienia.

zdrowy deser

Są takie dni, kiedy chodzi za nami coś słodkiego. A my mówimy temu czemuś: „Nie, nie, bo się odchudzam”. A im bardziej odpychamy od siebie tę myśl, tym większą mamy ochotę. Dosyć tego, tym razem postanowiłyśmy cieszyć się smakiem, nie łamiąc diety.

Zdrowy przepis na granitę wiśniowo-winogronową

Najlepszy deser po treningu. Zawiera całe mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym Twoje mięśnie błyskawicznie się zregenerują i nie będą Cię boleć.

Rozpuść łyżkę cukru w ¼ szklanki przegotowanej wody, dodaj 2½ szklanki soku z wiśni, 1 szklankę soku z czerwonych winogron oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej. Przelej do szerokiego i płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 godziny. Co godzinę wyciągaj i rozkruszaj widelcem zamrożony płyn. Chodzi nam o uzyskanie konsystencji śniegu. Serwuj w szklanych miseczkach, dekorując listkami mięty.

4 porcje. W jednej: 130 kcal, 33 g węglowodanów, 0 g tłuszczu, 1 g białka

ZOBACZ: 10 patentów na płaski brzuch

Zdrowy przepis na czekoladowe jeżyki

Nie musisz wybierać pomiędzy słodkim, słonym, chrupiącym i ciągnącym się jak krówka. To są ciasteczka wszystkomające. A jeszcze w bonusie mamy informację od dietetyków, że dodatek ciemnej czekolady pozwoli Ci dłużej pozostać sytą.

Rozłóż na blaszce papier do pieczenia i spryskaj olejem w spreju. ¾ tabliczki ciemnej czekolady rozpuść w rondelku, ostudź, dodaj do masy 10 słonych miniprecelków pokruszonych w małe kawałki oraz 2 łyżki rodzynek. Łyżką uformuj 8 kuleczek na papierze do pieczenia i posól szczyptą morskiej soli. Włóż na 1 godzinę przed podaniem do lodówki.

4 porcje. W jednej (2 jeżyki): 140 kcal, 8 g tłuszczu (5 g tł. nas.), 22 g węglowodanów, 2 g błonnika 2 g białka.

Zdrowy przepis na jabłkowe muffinki

Jeżeli nie obierzesz jabłek, zyskasz dwa razy więcej błonnika oraz witaminy C (której Twoje ciało potrzebuje, aby spalić tłuszcz).

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C i włóż papierowe papilotki do 12 babeczkowych foremek. W misce zmieszaj dokładnie szklankę płatków owsianych, 1 łyżeczkę cynamonu, 7 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki mąki, 6 łyżek roztopionego masła. Na dno foremek nałóż po kopiastej łyżce mikstury i dociśnij. Zmieszaj po łyżce brązowego cukru i cynamonu z 3 jabłkami pokrojonymi w kostkę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Nałóż do foremek i dopełnij pozostałą owsianą masą. Piecz 25 minut.

12 porcji. W porcji: 140 kcal, 6 g tłuszczu (3.5 g tł. nas.), 21 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2 g białka

SPRAWDŹ: Przekąski, które zmniejszają apetyt

REKLAMA

REKLAMA

Zdrowy przepis na pudding korzenny

Ten pikantny deser przyspieszy spalanie kalorii i nasyci Cię na długo.

W rondelku zmieszaj 3 łyżki mąki kukurydzianej z 1,5 szklanki mleka migdałowego i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Teraz zmniejsz ogień do minimum i gotuj 5 min, mieszając trzepaczką. Dolej 3 łyżki syropu klonowego, 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, po ½ łyżeczki imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej i ¼ łyżeczki soli. Kiedy ostygnie, rozlej do 4 miseczek i udekoruj pokruszonymi herbatnikami cynamonowymi.

4 porcje. W jednej: 150 kcal, 2,5 g tłuszczu, 30 węglowodanów, 2 g białka

Zdrowy przepis na deser bananowy

Bogaty w potas, poprawia nastrój. Pokrój w talarki 2 dojrzałe banany i włóż do zamrażarki, zostawiając ¼.

Zblenduj zmrożonego banana z 1½ szklanki greckiego jogurtu light oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Przełóż do miseczki, zakryj i włóż do zamrażarki na 1 godz. Po tym czasie znowu zblenduj i rozłóż do 4 miseczek. Udekoruj pozostałymi plastrami banana, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną startej czekolady.

4 porcje. W jednej: 150 kcal, 5 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 3 g błonnika, 11 g białka

Bonus: Czekolada pełna zdrowia

Pod warunkiem, że wybierasz ciemną z 70% zawartością kakao.

ŁAGODZI NAPIĘCIA Zjadanie ok. 20-30 g ciemnej czekolady obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu.

CHRONI SKÓRĘ Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają utrzymać nawilżenie skóry i regenerują uszkodzenia spowodowane słońcem.

CHRONI ZĘBY Składniki zawarte w ziarnach kakao hamują wzrost bakterii próchnicy.

ZOBACZ TEŻ: 10 przepisów na spring rollsy [pomysł na zdrową przekąskę]

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA