Suflet czekoladowy

Składniki (2 porcje):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 białko jajka
- 25 g masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Kokilki do pieczenia wysmaruj od środka masłem.
- Pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę roztop wraz z resztą masła w kąpieli wodnej.
- Oddziel starannie żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Białka również ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy czekoladowo-jajecznej.
- Napełnij masą kokilki, zostawiając trochę wolnego miejsca od góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia i podawaj natychmiast po upływie tego czasu. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Tort Sachera

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g cukru pudru
- 150 g masła
- 7 białek
- 7 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 150-200 g marmolady morelowej
- 125 g cukru kryształ
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru kryształ
- 150-170 ml wody
Sposób przygotowania:
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę tortową wysmaruj masłem i podsyp mąką.
- Ubij białka ze szczyptą soli i cukrem kryształ na sztywną pianę.
- Roztopioną czekoladę wymieszaj z masą żółtkową, a następnie dodawaj na zmianę pianę z białek i makę, nie przestając mieszać.
- Masę przełóż do formy i piecz ok. 1 godziny. Upieczone ciasto od razu wyjmij z formy na blat, a po 25 minutach przewróć.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwie warstwy i wysmaruj dolną marmoladą morelową. Nałóż drugą połowę i wysmaruj górę oraz boki tortu.
- Czekoladę na polewę pokrusz. Zagotuj wodę z cukrem, aż całkiem się rozpuści, i odstaw. Zaczekaj, aż woda będzie jeszcze gorąca, ale nie będzie parzyć, i wrzuć kawałki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Wylej polewę jednym ruchem na ciasto i od razu rozprowadź ją szpatułką lub szerokim nożem. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyschnięcia (nie w lodówce, bo cukiernicy mówią, że w niej Sacher się „poci”). I tak się robi ten tort od 1832 roku.
SPRAWDŹ: Między nami łasuchami: krótka historia czekolady