Stoiska z rybami i w supermarketach pękają w szwach od różnych gatunków, lodówki od rybnych mrożonek – naprawdę jest w czym wybierać. Tutaj powiemy tylko, żeby połowy w sklepie rozpoczynać od sprawdzenia, czy nasza ryba ma odpowiednie ekocertyfikaty – dla dzikich ryb będzie to MSC, dla hodowlanych ASC. Tak oznaczone dają gwarancję, że ryba została wyhodowana lub złowiona w sposób odpowiedzialny, niezagrażający zdrowiu człowieka i środowisku. To minimum jesteśmy winni naszej planecie.
Dorsz atlantycki
Jest bardzo dobrym źródłem białka, fosforu, witamin A, E i C, ale przede wszystkim słynie z kwasów tłuszczowych omega-3. Olej z wątroby dorsza jest uważany za wyjątkowo odżywczy suplement.
Łosoś z puszki
Jego łatwo przyswajalne białko z powodzeniem zastępuje drób lub czerwone mięso. Oprócz palety witamin i minerałów, łosoś ma też znaczne ilości bioaktywnych peptydów produkujących kolagen.
Okoń morski
Inaczej zwany labraksem, to najbogatsze naturalne źródło selenu – 100 g pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania. Zawiera też lizynę i argininę, gwarantujące zachowanie sprawności fizycznej.
Pstrąg tęczowy
Zapewnia solidną porcję potasu, niezbędnego po treningu, i cały kompleks rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B: tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę B12 i kwas pantotenowy.
Dorsz duszony w ziołach
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 i 1/2 szklanki wody + 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, wymieszane
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
- 700 g filetu z dorsza, pokrojonego na kawałki
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki soku z cytryny + plasterki do podania
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej dużą patelnię z wysokim rantem z 1 łyżką oliwy na średnim ogniu. Podsmaż posiekaną szalotkę ok. minuty, wlej wino, 2/3 bulionu i dodaj plasterki ziemniaków. Przykryj i gotuj około 8 minut.
- Dopraw kawałki ryby z obu stron po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, rozsuń ziemniaki na boki patelni i połóż filety na środku. Przykryj i gotuj 8-10 minut.
- Zblenduj posiekany czosnek razem z natką pietruszki i 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Nie przerywając blendowania, dolewaj stopniowo sok z cytryny, pozostałą 1/3 bulionu i 3 łyżki oliwy – powinnaś otrzymać gładki sos.
- Łyżką przełóż sos na patelnię z ziemniakami i rybą, pogotuj jeszcze chwilę, wrzuć plasterki chili (z lub bez pestek), plasterki sparzonej wrzątkiem cytryny i od razu podawaj.