1. Ogórkowa z falafelem
Porcje: 2
Składniki:
Na falafele:
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżeczki tahini
- sól i pieprz do smaku
Na sałatkę:
- 1⁄2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki poszatkowanej mięty
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 5 małych ogórków pokrojonych w plastry za pomocą obieraczki
- 3 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
Sposób przygotowania
- Wrzuć wszystkie składniki na falafele do blendera. Miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji (nie wszystkie ziarenka muszą być zblendowane na gładką masę).
- Uformuj z masy małe kulki (takie na jeden kęs). Piecz je w piekarniku roz- grzanym do 180 °C przez około 8 minut. Przewróć i piecz kolejne 5 minut.
- Wymieszaj jogurt z miętą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Połącz z pomidorkami, cebulą i ogórkiem. Dodaj falafele.

2. Meksykańska z kurczakiem
Porcje: 2
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka pokrojona na cienkie paski
- 1 papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1⁄2 szklanki soku z ananasa
- 4 łyżeczki oliwy
- 2 awokado pokrojone w kosteczkę
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 szklanka sera cheddar pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 8 tacosów
Sposób przygotowania
- Do soku z ananasa dodaj chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do marynaty dodaj kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej patelnię i na odrobinie oliwy usmaż kurczaka, aż się zezłoci.
- W słoikach ułóż kolejno warstwy: kapusty, pomidorów, sera, cebuli, fasoli i awokado. Na koniec dodaj kurczaka.
- Podawaj z tacosami.

3. Makaronowa z tuńczykiem
Porcje: 2
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego ugotowanego al dente
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzony)
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 ogórek ze skórką pokrojony w kostkę
- 1 szklanka pomidorków cherry poprzekrawanych na pół
- 1⁄4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 szklanka różyczek brokuła (zblanszowane)
- 1 opakowanie mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1⁄2 szklanki jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki majonezu light
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Do słoiczków lub miseczek włóż makaron z tuńczykiem, warzywami i serem. Dolej odrobinę oliwy i dopraw do smaku. Wymieszaj.
- W osobnej miseczce umieść jogurt z majonezem, papryką i pietruszką. Przypraw i wymieszaj.
- Sałatkę makaronową podawaj z sosem obok.