5 przepisów na czekoladowe desery

Tabliczka czekolady zawiera średnio 540 kcal, a kostka około 33 kcal, więc wybieraj kostkę. No dobra, dwie. Oto pięć przepisów na czekoladowe desery do wykorzystania na specjalne okazje.

Mus czekoladowy fot.shutterstock.com

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowyfot. Getty Images

Składniki (2 porcje):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 białko jajka
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Kokilki do pieczenia wysmaruj od środka masłem.
  2. Pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę roztop wraz z resztą masła w kąpieli wodnej.
  3. Oddziel starannie żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Białka również ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy czekoladowo-jajecznej.
  4. Napełnij masą kokilki, zostawiając trochę wolnego miejsca od góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia i podawaj natychmiast po upływie tego czasu. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Tort Sachera

Tort Sacherafot.shutterstock.com

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 7 białek
  • 7 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 150-200 g marmolady morelowej
  • 125 g cukru kryształ

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru kryształ
  • 150-170 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę tortową wysmaruj masłem i podsyp mąką.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli i cukrem kryształ na sztywną pianę.
  4. Roztopioną czekoladę wymieszaj z masą żółtkową, a następnie dodawaj na zmianę pianę z białek i makę, nie przestając mieszać.
  5. Masę przełóż do formy i piecz ok. 1 godziny. Upieczone ciasto od razu wyjmij z formy na blat, a po 25 minutach przewróć.
  6. Wystudzone ciasto przekrój na dwie warstwy i wysmaruj dolną marmoladą morelową. Nałóż drugą połowę i wysmaruj górę oraz boki tortu.
  7. Czekoladę na polewę pokrusz. Zagotuj wodę z cukrem, aż całkiem się rozpuści, i odstaw. Zaczekaj, aż woda będzie jeszcze gorąca, ale nie będzie parzyć, i wrzuć kawałki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia.
  8. Wylej polewę jednym ruchem na ciasto i od razu rozprowadź ją szpatułką lub szerokim nożem. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyschnięcia (nie w lodówce, bo cukiernicy mówią, że w niej Sacher się „poci”). I tak się robi ten tort od 1832 roku.

SPRAWDŹ: Między nami łasuchami: krótka historia czekolady

Mus czekoladowy

Mus czekoladowyfot.shutterstock.com

Składniki (4 porcje):

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau (biała wódka też się nada do maceracji)

Sposób przygotowania:

Pokrusz czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

  1. Jajka wbij do miski, dosyp połowę przygotowanego cukru i zmiksuj na sztywno na najwyższych obrotach.
  2. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę ze sztywną masą jajeczną. W innej misce ubij słodką śmietankę i starannie wmieszaj ją do masy. Musem wypełnij pucharki i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Dwie pomarańcze rozdziel na cząstki, a z jednej wyciśnij sok. W rondelku zagotuj go razem z resztą cukru i odstaw do wystygnięcia. Dodaj alkohol i syropem zalej cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki i podawaj razem z musem.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladziefot.shutterstock.com

Składniki:

  • 100 g czekolady do wyboru: gorzkiej, białej, deserowej, mlecznej, różowej
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszoną czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.
  2. Trzymając truskawki za szypułki, maczaj je w płynnej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia do zastygnięcia.
  3. Szampan lub wino musujące będą bardzo na miejscu.

Gruszka pięknej Heleny

Gruszka pięknej Helenyfot.shutterstock.com

Składniki (3 porcje):

  • 3 gruszki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • migdały w płatkach do przybrania, uprażone na suchej patelni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 gałek lodów waniliowych
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki, odetnij plasterek od spodu, żeby stabilnie stały, i ostrym nożykiem – też od spodu – wydrąż gniazda nasienne.
  2. W garnku z litrem wody rozpuść cukier i wlej sok z cytryny. Wstaw gruszki i gotuj, aż zrobią się szkliste.
  3. Rozpuść pokruszoną czekoladę i masło w kąpieli wodnej, czyli w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
  4. Wystaw ostudzone gruszki na talerzyki, polej jeszcze gorącą czekoladą, posyp płatkami migdałów i dołóż obok po 2 gałki lodów waniliowych. Ten deser podano po raz pierwszy w 1865 roku w Paryżu, więc witajcie w wielkim świecie. Bon appetit!

ZOBACZ TEŻ: Karnawałowe drinki

REKLAMA