Są takie dni, kiedy chodzi za nami coś słodkiego. A my mówimy temu czemuś: „Nie, nie, bo się odchudzam”. A im bardziej odpychamy od siebie tę myśl, tym większą mamy ochotę. Dosyć tego, tym razem postanowiłyśmy cieszyć się smakiem, nie łamiąc diety.
Zdrowy przepis na granitę wiśniowo-winogronową
Najlepszy deser po treningu. Zawiera całe mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym Twoje mięśnie błyskawicznie się zregenerują i nie będą Cię boleć.
Rozpuść łyżkę cukru w ¼ szklanki przegotowanej wody, dodaj 2½ szklanki soku z wiśni, 1 szklankę soku z czerwonych winogron oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej. Przelej do szerokiego i płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 godziny. Co godzinę wyciągaj i rozkruszaj widelcem zamrożony płyn. Chodzi nam o uzyskanie konsystencji śniegu. Serwuj w szklanych miseczkach, dekorując listkami mięty.
4 porcje. W jednej: 130 kcal, 33 g węglowodanów, 0 g tłuszczu, 1 g białka
ZOBACZ: 10 patentów na płaski brzuch
Zdrowy przepis na czekoladowe jeżyki
Nie musisz wybierać pomiędzy słodkim, słonym, chrupiącym i ciągnącym się jak krówka. To są ciasteczka wszystkomające. A jeszcze w bonusie mamy informację od dietetyków, że dodatek ciemnej czekolady pozwoli Ci dłużej pozostać sytą.
Rozłóż na blaszce papier do pieczenia i spryskaj olejem w spreju. ¾ tabliczki ciemnej czekolady rozpuść w rondelku, ostudź, dodaj do masy 10 słonych miniprecelków pokruszonych w małe kawałki oraz 2 łyżki rodzynek. Łyżką uformuj 8 kuleczek na papierze do pieczenia i posól szczyptą morskiej soli. Włóż na 1 godzinę przed podaniem do lodówki.
4 porcje. W jednej (2 jeżyki): 140 kcal, 8 g tłuszczu (5 g tł. nas.), 22 g węglowodanów, 2 g błonnika 2 g białka.
Zdrowy przepis na jabłkowe muffinki
Jeżeli nie obierzesz jabłek, zyskasz dwa razy więcej błonnika oraz witaminy C (której Twoje ciało potrzebuje, aby spalić tłuszcz).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C i włóż papierowe papilotki do 12 babeczkowych foremek. W misce zmieszaj dokładnie szklankę płatków owsianych, 1 łyżeczkę cynamonu, 7 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki mąki, 6 łyżek roztopionego masła. Na dno foremek nałóż po kopiastej łyżce mikstury i dociśnij. Zmieszaj po łyżce brązowego cukru i cynamonu z 3 jabłkami pokrojonymi w kostkę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Nałóż do foremek i dopełnij pozostałą owsianą masą. Piecz 25 minut.
12 porcji. W porcji: 140 kcal, 6 g tłuszczu (3.5 g tł. nas.), 21 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2 g białka
SPRAWDŹ: Przekąski, które zmniejszają apetyt
Komentarze
~gosia, 2020-07-14 20:47:36
~Alinka, 2020-06-28 14:22:24
~Marta Kowalewska, 2020-06-18 19:31:46
~mireczka, 2020-06-13 18:44:12
~Rena, 2020-05-20 17:22:10
~Alicja, 2020-05-14 22:20:16
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?