[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

5 przepisów na szybkie śniadania [food-prep na cały tydzień]

Brak czasu na śniadanie? Pamiętaj, że to kluczowy posiłek dnia. Dlatego wieczorem zamień się w kucharkę, a rano zjedz jak przystało na królową.

food-prep fot. Shutterstock.com

Zanim zabierzesz się za planowanie posiłków, poznaj tajniki food-prep'u. Przekonaj się, że to prostsze niż myślisz.

Bircher musli z borówkami

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 100 ml jogurtu kokosowego
  • 100 ml wody
  • sok wyciśnięty z limonki
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Na wierzch:
  • borówki
  • liofilizowane maliny lub truskawki
  • podprażone płatki migdałów
  • płynny miód, do smaku

Sposób:

Wszystkie składniki (oprócz tych do posypania) wymieszaj i umieść w szczelnym pojemniku. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rano przełóż wszystko do miski, posyp owocami oraz migdałami i polej syropem klonowym.

kcal 322 | tł. nas. 2,5 g | cukier 20 g | porcje 1

Chrupiąca granola z owocami

Składniki:

  • 30 g orzechów nerkowca
  • 30 g płatków migdałów
  • 30 g suszonych daktyli
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g granoli z cynamonem i orzechami pekan (przepis znajdziesz tutaj)

Sposób:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
  2. Nerkowce z grubsza posiekaj i umieść na blasze do pieczenia wraz z płatkami migdałów. Piecz je w piekarniku 10-15 minut. Pamiętaj, by w połowie pieczenia potrząsnąć blachą.
  3. Wyjmij orzechy z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  4. Gdy będą już zimne, wymieszaj je z resztą składników i przechowuj w hermetycznym opakowaniu.
  5. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub posypka do owsianki.

kcal 240 | tł. nas. 3,4 g | cukier 8,8 g | porcje 5

Wege frittata

Składniki:

  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 por
  • 300 g pomidorów, pokrojonych
  • 150 g pieczarek
  • 1 świeża papryczka chili
  • garść świeżej bazylii, posiekanej

Sposób:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Na żaroodporną patelnię wlej 1 łyżkę oleju i umieść na średnim ogniu. W osobnej misce rozbełtaj jajka i przypraw je solą oraz pieprzem.
  2. Resztę składników wrzuć na patelnię i smaż 5-10 minut. Na podsmażone warzywa wlej jajka, tak by utworzyły na patelni równomierną warstwę.
  3. Patelnię umieść w piekarniku i piecz 20 minut, aż masa jajeczna będzie gotowa. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Za pomocą szpatuły bądź drewnianej łopatki zdejmij frittatę z patelni. Potnij ją na ćwiartki i schowaj do hermetycznego pudełka. Zostaw na noc w lodówce.

kcal 202 | tł. nas. 2 g | cukier 7 g | porcje 2

Chlebek bananowo-kawowy

Składniki:

  • 2 banany
  • 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 20 g nasion słonecznika
  • 75 g orzechów pekan, posiekanych
  • 1½ czubatej łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 3 duże jajka
  • 125 ml syropu klonowego
  • 60 ml oliwy

Sposób:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 °C i natłuść formę. Obierz banany i rozgnieć je widelcem. W dużej misce wymieszać mąkę, mielone migdały, nasiona słonecznika, 60 g orzechów pekan, przyprawy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Kawę rozpuść we wrzącej wodzie i wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, syropem klonowym i oliwą.
  3. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj delikatnie, następnie dodaj rozgniecione banany i połącz je z ciastem. Jeśli jest zbyt mokre, możesz dodać trochę mąki, natomiast jeśli zbyt suche – wlej odrobinę oliwy.
  4. Powstałą mieszankę przełóż do formy i posyp pozostałymi orzechami pekan. Piecz 20-25 minut, pod koniec pieczenia włóż w ciasto drewnianą wykałaczkę – jeśli zostanie na niej surowe ciasto, potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku.
  5. Po wyjęciu pozostaw chlebek na 10 minut w formie, po czym wyjmij go i zostaw do wystudzenia na kratce.
  6. Przechowuj w hermetycznym pudełku. Serwuj z jogurtem i sosem owocowym lub po prostu z poczciwą filiżanką czarnej kawy.

kcal 215 | tł. nas. 3 g | cukier 12 g | porcje 12

Buraczane muffiny z fetą

Składniki:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 80 ml oliwy
  • 200 g buraków, obranych i pokrojonych
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy
  • garść rukwi wodnej, posiekanej
  • 100 g sera feta

Sposób:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C i natłuść formę na 12 muffinów. Na oliwie podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
  2. Buraka zetrzyj na tarce i odłóż. Do dużej miski wsyp mąkę, ziarna kuminu, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj. Dodaj mleko, oliwę oraz buraki i zmiksuj, aż powstanie gęste, lepkie ciasto. Dodaj ciecierzycę i rukiew.
  3. Powstałą mieszankę przełóż do formy na muffiny i posyp pokruszonym serem feta. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Sprawdź, czy są gotowe, wkładając w nie drewnianą wykałaczkę – jeśli zostanie na niej surowe ciasto, potrzebują jeszcze chwili w piekarniku.
  4. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Przechowuj w hermetycznym pudełku.

Śniadanie gotowe? W taki razie teraz pora przygotować lunch oraz obiad. Wypróbuj nasze proste i szybkie przepisy.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij