[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.4

5 powodów, dla których warto kupować mrożonki

Najlepszym przyjacielem kobiety nie są diamenty, tylko zamrażarka. To dzięki niej przez całą zimę możesz mieć pod ręką owoce i warzywa o najwyższych wartościach odżywczych i w przystępnej cenie.

kolorowe warzywa

Bez strat

Mrożenie jest łaskawe dla witamin i minerałów zawartych w warzywach oraz owocach – w czasie tego procesu (pod warunkiem że zamrażanie następuje szybko) nie tracą wiele ze swojej wartości. W przypadku witaminy C straty wynoszą do 20% (w porównaniu do świeżych roślin), witaminy A do 10% w owocach i 30% w warzywach, a ubytki witamin z grupy B są jeszcze mniejsze.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze produkty z supermarketu

Ze środka sezonu

Biorąc pod uwagę, że zawartość opakowań została zebrana w środku sezonu, kiedy warzywa i owoce są najbogatsze w składniki odżywcze, używanie mrożonek jest świetnym pomysłem, gdy na sklepowych półkach królują przeważnie okazy, których symbolem są pomidory blade, twarde i praktycznie bez smaku.

Długi termin

Warzywa i owoce tracą składniki odżywcze już po kilku dniach leżakowania w kuchni w oczekiwaniu na zjedzenie (pamiętaj o tym, gdy następnym razem szarpniesz się na coś ekologicznego, bo jest bardziej wartościowe). Tymczasem mrożonki mogą leżeć w chłodzie i ciemności miesiącami, czekając na moment, w którym na ich bazie przygotujesz posiłek.

Łatwość użycia

Na pewno świetnie wiesz, ile czasu potrzeba na przygotowanie warzyw i owoców do jedzenia – mycie, obieranie, krojenie są na tyle czasochłonne, że czasem wręcz zniechęcają do ich używania. Mrożonki rozwiązują ten problem i bardzo ułatwiają codzienną pracę w kuchni, skracając czas przygotowania posiłku. Teraz już nie masz wymówki.

Nie marnujesz

Na pewno znasz ten widok z autopsji: stare, pomarszczone, zwiędnięte warzywa czy owoce, które trafiają na śmietnik, bo kupiłaś ich za dużo. Szkoda tego jedzenia i szkoda Twoich pieniędzy. Mrożonki rozwiązują problem marnowania żywności, bo możesz wziąć tylko tyle, ile potrzebujesz, a reszta będzie spokojnie czekać na odpowiednią okazję.

Jak rozmrozić warzywa i owoce?

Warzywa wrzuć do gorącej wody lub ugotuj na parze tuż przed jedzeniem, a owoce rozmrażaj w lodówce na dolnej półce.

ZOBACZ TEŻ: Jakie warzywa i owoce można kisić?

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij