Banan to świetny sposób na szybka przekąskę. Stanowi cenne źródło potasu, kwasu foliowego, magnezu, błonnika oraz witaminy C, dlatego też będzie u nas odgrywał pierwsze skrzypce. Akompaniować mu będą płatki owsiane, masło orzechowe i kakao.
Jeden średni owoc zawiera około 100 kcal, skoro jednak dostarcza tylu cennych składników odżywczych, to nie będziemy się przed nim wzbraniać – banany warto jeść i tyle. Jak i ze wszystkim, musisz jedynie pamiętać o umiarze. Niestety podejrzewamy, że możesz mieć problem z jego zachowaniem, gdyż czeka Cię istna symfonia smaków.
Nim skosztujesz naszych deserów, musisz zaopatrzyć się w banany. Nie przejmuj się, że sczernieją – właśnie takich potrzebujemy. Ciemna skórka nie oznacza, że owoc nie nadaje się już do spożycia – wręcz przeciwnie! Obierz zatem banany z brązowej skórki i wypróbuj nasze pyszne bananowe przekąski. Przepisy z bananem znajdziesz na kolejnych stronach.