[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

5 przepisów na wegańskie słodkości

Przygotowanie pysznego deseru bez masła, jajek i śmietanki to nie lada wyzwanie nawet dla wybitnego cukiernika. Dlatego spędziłyśmy długie godziny na dopracowywaniu receptur, a następnie powołałyśmy komisję ds. wegańskich smakołyków, która zgodnym chórem stwierdziła: „O, jakie to dobre!”.

wegański deser

Jeżyny i gruszki pod chrupiącą kruszonką

GWIAZDA DESERU: Wegańskie masło

Nie, nie, wcale nie mamy na myśli kostki margaryny z utwardzonych olejów roślinnych. W sklepach z eko i wege żywnością dostaniesz dobrej jakości masełka ze świetnym składem na olejach kokosowym i shea.

Porcje: 8

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ⅛ łyżeczki soli
  • ¼ szkl. plus 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zimnego wegańskiego masła
  • ½ szkl. płatków owsianych
  • ½ szkl. podprażonych migdałów, posiekanych
  • 3 szt. gruszek Williamsa, obrane i pokrojone
  • 4 szkl. jeżyn
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  1.  Piekarnik nagrzej do 220 °C. W misce dokładnie wymieszaj mąkę, kardamon, sól i 2 łyżki brązowego cukru. Dodaj masło i mieszaj do momentu, aż powstaną drobne grudki. Do powstałej kruszonki wsyp płatki owsiane oraz migdały i delikatnie wymieszaj, a następnie schowaj do lodówki.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsyp jeżyny, gruszki, resztę cukru, skórkę oraz sok z pomarańczy i wymieszaj. Całość przykryj folią i podpiecz przez 20 minut. 
  3. Następnie na owoce wysyp kruszonkę i piecz przez kolejnych 12-15 minut, aż posypka będzie złotobrązowa. 

Pomarańczowe kwadraty z tofu z kurkumą

GWIAZDA DESERU: Jedwabiste tofu

tofu to bardziej miękka i kremowa wersja klasycznej sojowej kostki. Świetnie sprawdza się w deserach oraz jako główny składnik wegańskiej jajecznicy.

Porcje: 12

  • Na spód:
  • 2¼ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szkl. oliwy
  • Na masę:
  • 450 g jedwabistego tofu, odsączonego
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 szkl. soku z pomarańczy
  • ⅓ szkl. cukru
  • ½ szkl. skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  1. Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Kwadratową blachę do pieczenia o boku ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier oraz sól. Za pomocą widelca do suchych składników wmieszaj oliwę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przełóż masę na blachę i rozprowadź, by powstała cienka i równomierna warstwa, a następnie ponakłuwaj ją widelcem. Piecz do momentu, aż ciasto delikatnie się zezłoci (ok. 40-45 minut), a następnie wystudź. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 °C.
  3. W międzyczasie przygotuj masę. W robocie kuchennym zblenduj tofu, skórkę i sok z pomarańczy oraz cukier. W miseczce połącz skrobię i kurkumę, przesiej do misy robota i ponownie zblenduj. Masę wylej na schłodzone ciasto i piecz 30-40 minut. Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Wypróbuj też inne wegańskie przepisy z tofu.

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto przejść na weganizm [spowiedź byłego mięsożercy]

REKLAMA

REKLAMA

Peanut butter cups z wegańską czekoladą

GWIAZDA DESERU: Wegańska czekolada

Szukaj tabliczek z wysoką zawartością kakao bez mleka.

Porcje: 12

  • 1½ szkl. płatków owsianych
  • ½ szkl. chipsów kokosowych
  • 100 g wegańskiej czekolady, roztopionej
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • ¼ szkl. masła orzechowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka skórki z limonki
  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozsyp płatki oraz chipsy i podpiecz je na złotobrązowo (ok. 5 minut). Następnie całość wymieszaj z czekoladą oraz 1 łyżką oleju.
  2. Mieszankę przełóż do formy na muffiny (2 łyżki na jedną foremkę) i ugnieć spodem szklanki. Chłodź w zamrażarce ok. 25 minut.
  3. W międzyczasie wymieszaj masło, syrop klonowy, skórkę i pozostałą łyżkę oleju. Mieszankę przełóż do formy (1 łyżeczka na foremkę), a następnie ponownie schłodź.

Sorbet z malin i mango

GWIAZDA DESERU: Mleko kokosowe

Dzięki większej zawartości tłuszczu niż w mleku krowim świetnie sprawdza się także jako zamiennik śmietanki. Lodom doda kremowości i pełniejszego smaku.

Porcje: 10

  • 6 szkl. mrożonego mango
  • 1½ szkl. mrożonych malin
  • ½ szkl. mleka kokosowego
  1. W robocie kuchennym zblenduj mango i maliny. Gdy będą już trochę rozdrobnione, podlej je mlekiem kokosowym i ponownie zblenduj do otrzymania gładkiej i kremowej masy.
  2. Lody przełóż do szklanej lub metalowej formy i umieść w zamrażarce na co najmniej 2 godziny. Serwuj w pucharku.

Mus czekoladowy z waniliową pianką

GWIAZDA DESERU: Aquafaba

To płyn odlany z puszkowanej ciecierzycy. Ubija się jak białka jaj i może stanowić ich substytut.

Porcje: 6

  • 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego
  • 2 szt. awokado Hass, rozgniecionego
  • 200 g wegańskiej gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ łyżeczki winianu potasu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyjmij gęstą, tłustą śmietankę, która wytrąciła się na wierzchu (pozostały płyn możesz wykorzystać do smoothie) i wrzuć do blendera. Dodaj awokado, czekoladę oraz syrop i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ją do szklanych miseczek i schłodź w lodówce.
  2. W międzyczasie przygotuj waniliową piankę. Z puszkowanej ciecierzycy odlej do miski płyn (ciecierzycy możesz użyć do przygotowania hummusu, pasztetu lub kotlecików).
  3. Do płynu wsyp cukier, a następnie ubijaj na średnich obrotach do momentu uzyskania piany. Dodaj winian potasu oraz ekstrakt z wanilii i zwiększ obroty. Piana powinna być ubita na sztywno.
  4. Mus serwuj z kleksem waniliowej pianki. Jeśli masz ochotę, deser możesz posypać ciemnym kakao.

SPRAWDŹ TAKŻE: Wege w kwadrans - proste, wegańskie przepisy na cały dzień

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij