[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

5 prostych i zdrowych przepisów na cały dzień [menu z 5 skladników]

Wstaw do swojego menu nasze świetne przepisy z mango, karczochami, owsem, burakami oraz czarną fasolą w roli głównej i chudnij z apetytem.

mango smoothie

Pięciu wspaniałych

1. Mango

Ten egzotyczny owoc napakowany jest po brzegi witaminą C, obniża poziom cukru we krwi oraz przyspiesza spalanie tłuszczów.

2. Karczoch

Ma tylko 47 kcal w 100 g, ale zawiera także trzy ważne substancje pomagające schudnąć: niacynę, cynarynę i inulinę.

3. Owies

Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że codzienne jedzenie tych ziaren obniża BMI i pomaga w walce o szczupłą figurę.

4. Buraki

Cukrzycy powinni ich unikać, ale cała reszta powinna jeść je w opór. Oprócz zdrowia, poprawisz też wydolność na treningach.

5. Czarna fasola

Spowalniając pracę enzymów przekształcających skrobię w cukier, pomaga utrzymać poziom glukozy (i apetyt) pod kontrolą.

Sięgnij do zapasów

  • Mleko migdałowe
  • Cynamon
  • Cebula
  • Bulion warzywny
  • Mielony kumin
  • Mielony czosnek
  • Limonka
  • Cytryna
  • Świeża mięta

SPRAWDŹ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?

REKLAMA

REKLAMA

Śniadanie

Smoothie z płatkami i mango

Zblenduj na gładko 1⁄2 szklanki lodu, 1 szkl. mleka migdałowego, 1 szkl. kostek mango, 1⁄4 płatków owsianych i 1⁄2 łyżeczki cynamonu.

Sprawdź: Zdrowe śniadanie – 10 pomysłowych przepisów

Lunch

Zupa fasolowa

Podsmaż na oliwie 1⁄4 szkl. posiekanej cebuli. Dodaj 1⁄2 puszki czarnej fasoli (opłukanej), 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę kuminu i 1 czosnku. Wlej sok z limonki. Podgotuj kilka minut, zblenduj i wlej z powrotem. Dodaj resztę fasoli i gotuj 5 minut. Podawaj z ugotowanym na parze karczochem skropionym oliwą i cytryną.

Przekąska

Czipsy z buraka

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój 2 buraki (jeżeli znajdziesz żółte, spróbuj wymieszać) na cienkie plasterki i wyłóż je na blasze. Skrop je oliwą, posyp morską solą i piecz 12-15 minut, obracając raz w połowie pieczenia.

Kolacja

Burger z fasoli

Posiekaj 1⁄2 cebuli i 1 małego buraka. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami płatków owsianych, 1 łyżeczką kuminu i 1 czosnku, szczyptą soli i startą skórką z limonki. Dodaj opłukaną fasolę z puszki i wszystko ugnieć widelcem. Uformuj 4 burgery i piecz 20 minut w piekarniku 200 °C, raz obracając. Podawaj z sałatką z ugotowanych na parze karczochów, skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną morską solą. 

Deser

Granita z miętą i mango

Zblenduj na gładko 1 szkl. mango, 1⁄3 szkl. wody i sok z 1⁄2 limonki. Przełóż do pojemnika, wmieszaj 1 łyżeczkę posiekanych listków świeżej mięty i wstaw do zamrażalnika na około 3 godziny. Co godzina wyciągaj i mie- szaj widelcem, by rozbić krzyształki lodu.

ZOBACZ TEŻ: Szparagi w szynce – przepis na wiosenną przekąskę


Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij