Śniadanie
Jajecznica z łososiem
100 g pokrojonego w plasterki surowego łososia wrzuć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczki oliwy na 1-2 minuty. Wbij jaja i zrób jajecznicę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z 1 szkl. liści szpinaku skropionych 1 łyżeczką oliwy i 2 łyżeczkami octu balsamicznego
Łosoś jest niezwykle bogaty w sycące na długo białko, doskonałe tłuszcze i oczywiście ich gwiazdę – kwas tłuszczowy omega-3.
Lunch
Faszerowane jajka
Ugotuj 2 jajka na twardo i przekrój je na pół. Widelcem rozetrzyj żółtka z 1 łyżeczką jogurtu greckiego, 1 łyżeczki musztardy Dijon i 1 łyżeczką posiekanego koperku. Włóż farsz do jajek. Na 2 kromkach chrupkiego pieczywa połóż plasterki ogórka i połówki jajek.
Już dwa jaja zapewniają 25% dziennego zapotrzebowania na białko. To między innymi powód, że gdy zjesz je na śniadanie, to w ciągu dnia będziesz jadła mniej.
ZOBACZ TEŻ: Ile jajek dziennie można jeść?
Przekąska
Szybkie pikle
Dwa ogórki pokrojone w plasterki posyp solą i odstaw na 15 minut. W małym rondlu zagotuj 1 szkl. octu jabłkowego, 1 łyżeczkę posiekanego koperku, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczki nasion gorczycy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Ostudź i wylej na ogórki. Możesz przechowywać je przez tydzień w lodówce.
Ogórek ma w sobie prawie 97% wody i śladowe ilości kalorii, więc jest przekąską idealną. Nawadnia, nie tuczy, oczyszcza organizm z toksyn i poprawia metabolizm.
Komentarze
~Aga, 2018-03-07 08:44:20
~werka, 2018-03-06 08:57:26
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?