REKLAMA

5 przepisów na letnie sałatki

Zapraszamy na letnie sałatki: proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Można szamać od świtu do zmierzchu, solo, w parach i grupach (byle z zachowaniem 2-metrowych odstępów!)

ALEJANDRO VERA

1. Ogórkowa z falafelem

Porcje: 2

Składniki:

Na falafele:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki tahini
  • sól i pieprz do smaku

Na sałatkę:

  • 1⁄2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki poszatkowanej mięty
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 5 małych ogórków pokrojonych w plastry za pomocą obieraczki
  • 3 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć wszystkie składniki na falafele do blendera. Miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji (nie wszystkie ziarenka muszą być zblendowane na gładką masę).
  2. Uformuj z masy małe kulki (takie na jeden kęs). Piecz je w piekarniku roz- grzanym do 180 °C przez około 8 minut. Przewróć i piecz kolejne 5 minut.
  3. Wymieszaj jogurt z miętą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Połącz z pomidorkami, cebulą i ogórkiem. Dodaj falafele.

ALEJANDRO VERA

2. Meksykańska z kurczakiem

Porcje: 2

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona na cienkie paski
  • 1 papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1⁄2 szklanki soku z ananasa
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 awokado pokrojone w kosteczkę
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 szklanka sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 tacosów

Sposób przygotowania

  1. Do soku z ananasa dodaj chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do marynaty dodaj kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej patelnię i na odrobinie oliwy usmaż kurczaka, aż się zezłoci.
  3. W słoikach ułóż kolejno warstwy: kapusty, pomidorów, sera, cebuli, fasoli i awokado. Na koniec dodaj kurczaka.
  4. Podawaj z tacosami.

ALEJANDRO VERA

3. Makaronowa z tuńczykiem

Porcje: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego ugotowanego al dente
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzony)
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek ze skórką pokrojony w kostkę
  • 1 szklanka pomidorków cherry poprzekrawanych na pół
  • 1⁄4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 szklanka różyczek brokuła (zblanszowane)
  • 1 opakowanie mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1⁄2 szklanki jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki majonezu light
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do słoiczków lub miseczek włóż makaron z tuńczykiem, warzywami i serem. Dolej odrobinę oliwy i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  2. W osobnej miseczce umieść jogurt z majonezem, papryką i pietruszką. Przypraw i wymieszaj.
  3. Sałatkę makaronową podawaj z sosem obok.

REKLAMA

REKLAMA

ALEJANDRO VERA

4. Egzotyczna z kurczakiem

Porcje: 2

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w grubsze plastry
  • 1 szklanka rzodkiewek pokrojonych w słupki
  • 4 serca sałaty rzymskiej
  • 1 kokos pokrojony na plastry (możesz kupić gotowy)
  • 1 mango pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki rukwi wodnej
  • 4 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż kurczaka, aż się zezłoci.
  2. Przekrój sałatę na pół.
  3. Wszystkie składniki podawaj ułożone w misce (jak na zdjęciu). Serwuj z limonkami przekrojonymi na pół.

ALEJANDRO VERA

5. Letnia z pieczonymi warzywami

Porcje: 2

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 10 szparagów, każdy pokrojony na 3 kawałki
  • 2 filiżanki kolorowej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka fasoli białej
  • 4 szklanki mixu sałat
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 szklanka czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki, dopraw solą i pieprzem, skrop kilkoma kroplami oliwy. Piecz 10 minut lub do czasu, aż się zezłocą. Wyciągnij z piekarnika i odstaw.
  2. Jednocześnie w piekarniku piecz na blasze skropione oliwą szparagi i paprykę. Gdy warzywa się zezłocą, wyciągnij je z piekarnika. Dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
  3. Na talerzu ułóż sałatę, rukolę i czerwoną kapustę.
  4. Wymieszaj z fasolą i resztą składników. Dopraw wedle uznania. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA